Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Τον καιρό του Διεθνούς Νομισματικού νεκροταφείου Των λαών

Γιάννης Γρηγοριάδης

Σε δυο μήνες θα έχουμε Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές –υπό την ζοφερή σκιά της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ)  -και τίποτε ακόμη δεν κινείται στην πόλη μας και στο νομό μας. Ακόμη δεν γνωρίζουμε όλους τους υποψήφιους  των κομμάτων!
Και μόνον, όπως πάντα, οι κομμουνιστές(με επί κεφαλής τους αγωνιστές παντός καιρού, Νίκο Σαλπιστή για τον Δήμο και Γιάννη Σκούφα για την Περιφέρεια) τρέχουν για να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος,  να μην ψηφίσουν-αυτή τη φορά- τα κόμματα της πλουτοκρατίας και όσους συνεργάζονται μαζί τους, να μην ψηφίσουν αυτούς που ευθύνονται για την ανεργία,  την ακρίβεια,  το κουτσούρεμα των μισθών και των συντάξεων, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το κατάντημα της Παιδείας και της Υγείας και για την υποταγή-με κατοχικούς όρους- της χώρας μας στους ξένους(Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμερικανοί)!!

……………………………

Ακόμη ένας άδικος θάνατος, ενός ποδηλάτη 32 ετών, για τον οποίο ευθύνονται ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Αμοιρίδης, ο δήμαρχος Παραλίας και ο νομάρχης Πιερίας!
Άμεσα ο εισαγγελέας της πόλης μας πρέπει να τους παραπέμψει σε δίκη( η Δίκη   των 3 νεκρών και των 4 τραυματισμένων Ποδηλατιστών, μόνο το 2010!), με μάρτυρες κατηγορίας όλους εμάς που χρόνια φωνάζουμε για τους ποδηλατόδρομους (στις εφημερίδες, στις συγκεντρώσεις, στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια!) και κανείς δεν μας ακούει. Και η μεγαλύτερη απόδειξη της ενοχής των ως άνω επισήμων κατηγορουμένων είναι τα ίδια τα προεκλογικά προγράμματά τους, όπου υπόσχονται τους «ποδηλατόδρομους» και μετά το ξεχνάνε!
Και είναι η πόλη μας ιδανική(επειδή είναι επίπεδη) για ποδήλατο. Και το κόστος κατασκευής των ποδηλατόδρομων ελάχιστο. Αρκούν δυο κόκκινες γραμμές στην άκρη του δρόμου και πληροφόρηση των οδηγών Ι.Χ. πως δεν τις πατάνε, ποτέ.
Και όλα αυτά τα γράφω εγώ που είμαι ποδηλατιστής από το 1953(κυκλοφορώ βέβαια μόνο την ημέρα και κυρίως στη γειτονιά μου, τον Σιδ. Σταθμό, επειδή οι δήμαρχοι ξεχνάνε τις υποσχέσεις τους!) και που το 1956 είχα ανοίξει, με έναν γείτονά μου μεγαλύτερο στην ηλικία, πάρκινγκ ποδηλάτων ( τότε υπήρχαν μόνο κάρα και ποδήλατα και ελάχιστα Ι.Χ.!)στο Πανηγύρι της πόλης μας, δίπλα στον Πέλεκα!!
Υ.Γ.
Συγχαίρω τους Βασίλη Μίγκο και Γιάννη Μπαρμπέρη-πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ και άξια τέκνα φίλων– για τα όσα είπαν στην τοπική τηλεόραση  την προηγούμενη Τετάρτη(θέλησα να κάνω κι εγώ μια παρέμβαση στον αέρα, όμως το κανάλι δεν μου το επέτρεψε επειδή ξέρει ποιος είμαι!), αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι και όλοι οι νέοι, πως οι εξουσίες δεν καταλαβαίνουν από λόγια. Μόνο το πολιτικό κόστος τους απασχολεί και πρέπει να το πληρώσουν, τώρα που έρχονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

……………………………

Η κεντρική πλατεία της πόλης μας –η Πλατεία Ελευθερίας- άρχισε να σουλουπώνεται  μετά το λίφτινγκ που της έκανε –με πολύ αργούς ρυθμούς είναι αλήθεια- ο Δήμος! Και το άγαλμα της Ελευθερίας της ταιριάζει. Μόνο οι οικοδομές που περιβάλλουν το χώρο είναι, απαράδεκτα, ακαλαίσθητες και ιδιαίτερα η οικοδομή του Παπαγεωργίου.                    .Χρειάζεται, λοιπόν, ακόμη μια παρέμβαση από το Δήμο, για να ολοκληρωθεί το έργο. Πρέπει να βαφούν τα γύρω κτήρια και να εξαφανιστούν από τις κορυφές τους οι διαφημίσεις. Και φυσικά ο Δήμαρχος, κ. Σάββας Χιονίδης, να μην ξεχάσει την δημόσια υπόσχεσή του πως τη θέση του αγάλματος της Ελευθερίας στην Πλατεία Ηρώων θα την πάρει το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο –δυστυχώς-ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης  «έθαψε» μέσα στο Πάρκο, υποχωρώντας στις πιέσεις του θρησκευτικού και ακροδεξιού κατεστημένου της πόλης μας!!

……………………………

Το Μνημόνιο είναι ένα υπόμνημα, ένα χαρτί δηλαδή πάνω στο οποίο -οι τρεις δυνάμεις που κατέχουν τη χώρα μας(Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., Ε.Κ.Τ.) -έγραψαν το τι πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς οι Ιθαγενείς για να πλουτίσουν περισσότερο οι τράπεζες και οι πάσης φύσεως καπιταλιστές και να πτωχύνουν περισσότερο οι εργαζόμενοι  και οι συνταξιούχοι! Και το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή δια πυρός και σιδήρου. Και το μνημόνιο εφαρμόστηκε και οι κατοχικοί επίσημοι μας έδωσαν συγχαρητήρια! Και τότε ήρθε το Μνημόνιο 2 και μετά ήρθε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Και μετά θα
έρθουν και πολλά άλλα δεινά για τη χώρα μας και τους «μαύρους» κατοίκους της, αν δεν τους ανατρέψουμε. Κάτω λοιπόν  η κυβέρνησή μας και οι ξένοι προστάτες της!!

……………………………

«Η Αφρική, πριν κατακτηθεί από τους ευρωπαίους δεν πεινούσε», γράφει ο Περικλής Κοροβέσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ(28-8-10). Και ακόμη: «Στην Αφρική 40 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν και πεθαίνουν από την πείνα, ιδίως τα παιδιά. Άλλα 170 εκατ. υποσιτίζονται. Αρρώστιες που είναι ιάσιμες γίνονται θανατηφόρες, επιδημίες που θα μπορούσαν να είχαν καταπολεμηθεί, εξαπλώνονται. Το AIDS αφανίζει την αφρικανική νεολαία. Στο Μαλάουι ή στην Ουγκάντα το 30% του ενεργού πληθυσμού είναι φορείς του HIV ή έχουν αρρωστήσει από AIDS. Και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί από αυτόν τον ιό υπολογίζεται ανάμεσα στα έξι με δέκα εκατομμύρια».
Όλα αυτά τα είδα στην Κινσάσα του Κονγκό του Λουμούμπα, όπου ήμουν ως Μαθηματικός(1999-2001). Και ειδικά για το AIDS έλεγαν πως έρρεε στους δρόμους!
Τότε, λοιπόν, στη μοναξιά της Κινσάσας, έγραφα:
                                                                                                                                                                 Όταν ζεις στη μαύρη Αφρική!
                                                                                                                                                               Όταν ζεις στη μαύρη Αφρική

Γίνεσαι περισσότερο άνθρωπος-Γίνεσαι περισσότερο κομμουνιστής- Γίνεσαι περισσότερο διεθνιστής

Όταν ζεις στη μαύρη Αφρική

Τα βλέπεις όλα διαφορετικά-Τα κουβεντιάζεις όλα διαφορετικά – Τα γράφεις όλα διαφορετικά

Όταν ζεις στη μαύρη Αφρική
Η απέραντη δυστυχία των παιδιών-Η απέραντη οδύνη των ανδρών

Η απέραντη μοναξιά των γυναικών-Μιλάνε για την τρομακτική ευθύνη όλων μας!
Για την ευθύνη του κάθε λευκού αποικιοκράτη-Για την ευθύνη του κάθε λευκού εκμεταλλευτή-
Για την ευθύνη του κάθε λευκού ανθρώπου.
Όταν ζεις στη μαύρη Αφρική!

Κινσάσα 1/4/2000

……………………………

Ακούστε πως υπολογίζουν την ανεργία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Γιουροστάτ: Αν ένας εργαζόμενος δουλεύει μια ώρα την εβδομάδα(ναι, ναι, μια ώρα την εβδομάδα!) δεν θεωρείται άνεργος! Αυτή είναι, κυρίες και κύριοι η Ε.Ε., αυτός ο λάκκος των λεόντων, από την οποία πρέπει να αποχωρήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν. Το απαιτεί το 1.000.000 των ανέργων που θα έχουμε το φθινόπωρο!!

……………………………

Κουβέντα σε αστική διαδρομή

Στον Κώστα
Κρεμασμένοι στις χειρολαβές σαν σφαχτά σε τσιγκέλι
γυρνούσαμε απ`τη δουλειά
-«Πως πας μπάρμπα;» ρώτησα
-«Σαν τη χλαίνη του Κώστα».
-«Δηλαδή;».
-«Άσε…πεινάω, είμαι κουρασμένος…
κι αυτό το ρημάδι πάει,
λες κι είναι φορτωμένο λιπάσματα».
-«Πες μου, να περάσει κι η ώρα…». επέμενα.

-«Το Γενάρη του `43, έφευγα για μάχη με τον εφεδρικό
και να`σου ο Κώστας:
«Τα κανόνισα να πάω στη θέση σου, εσύ είσαι με πυρετό»,
μου λέει.
Μόνο, αν σκοτωθώ και συ τα καταφέρεις να ζήσεις,
ζήσε και για μένα.
Τα τελευταία του λόγια, την τελευταία φορά που τον είδα,
αυτά ήταν
αν ζήσω να ζήσω και γι αυτόν…

Από τότε έχω τη χλαίνη του  κρεμασμένη».
                                                                                                                                                                                   Του Δημήτρη Μαστροδήμου
Εργάτη – Ποιητή (ήμασταν συγκρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού και Αίγινας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου