Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Δ.ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με το οξύτατο ζήτημα της αύξησης του κόστους των διοδίων.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων στις περιοχές πέριξ των διοδίων καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή για την παράκαμψή τους, ενώ επιπλέον υπάρχει επιβάρυνση των οικισμών λόγω της καθημερινής διέλευσης βαρέων οχημάτων. Ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό να ενεργήσει τα δέοντα για την επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή παραδρόμων, την καθιέρωση κάρτας ελεύθερης διέλευσης για τους κατοίκους περιοχών πέριξ των διοδίων και τη μείωση του κόστους όλων των διοδίων κατά μήκος των εθνικών οδών «ώστε να καλύπτουν απλώς το κόστος συντήρησης (περίπου μείωση κατά 50%)».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Γνωρίζετε καλά το οξύτατο ζήτημα που έχει προκύψει με το κόστος των διοδίων, ειδικότερα όσον αφορά τους κατοίκους περιοχών πέριξ των σταθμών διοδίων, όπως π.χ. στα Μάλγαρα και στη Λεπτοκαρυά, αλλά και του Αιγινίου που πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα.
Στις περιοχές αυτές οι κάτοικοι δικαίως διαμαρτύρονται καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή για την παράκαμψη των διοδίων, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά για τις καθημερινές τους ανάγκες μετακίνησης π.χ. στις δουλειές τους, στα χωράφια τους κλπ.
Θα συμφωνήσετε ότι είναι στοιχειώδες για ένα κράτος να σέβεται πρώτα τους πολίτες του. Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα που η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε», ωστόσο πρέπει να λυθεί. Όπως πρόβλημα είναι και το υψηλότατο κόστος των διοδίων, που τους τελευταίους μήνες  είχαμε αυξήσεις μέχρι 30-40% σε ορισμένους σταθμούς, όπου μάλιστα τα έργα είναι ημιτελή, γεγονός που δικαίως αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες. Και πρέπει να λυθεί το ταχύτερο, όπως εξάλλου έχει δεσμευθεί πολλές φορές ο Υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης.
Επιπροσθέτως, σε περιοχές όπως π.χ. του νέου Δήμου Δέλτα (Αξιός, Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα) η καθυστέρηση κατασκευής της παράκαμψης έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες βαρέα φορτηγά καθημερινά να διέρχονται μέσα από τους οικισμούς, γεγονός που επιβαρύνει πολλαπλώς τους κατοίκους (καυσαέριο, ρύποι, θόρυβος κ.ά.). Σημειωτέον ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για την κατασκευή παράδρομου που θα αποτελέσει διπλή λύση: και για το θέμα της διέλευσης των βαρέων οχημάτων και για το θέμα των διοδίων για τους μόνιμους κατοίκους.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε άμεσα α) να προωθηθεί η κατασκευή παραδρόμων, όπως υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης προσφέροντας εναλλακτικές διαδρομές, β) να καθιερωθεί κάρτα ελεύθερης διέλευσης για τους κατοίκους περιοχών που δραστηριοποιούνται καθημερινά πέριξ των σταθμών διοδίων και γ) σε κάθε περίπτωση να μειωθούν τα κοστολόγια σε όλα τα διόδια κατά μήκος των εθνικών οδών ώστε να καλύπτουν απλώς το κόστος συντήρησης (περίπου μείωση κατά 50%).

Με εκτίμηση,
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Παναγιώτης Ψωμιάδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου