Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει……

Μια καινούργια σχολική χρονιά αρχίζει γεμάτη με τα όνειρα και τις προσδοκίες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για μια εκπαίδευση που θα καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας.Οι γονείς προσδοκούν μια εκπαίδευση που θα είναι πραγματικά και όχι στα χαρτιά, δημόσια και δωρεάν και οι εκπαιδευτικοί μια εκπαίδευση που θα τους εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διδασκαλίας, χωρίς τα τριαντάρια τμήματα που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, και αξιοπρεπείς μισθούς.

Παρόλα αυτά γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αυτό που με βάση την εμπειρία τους διαπιστώνουν είναι ότι η εκπαίδευση ολοένα και περισσότερο προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας παρέχοντας κατάρτιση και όχι μόρφωση.

Ταυτόχρονα οι γονείς συνειδητοποιούν ότι αυτού του είδους η εκπαίδευση μετατρέπει τα παιδιά τους σε φτηνό ευέλικτο απασχολήσημο εργατικό δυναμικό. Επίσης συνειδητοποιούν ότι ολοένα και περισσότερο βάζουν το χέρι στο πενιχρό εισόδημα τους για να καλύψουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών τους, ανάγκες που θα έπρεπε να εξασφαλίζει το κράτος.

Τέλος οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες τους έχουν να αντιμετωπίσουν τις λίγο ή πολύ άσχημες συνθήκες  εργασίας των σχολείων, όπως εκείνες του Μουσικού Λυκείου και Γυμνασίου Κατερίνης όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές, τριες στεγάζονται σε κοντέινερς. Στο άμεσο μέλλον με την εφαρμογή των 30ρηδων  τμημάτων θα αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα στο παιδαγωγικό τους έργο. Ακόμη, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική τους αφαίμαξη, την ακρίβεια και την διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και η υπαγωγή και της εκπαίδευσης στις περιφέρειες και στους δήμους θα επιδεινώσει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση της εκπαίδευσης. Ολοένα και πιο πολύ οι επιχειρήσεις ως χορηγοί πλέον θα καθορίζουν τι θα μαθαίνουν τα παιδιά μας για να τους προσφέρουν ως αντάλλαγμα την εργασιακή αβεβαιότητα. Ολοένα και θα διευρύνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται ως συμβασιούχοι και με μισθούς πείνας. Ήδη σύμφωνα με δηλώσεις της Χριστοφιλοπούλου  οι αναπληρώσεις θα ξεπεράσουν τις 11.000 ενώ τα κενά ξεπερνούν τις 20.000 που θα μπορούσαν να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό. Τέλος ολοένα και πιο πολύ οι γονείς στο αποκεντρωμένο σχολείο ή αλλιώς «νέο» σχολείο που προβλέπει η τοπική και περιφερειακή μεταρρύθμιση («Καλλικράτης») θα πληρώνουν, είτε με την μορφή της τοπικής φορολογίας, αρμοδιότητα πλέον της περιφέρειας, είτε με προσωπικές εισφορές είτε με το κυνήγι χορηγών, την κατ’ άλλα δωρεάν Παιδεία και την κρατική υποχρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος η κρατική χρηματοδότηση  είναι μειωμένη κατά 1.3δις.

Αυτός είναι ο «νέος πατριωτισμός» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση. Ένας «πατριωτισμός» που απαιτεί την υποταγή γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών στη αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε. του μνημονίου και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.  

Γι’ αυτό το λόγο γονείς μαθητές εκπαιδευτικοί σε ένα ενιαίο μέτωπο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, του μικρούς και μεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους θα πρέπει να αγωνιστούν διεκδικώντας μια Παιδεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλες τις βαθμίδες της. Να διεκδικήσουν μια Παιδεία που θα ικανοποιεί τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών τους.

Τέτοια μόρφωση μπορούν  να αποκτήσουν  μόνο μέσα από τη Δημόσια και Δωρεάν Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και την κατάργηση των τροφείων. Τη Δημόσια και Δωρεάν 12χρονη Εκπαίδευση που θα έχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και υλικοτεχνική υποδομή. Τις Δημόσιες και Δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές για όσα παιδιά δεν θέλουν να ακολουθήσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση και τέλος την Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Μόνο μια τέτοια εκπαίδευση μπορεί να υπηρετήσει τις πραγματικές μορφωτικές και υλικές ανάγκες των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων.

Επομένως δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις (ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ.-Συν/Σύριζα-ΛΑ.Ο.Σ) και τις παρατάξεις τους στην τοπική αυτοδιοίκηση που έκαναν σημαία τους την αποκέντρωση της εκπαίδευσης φορτώνοντας τους γονείς με νέα βάρη και την αμορφωσιά των παιδιών τους και που  σήμερα ενόψει των τοπικών και περιφερειακών εκλογών κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
(ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΦΑΣ)
(ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κατερίνης ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου