Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ευθύνες και αποφάσεις….

Ηλίας Χρησικός
Δ/της Ρ/Σ Ενημέρωσης 92,2

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ευθύνη για την απειλή της χρεοκοπίας στην οικονομία ανήκει, κατά κύριο λόγο, στην πολιτική τάξη της χώρας.
Η ανικανότητα της να χειριστεί με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα τα δημόσια οικονομικά, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ευθύνη όμως έχει και η σημερινή του κ. Γ.Παπανδρέου. Πιθανότατα δεν θα μπορούσε να αποφύγει την επίθεση των αγορών, αν είχε πάρει μέτρα έγκαιρα.
Ανεξάρτητα από την ένταση του θορύβου που προκαλούν οι σειρήνες των αγορών, τη σκληρότητα με τα όποια γίνονται παιχνίδια των κερδοσκόπων, την ποιότητα και τη σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τις αναλύσεις των «ειδικών», γεγονός είναι ότι η χώρα έχει πατήσει την κόκκινη γραμμή.  
Στη φάση που βρισκόμαστε είναι ανώφελο να αποδίδουμε την κρισιμότητα της κατάστασης στην παγκόσμια κρίση ή να ψάχνουμε «εχθρούς» του έθνους ή να αναζητούμε ευθύνες από εκείνους που οδήγησαν την χώρα στα όρια της καταστροφής.
Η σωτηρία από την καταστροφή ανήκει στην ηγεσία του τόπου και στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Λέγοντας ηγεσία εννοούμε όλους εκείνους που έχουν θεσμικό ρόλο και δημόσιο λόγο (κόμματα, παραγωγικές τάξεις, Μ.Μ.Ε, δημοσιογράφοι). Βεβαίως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση.
Επειδή όμως έχει χαθεί χρόνος, κυβέρνηση και κρατική μηχανή πρέπει να τρέξουν με ασυνήθιστες ταχύτητες. Αναρωτιέται κανείς τι νόημα θα έχουν οι κινητοποιήσεις που έχουν αναγγελθεί στην ΔΕΘ. Αυτό που τελικά θα καταφέρουν είναι να μικρύνει ακόμη η απόσταση που χωρίζει τη χώρα από το χάος ή από την στάση του λαού και την ηγεσία του, θα φανεί αν είχε δίκαιο η βουλή που ανέθεσε την τήρηση του Συντάγματος της χώρας στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Και επειδή βρισκόμαστε με το ένα πόδι στο χάος της πτωχεύσεως έχουμε τις εξεταστικές επιτροπές. Τι θα μας αποκαλύψουν;
Υπάρχει πολίτης σ΄αυτή τη χώρα που να μη γνωρίζει ποιοί ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας;
Τι θα μας δείξει η εξεταστική; Ότι, εκτός από αυτούς που ο λαός με την ψήφο του έστειλε στο σπίτι τους, υπάρχουν και άλλοι ;
Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε και ποιοί φταίνε για το παρελθόν. Σε λίγο θα γνωρίζουμε και ποιοί  θα πιστωθούν το ελπιδοφόρο αύριο ή θα χρεωθούν το καταστροφικό σήμερα της χώρας.
Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να αναβάλλουμε πλέον τις αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου