Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δηλώσεις Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο

Η λανθασμένη εξομοίωση της συστηματικής φοροδιαφυγής με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ καθώς και οι απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής, αυστηρότητας αλλά και ανθρωπιάς.
Η αυτόφωρη διαδικασία και οι ποινές φυλάκισης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, δείχνουν ξεκάθαρα πολιτική ανασφάλεια και ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά κυρίως αποκαλύπτουν την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.


Η φοροδιαφυγή δεν είναι το «σπορ» των ισχυρών, αλλά ευρύτατο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με δρακόντειες ή και εξοντωτικές ποινές.  Οι 6 στους 10 Έλληνες αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες δεν πληρώνουν φόρους και αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με απλή καταστολή. Θα πρέπει να αναπτυχθεί φορολογική συνείδηση αλλά και εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ελεγκτές και ελεγχόμενους.
Το Ελληνικό Εμπόριο πράγματι θεωρεί πρόκληση τα στοιχεία των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα οποία ένας στους πέντε ζει ως  «απόλυτα φτωχός» με λιγότερα από 6.000€ τον χρόνο, ένας ως «σχετικά φτωχός» με εισόδημα μεταξύ 10.000€ και 12.000€ τον χρόνο, ένας ως «πάμπτωχος» με λιγότερα από 470€ τον μήνα ή 15€ την ημέρα και μόνο 2 στους 5 δηλώνουν «μη πτωχοί», με εισόδημα γύρω στο αφορολόγητο όριο των 12.500 € τον χρόνο.
Είναι γνωστό στο ΣΔΟΕ ότι το μέσο εισόδημα 3,1 εκατομμυρίων ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών από την κύρια δραστηριότητά τους, χωρίς άλλα εισοδήματα από ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ. κυμαίνεται στα 10.500€, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεταξύ των επαγγελματιών συνεπείς και ενήμεροι φορολογούμενοι.
Ως γνωστόν, το Ελληνικό εμπόριο διαθέτει περίπου 305.000 εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους και 500.000 μισθωτούς, άρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η φοροδιαφυγή των 1,6 δις ετησίως, προέρχεται από το εμπόριο, ούτε δίνει το δικαίωμα σε κανένα να επικαλείται ότι το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, συμπεριλαμβάνεται στις «ευάλωτες» ή «ύποπτες» φορολογικά επαγγελματικές ομάδες.

Η καθολική φορολόγηση από το πρώτο ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, χωρίς εξαιρέσεις, αποτελεί κατάφωρη αδικία και σωστό είναι ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ισχύει καθορισμένο ύψος αφορολόγητου εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως.
Η ΕΣΕΕ στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού κάποτε πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όσοι φοροδιαφεύγουν το κάνουν εις βάρος των υπολοίπων, συσσωρεύοντας φορολογικά βάρη τα οποία στο τέλος κανείς φορολογούμενος δεν μπορεί να σηκώσει.
Το Ελληνικό Εμπόριο ζητά για πολλοστή φορά την κατάργηση του ΚΒΣ, τον γενικευμένο συμψηφισμό και επιστροφή του ΦΠΑ, την καταβολή του σε τρεις δόσεις, την ενίσχυση του κινήματος των αποδείξεων και γενικότερα φορολογική δικαιοσύνη με ένα απλό και σταθερό φορολογικό νόμο, αλλά αντιδρά έντονα στον «φορολογικό εκβιασμό» και την «οικονομική βία».
 Η Κυβέρνηση θα πρέπει με το Νέο φορολογικό νομοσχέδιο να δώσει λύσεις οι οποίες χωρίς να υποβαθμίζουν την εισπρακτική λειτουργία θα πρέπει να προστατεύουν και να αναγνωρίζουν τους συνεπείς φορολογούμενους αλλά και να δίνουν κίνητρα σε όλες τις φορολογικά ενήμερες επιχειρήσεις, όπως ακριβώς περιγράφεται στην επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών σε Πειραιώτη έμπορο το 1958.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου