Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αναπτυξιακή «αυτονόμηση» σε Μακεδονία και Θράκη

Επενδυτικά σχέδια, ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, σχεδιασμός ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και οι λιμένες της Β. Ελλάδας αποτελούν το πεδίο δραστηριότητας της μονάδας. Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη n κυβέρνηση.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ» για την περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, το οποίο θα αναλάβει να τρέξει όλα τα πρότζεκτ ανάπτυξης που αφορούν την περιοχή, αλλά και να εξυπηρετεί επιτόπου κάθε αίτημα επιχειρηματία ή καταναλωτή, εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη, καθώς, η κυβέρνηση κάνει πράξη εκεί την εξαγγελία της περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πρόκειται για την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, n οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΚτΕ», βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοθετικής οργάνωσης της και απομένει πλέον n διοικητική της στελέχωση για να λειτουργήσει, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την περιοχή και τους ανθρώπους της. Η μονάδα αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια, η οποία, αν και θα εφαρμοστεί πιλοτικά, έχει ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών, καθώς αποφασίζει, εποπτεύει. χαράσσει στρατηγική ανάπτυξης και φυσικά διεκπεραιώνει αιτήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μονάδα θα σχεδιάζει και θα εποπτεύει όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το ΕΣΠΑ, το INIΈRREG, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που αφορούν την περιοχή της
Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης, θα ασχολείται με τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής, την ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων, τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, τα έργα ΣΔΠ και ό,τι αφορά την ανάπτυξη των λιμανιών που ανήκουν στην αρμοδιότητά της. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι διαδικασίες στη μονάδα θα  πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, και γι' αυτό θα συνδεθεί με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας αρχικώς και εν συνεχεία και με άλλα υπουργεία και φορείς. Στόχος, κατά τις πληροφορίες, είναι κάθε θέμα που θα εισέρχεται στη μονάδα να αντιμετωπίζεται επιτόπου και ηλεκτρονικά, διότι έτσι θα γίνει πράξη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Καινοτομία αποτελεί και το γεγονός ότι η μονάδα θα εφαρμόσει πρόγραμμα μέτρησης της αποτελεσματικότητάς της με την ηλεκτρονική παρακολούθηση
της εξέλιξης των διαδικασιών και την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.

Περισσότερη διαφάνεια
Ο κάθε ενδιαφερόμενος για ό,τι θέμα αφορά το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα προσέρχεται στην ΕΜΑ και θα διευκολύνεται άμεσα μέσω της ηλεκτρονικής οδού, η οποία θα εξασφαλίζει διαφάνεια στις διαδικασίες και αποτελεσματικότητα στη διευθέτηση του κάθε αιτήματος,
αφού οι χρόνοι θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, το εγχείρημα έρχεται να αλλάξει ένα πολυετές καθεστώς το οποίο στοίχιζε οικονομικά και σε χρόνο σε κάθε διαδικασία που αφορούσε την περιοχή,
καθώς οποιοσδήποτε μικρός ή μεγάλος, παλιός ή νέος επιχειρηματίας για οτιδήποτε ήθελε ήταν υποχρεωμένος να <<περνά» από την Αθήνα πολλές φορές προκειμένου να διεκπεραιώσει τις εργασίες του ή τα σχέδιά του. Τώρα «κόβεται» η αναγκαστική προσέλευση στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης θα έχει αυτονομία, αποκτώντας ηλεκτρονικό «ομφάλιο λώρο» με τα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας. Σημαντικό είναι ότι η μονάδα έρχεται να ικανοποιήσει ένα μόνιμο αίτημα της Βόρειας Ελλάδας, να αποφασίζει για την ανάπτυξή της, δεδομένου ότι στις αρμοδιότητές της είναι και ο «σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή ειδικού αναπτυξιακού για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης». Πρέπει να αναφερθεί ότι η μονάδα βάζει όλες τις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υπηρεσία της αγοράς, των επιχειρήσεων και των επενδυτών κάθε μεγέθους.
Ο χώρος που θα εγκατασταθεί δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί -ίσως να αποτελεί στοιχείο που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ- αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι εντός της πόλης, ενώ η στελέχωσή της θα γίνει σε πρώτη φάση μέσω μεταθέσεων ή μετατάξεων υπαλλήλων από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο οποίο υπάγεται η λειτουργία της ΕΜΑ, ή από άλλες υπηρεσίες άλλων
υπουργείων ή ΝΠΔΔ. Τις ίδιες θέσεις έχουν δικαίωμα να επιλέξουν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων για την αρχική επιλογή υπηρεσίας τοποθέτησης, οι εκπαιδευόμενοι στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προκήρυξη των θέσεων -κατά τις πληροφορίες- είναι θέμα ημερών, ενώ, όσον αφορά
την ηλεκτρονική σύνδεσή της με την Αθήνα και όλα τα απαραίτητα κέντρα, εξετάζεται από τον αρμόδιο για τη μονάδα υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον γενικό γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλιση και τον Ειδικό Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Οι αρμοδιότητες
Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ η αρμοδιότητα για τη λειτουργία της έχει ανατεθεί στον υφυπουργό Οικονομίας, κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό «Τρέχει» όλες τις διαδικασίες προκειμένου η ΕΜΑ να μπει σε λειτουργία. Έργο της ΕΜΑ, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 64/6.10.2010, που καταγράφει τις αρμοδιότητές της, είναι: «Ο σχεδιασμός, η προώθηση και η εκτέλεση  αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, με προώθηση των αρχών της αειφορίας και της περιβαλλοντικής ευθύνης στις υποδομές που χρησιμοποιεί και με πιλοτική  εφαρμογή καινοτόμων αρχών διοίκησης». Οι αρμοδιότητες της ΕΜΑ είναι οι εξής:

1.    Ο συνεκτικός σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών του υπουργείου οικονομίας και όσων σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ε.Ε., όπως είναι το ΕΣΠΑ, τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, τα  προγράμματα INIΈRREG .
2.    Ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης.
3.    Ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή των ΣΔΤΤ.
4.    Η αξιολόγηση, η χρηματοδότηση και η εποπτεία των ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες επιδιώκουν ή λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση (στον χώρο ευθύνης της ΕΜΑ).
5.    Ο σχεδιασμός, η εποπτεία και η εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών ανάπτυξης των λιμένων (στην περιοχή ευθύνης της ΕΜΑ).
6.    Ο σχεδιασμός, η εποπτεία, η εφαρμογή και η προώθηση καινοτόμων αναπτυξιακών σχεδίων στη βάση των αρχών της πράσινης ανάπτυξης και αειφορίας.
7.    Η υποστήριξη και προώθηση των περιφερειακών οικονομικών διακρατικών σχέσεων, ιδίως με τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
8.    Ο σχεδιασμός και η, εποπτεία εφαρμογής της απαραίτητης για την προώθηση των αναπτυξιακών σχεδίων επικοινωνιακής στρατηγικής.
9.    Η οργάνωση και η λειτουργία πρότυπης μονάδας, με σκοπό την εξυπηρέτηση από αυτή και μόνο (την EΜA) για όλα τα στάδια (one stand step) των πολιτών και των επιχειρηματιών στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας.
10.    Ο σχεδιασμός και η εποπτεία πραγματοποίησης και εφαρμογής προγραμμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους τομείς αρμοδιότητάς της, μέσα από ασφαλείς διαδραστικές ηλεκτρονικές πύλες.
11.    Η αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών και η συστηματική εποπτεία της αγοράς στον χώρο ευθύνης της ΕΜΑ.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον! Οποιαδήποτε ενίσχυση, από όπου κι αν προέρχεται, είναι βοηθητική. Είμαι επιχειρηματίας και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις μία επιχείρηση αυτές τις εποχές. Με βοήθησε στη δημιουργία της επιχείρησής μου η συμβουλευτική εταιρεία με την οποία και συνεχίζω να συνεργάζομαι η οποία έχει πολυετή εμπειρία σε επιδοτήσεις ΕΣΠΑ https://www.revivalsa.com/epidotisis-espa-w-68064

    ΑπάντησηΔιαγραφή