Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο δήμος Δίου τίμησε τη μνήμη των Ποντίων στα Πλατανάκια Αποκαλυπτήρια του νεοεγερθέντος μνημείου

Με την ευκαιρία της 91ης επετείου από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο δήμος Δίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανακίων « Ο ΠΟΝΤΟΣ» διοργάνωσε εκδηλώσεις στη μνήμη των προγόνων των ποντίων κατοίκων του οικισμού των Πλατανακίων.
Με την ευκαιρία της επετείου μνήμης των σφαγιαθέντων ποντίων ο δήμος Δίου ανήγειρε μνημείο στην πλατεία του οικισμού του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο και τον πρόεδρο του Τ.Σ. Δίου κ. Κυριάκο Αγαθαγγελίδη. Στεφάνια στη μνήμη των ποντίων κατέθεσαν οι βουλευτές του νομού μας κ. Αμοιρίδης, Παπαγεωργίου, Μίχου και Κουκοδήμος, ο νομάρχης κ Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Δίου, και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανακίων.
Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη Ιωακείμ και του αιδεσιμώτατου Δημητρίου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γιατρός και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κ. Δημήτρης Προκοπίδης. Την εκδήλωση πλαισίωσε με ποντιακά τραγούδια ο ποντιακός σύλλογος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» υπό τη διεύθυνση του κ. Τοπαλίδη.
Να σημειωθεί πως ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση των κατοίκων των Πλατανακίων και όπως δήλωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Τ.Σ. Δίου, «μετά από δεκάδες χρόνια είναι η πρώτη φορά που τιμάται στο χωριό μας η γενοκτονία των ποντίων προγόνων μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την ανέγερση του μνημείου που θα θυμίζει και θα μαρτυρεί στους νεότερους τη μνήμη των γονιών μας που χάθηκαν στον Πόντο της Μ. Ασίας».
Ο δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος στο χαιρετισμό του κατέθεσε την ιδιαίτερη εκτίμηση και συμπάθεια στους πρόσφυγες συνδημότες του δήμου Δίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «όλα αυτά τα χρόνια με την εργατικότητά τους, την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια τους απέδειξαν πως πρέπει να αγωνίζεται κανείς ώστε από τη στάχτη να ξαναγεννιέται και πάλι ζωή, να κτίζει νέα πατρίδα χωρίς ποτέ να λησμονεί την ιστορία του και την προέλευσή του. Είμαστε περήφανοι για τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μ. Ασίας που βρίσκονται χρόνια ανάμεσά μας και αποτελούν αξιόλογο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας. Χρέος μας να τιμούμε την ιστορία τους και να παραδειγματιζόμαστε από αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου