Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που τώρα συζητείται τις επιτροπές της Βουλής εισάγεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Η αναπτυξιακή επανεκκίνηση με την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων είναι επιτακτική ανάγκη, για την ικανοποίηση της οποίας απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της περιφερειακής συνοχής.
Ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί το κύριο μέσο για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, έχει ευρύτατη επιρροή στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για το περιεχόμενο και τους στόχους της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας.
Ευκαιρία για την Πιερία
Για την Πιερία ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ευκαιρία και αφετηρία για την πορεία προς την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που καθορίζονται στο σχέδιο νόμου η Πιερία εντάσσεται στην Γ’ κατηγορία και τα ποσοστά των ενισχύσεων είναι πολύ καλά:
30% για μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ο νέος Επενδυτικός Νόμος στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την ενίσχυση της επενδυτικής διαδικασίας δίνοντας έμφαση σε 5 στόχους:
Τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων
Την αύξηση της παραγωγικότητας
Την ενίσχυση της εξωστρέφειας
Την οικονομική αποτελεσματικότητα
Την περιφερειακή συνοχή
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων εισάγονται τρία Γενικά Καθεστώτα Επενδύσεων και τέσσερα Ειδικά Καθεστώτα Επενδύσεων.
Τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων:
Ενισχύουν ανταγωνιστικά και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας,
Στηρίζουν τις επενδύσεις στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία,
Προωθούν την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη.
Ειδικότερα:
Γενική Επιχειρηματικότητα: απευθύνεται σε κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις που επενδύουν δυναμικά για την έξοδο από την κρίση. Ως κίνητρο δίνονται φοροαπαλλαγές για 6 έως 8 χρόνια στις υφιστάμενες και στις νέες επιχειρήσεις αντίστοιχα.
Τεχνολογική Ανάπτυξη: απευθύνεται σε επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και καινοτομίας. Ως κίνητρο προβλέπονται εκτός από φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιχορηγήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω του (Εθνικού Ταμείου Ενισχύσεων Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης).
Περιφερειακή Συνοχή: περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές. Ως κίνητρο προβλέπονται φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω ΕΤΕΑΝ.
Τα ειδικά καθεστώτα επενδύσεων αντιμετωπίζουν ειδικότερες προκλήσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και αντιστοιχούν σε τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Αφορούν:
Την νεανική επιχειρηματικότητα,
Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια,
Τα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια για τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων
Τις επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης.
Ειδικότερα:
Νεανική Επιχειρηματικότητα: απευθύνεται σε νέους μέχρι 40 ετών. Αναγνωρίζοντας ότι ο νέος επιχειρηματίας έχει διαφορετικές ανάγκες ενίσχυσης, προβλέπει τη χρηματοδότηση α) ανθρώπινου κεφαλαίου και β) λειτουργικών δαπανών μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.
Μεγάλες Επενδύσεις: απευθύνεται σε κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις εξόδου από την κρίση για επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ. Ως κίνητρο δίνονται φοροαπαλλαγές σταθερές για 6 έως 8 χρόνια.
Ολοκληρωμένα Επενδυτικά Σχέδια: απευθύνεται σε επιχειρηματίες που έχουν αποφασίσει να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους με αφορμή την κρίση. Ως κίνητρο δίνονται φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ και στοχευμένες επιχορηγήσεις.
Επενδύσεις Δικτύωσης: απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συνέργειας και δικτύωσης στον τομέα τους (clustering). Ως κίνητρο δίνονται φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ και στοχευμένες επιχορηγήσεις.
Νόμος τομή για τα επενδυτικά δρώμενα
Ο νέος επενδυτικός νόμος αλλάζει δραστικά τους κανόνες του παιχνιδιού.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των επενδυτικών νόμων υπάρχει ετήσιος προϋπολογισμός ανά Περιφέρεια και Νομό ο οποίος κατανέμεται στις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις και δεν υπάρχει κίνδυνος απορρόφησης και ενίσχυσης επενδύσεων σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).
Οι προκηρύξεις για υποβολή επενδυτικών σχεδίων γίνονται δύο φορές το χρόνο με προθεσμία υποβολής πρότασης τα τέλη Απριλίου και τα τέλη Οκτωβρίου αντίστοιχα
Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης (μικροοικονομικά και μακροοικονομικά) που προάγουν την οικονομική αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια
Πριμοδοτούνται κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων και όχι κλάδοι
Χρησιμοποιούνται οι φοροαπαλλαγές και όχι οι επιδοτήσεις ως βασικό μέτρο πολιτικής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου