Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση της Βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου με την διοίκηση της ΖΕΥΣ Ακτινίδια


Με τον πρόεδρο του Δ.Σ της Ζευς  Ακτινίδια  ΑΕ κ. Δημήτρη Μανώση και τον  Διευθύνoντα  Σύμβουλο   της εταιρίας κ. Αλέξανδρο Παπακώστα, συναντήθηκε η Βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με συνεταιρισμούς και παραγωγικές μονάδες του νομού Πιερίας.
Η βουλευτής ξεναγήθηκε στους χώρους συγκέντρωσης συντήρησης και τυποποίησης της μονάδας.  Η συνάντηση έγινε με στόχο να συζητηθούν μια σειρά θεμάτων που αφορούν ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης και προώθησης των Πιερικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες της εταιρίας η οποία είναι πρωτοπόρος στο αντικείμενο  της.  
Αυτή τη στιγμή με δυναμικότητα 5.000 τόνων, είναι πρώτη σε εξαγωγές στην Ελλάδα σε ακτινίδια και δαμάσκηνα και δεύτερη στις εξαγωγές σταφυλιών τύπου crimson.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Όπως επεσήμανε ο  πρόεδρος της Ζεύς Ακτινίδια κ Μανώσης  έκαναν τα αυτονόητα για μια επιχείρηση που θέλει να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό. «Αυξήσαμε το μερίδιό μας στην αγορά τόσο της Ε. Ε. (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), όσο και τρίτων χωρών (Σαουδική Αραβία, Ρωσία), επενδύοντας στο τρίπτυχο ποιότητα – συλλογικότητα -  εξωστρέφεια στην πράξη κι όχι στα χαρτιά». 
 Η εταιρεία  Ζευς ΑΕ ξεκίνησε το 1993 με στόχο τη συγκέντρωση και διακίνηση των ακτινιδίων της περιοχής, για να καταλήξει αργότερα στη σημερινή «υβριδική» πολυμετοχική μορφή της, αφού από το 1997 αναγνωρίστηκε και ως η πρώτη πανελλαδικά ομάδα παραγωγών. Έτσι πέρασε στην παραγωγή, στη συντήρηση και στην τυποποίηση, εγγράφοντας νέα μέλη μη μετόχους και λειτουργώντας πια τόσο με κριτήρια ιδιωτικοικονομικά, όσο και με τη φιλοσοφία του συνεργατισμού.  Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 300 μέλη και διακινεί εκτός από ακτινίδια, δαμάσκηνα, την άσπερμη ποικιλία σταφυλιών crimson, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και τα νεκταρίνια. 
Με τη σημερινή της μορφή εκμεταλλευόμενη και τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, βελτίωσε τη θέση της στην αγορά, διαθέτοντας σύγχρονα μηχανήματα, ψυγεία και συσκευαστήρια ενώ επεκτάθηκε και στη χρηματοδότηση έρευνας για την παραγωγή νέων ποικιλιών ακτινιδίων..

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Από την πλευρά της η βουλευτής κα Μίχου συνεχάρη τη Διοίκηση της Ζευς ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ και επεσήμανε μεταξύ άλλων πως όταν γίνεται συστηματική και σοβαρή προσπάθεια τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε σε  όλους τους τομείς.
Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της γραφειοκρατίας  το οποίο σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως τροχοπέδη για τους συνεταιρισμούς  και τις εταιρίες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της απλοποίησης των διαδικασιών και της εξοικονόμησης χρόνου και στο πλαίσιο αυτό έχουν ληφθεί σειρά μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα πρέπει σύντομα να αποδώσει.
Μιλώντας για τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα η κα Μίχου συζήτησε με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ζευς Ακτινίδια μια σειρά προτάσεων, όπως η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών όχι αποκλειστικά σε νέες καλλιέργειες αλλά η αναδιάρθρωση των ποικιλιών δοκιμασμένων καλλιεργειών όπως της ακτινιδιάς, η συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις και η  σημασία της προβολής στο εξωτερικό, με ουσιαστική συμμετοχή της πολιτείας,  η προσφορά στην αγορά ενός καλαθιού με διαφορετικά ποιοτικά προϊόντα, η παραγωγή πραγματικά βιολογικών προϊόντων, καθώς και η πραγματική λειτουργία και οργάνωση του ΟΠΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ ή αντικατάσταση του με μια Γενική Γραμματεία Εξαγωγών.
Ακόμη,  συζητήθηκε και το θέμα της  διακίνησης νωπών προϊόντων στα κυλικεία των σχολείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατανάλωση φρούτων από τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Σ’ αυτό πρέπει να συμβάλλουν τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου