Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Θανάσης Παπαγεωργίου: «Υποχρέωση της Πολιτείας η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου»

Την δέσμευση της Πολιτείας επί των οικονομικών υποχρεώσεων της, μέσω της κρατικής διαφήμισης και των ατελειών καθώς και την εφαρμογή νέου νόμου λειτουργίας με συνολικές ρυθμίσεις, που σέβονται τις απόψεις των ανθρώπων που υπηρετούν τον Περιφερειακό Τύπο επισημαίνουν και ζητούν να υλοποιηθούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κι ανάμεσά τους ο βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου.


Η ερώτηση που υπογράφτηκε και κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή απευθύνεται στους υπουργούς, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννη Ραγκούση, Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου,  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους:
«Ο Περιφερειακός Ημερήσιος και Εβδομαδιαίος Τύπος αποτελεί διαχρονικά το θεμέλιο λίθο της δημοκρατικής διεκδίκησης των τοπικών κοινωνιών προς την κεντρική εξουσία. Είναι σημαντική η ιστορική του διαδρομή, διότι καταγράφει πληροφορίες, αιτήματα και πολιτικές, αλλά και σκιαγραφεί το τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι. Πολλοί πολιτικοί, αρμόδιοι του τύπου προσπάθησαν να θεσμοθετήσουν την όλη λειτουργία του, για να αποφεύγονται οι παρεκτροπές του. Στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές κοινωνίες οι παρεκτροπές είναι της ίδιας υφής, οδηγώντας τις προσπάθειες των διοικούντων σε παραπλήσιες πολιτικές. Η προηγούμενη Κυβέρνηση με τον νόμο 3548/2007 περί «καταχωρίσεως δημοσιευμάτων των φορέων του Δημοσίου στο Νομαρχιακό και Τοπικό Τύπο και άλλες διατάξεις» προσπάθησε να ρυθμίσει τα θέματα του τοπικού τύπου, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την χρηματοδότηση των προκηρύξεων των δημοσίων φορέων. Έντονα αντέδρασε ο επαρχιακός τύπος, κατηγορώντας τον νόμο ως μη συμβατό με το Σύνταγμα και την Κοινοτική Έννομη Τάξη, ως αδιαφανή, αντιεπαγγελματικό, χειραγωγό της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας, πρόχειρο, γραφειοκρατικό, ανελεύθερο, νόμο παγίδα για την σταδιακή εξόντωσή του και πρότεινε την απόσυρση του Νόμου. Θα τολμήσουμε να αποδεχθούμε ότι τα κριτήρια του Νόμου, δηλαδή η παλαιότητα της εφημερίδας και τα χρόνια λειτουργίας της, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η μέθοδος εκτύπωσης και ο αριθμός των σελίδων, τα ιδιαίτερα κωλύματα για τους ιδιοκτήτες των εκδοτικών επιχειρήσεων, τα προσόντα του υπηρετούντος προσωπικού, η ταυτότητα αλλά και το περιεχόμενο του τοπικού τύπου, δεν στερούνται σοβαρότητας, διοικητικής αρτιότητας και ενδελεχούς προσπάθειας για ανάδειξή του σε ρόλο ουσιαστικού ρυθμιστή των τοπικών θεμάτων. Βεβαίως, κάθε νόμος, όσο δύσκολος και αν θεωρείται, από αυτούς που καλούνται να τον εφαρμόσουν, οφείλει να ρυθμίζει προβλεπόμενη περίοδο προσαρμογής αλλά και να τηρεί με ευλάβεια τα προταθέντα. Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία στην προσπάθειά της να ρυθμίσει τα θέματα του επαρχιακού τύπου, εν τοις πράγμασι, δεν στήριξε την πολιτική της με την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, η οποία μέσω των κρατικών διαφημίσεων αποτελούσε τον καταλύτη των εξελίξεων. Επειδή ο Περιφερειακός Τύπος δεν αναδεικνύει μόνον τα τοπικά προβλήματα, διεκδικώντας την επίλυση τους, αλλά αποτελεί και σημαντικό παράγοντα της τοπικής και περιφερειακής αναπτυξιακής διαδικασίας, η Πολιτεία οφείλει να επανέλθει στο θέμα, με σεβασμό προς τους ανθρώπους που μοχθούν για δεκαετίες και υπηρετούν με σοβαρότητα και κύρος τον τόπο τους».

Τα ερωτήματα που θέτουν ο κ. Παπαγεωργίου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι τα παρακάτω:

1. Αντιλαμβανόμενοι την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σημασία του ρόλου που διαδραματίζει ο Περιφερειακός Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα προς την εφαρμογή νέου νόμου λειτουργίας του, με συνολικές ρυθμίσεις, σεβόμενοι και τις απόψεις των ανθρώπων που τον υπηρετούν στην επαρχία;

2. Προτίθεστε να διατηρήσετε την αυστηρή ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο, αλλά συγχρόνως με αυστηρή δέσμευση της Πολιτείας επί των οικονομικών υποχρεώσεων της, μέσω της κρατικής διαφήμισης και των ατελειών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου