Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η μάχη της Πύδνας και ο εξωραϊσμός και το στρογγύλεμα της Ιστορίας


Ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου και δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κουκουτάτσιος με άρθρο του αναφέρεται στη Μάχη της Πύδνας και συντάσσεται υπέρ της πρότασης του ιστορικού-φιλόλογου Γιώργου Ράπτη για εορτασμό της 23ης Ιουνίου (ημέρα που το 168 πΧ είχε γίνει η ιστορική μάχη)

Βρίθει από μυθεύματα η Ελληνική ιστορία γράφει ο αξιόλογος και αντικειμενικός ιστορικός Κυριάκος Σιμόπουλος στο έργο του, ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ. ΄΄ Όχι γιατί οι ιστορικοί είναι ψευδολόγοι και παραχαράκτες, αλλά επειδή η ιστορική αλήθεια  αποκρύπτετε επιμελώς πίσω από πολιτικές ιδιοτέλειες και ιδεολογικά προσωπεία ΄΄
Η ρήση αυτή του Κυριάκου Σιμόπουλου ισχύει τόσο για την πρόσφατη ιστορία όσο και για τη μάχη της Πύδνας και τον τραγικό Περσέα τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας, την προσωπικότητα του οποίου σκιαγράφησαν, οι Ρωμαιοδίαιτοι αρχαίοι ιστορικοί Λίβιος και πολύβιος και βασισμένος σ’ αυτούς ο καθ’ όλα σεβαστός για το πλούσιο έργο του επίσης φίλο ρωμαίος Πλούταρχος.
Όποιος διαβάσει με προσοχή την ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑ του σεβαστού καθηγητή Αναγνωστόπουλου, και την ιστορία της Ελλάδας του  Γιάννη Κορδάτου θα αντιληφθεί ότι, στη λεγόμενη μάχη της Πύδνας που άρχισε στις όχθες του ποταμού Ενιπέα , παρά το Λιτόχωρο, δεν συμπαρατάχθηκαν μόνο οι υπεράριθμες λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου, αλλά και τα Ελληνικά στρατεύματα των ολιγαρχικών του νότου οι οποίοι κάλεσαν τους βάρβαρους Ρωμαίους να τους σώσουν από τις επικίνδυνες μεταρρυθμίσεις του Περσέα που έκανε ότι και  ο σύγχρονος αστός Ελευθέριος Βενιζέλος γιατί έτσι το επέβαλαν οι τότε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Απαλλοτρίωσε τα τσιφλίκια των γεωκτημόνων και χάρισε τα χρέη των φτωχών  που τα είχαν επιβάλει οι τοκογλύφοι της εποχής όπως συμβαίνει και σήμερα..
Εφάρμοσε κάποιου είδους Σολώνεια σεισάχθεια, κάτι  που δεν του το συγχώρησε ούτε το Μακεδονικό κατεστημένο της εποχής και πολύ περισσότερο το ολιγαρχικό κατεστημένο του Ελληνικού νότου.
Ο Περσέας όπως αποδεικνύεται από τα γραπτά των επικριτών του υπήρξε αξιόλογος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης που με τις προοδευτικές μετά ρυθμίσεις του υπέρ των απαθλιομένων κολίγων της εποχής εξήγειρε την μήνιν των απανταχού άρχουσών ολιγαρχικών τάξεων οι οποίες κάλεσαν τους βάρβαρους Ρωμαίους να τους προστατέψουν από τον ΄΄Σοσιαλίζοντα ΄΄ Περσέα..
Από τη μάχη κατά του  Περσέα  δεν έλειψε ούτε η περιβόητη αρχαία Αθήνα που κατέκλισε με το στόλο της τα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού κόλπου εφοδιάζοντας με τρόφιμα και όπλα τις  συνασπισμένες δυνάμεις των ολιγαρχικών που πολεμούσαν με πείσμα κατά των αμυνομένων υπέρ πατρίδος Μακεδόνων.
Κάτι τέτοιο περίπου έκανε και η σύγχρονη Ελλάδα όταν οι βάρβαροι καπιταλιστές της απώτατης και ευρωπαϊκής δύσης κεραυνοβολούσαν με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου την πολύπαθη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία. Το 1999.
Το ότι η 23η η σωστότερα  η 22α Ιουνίου του 168 π.χ. είναι αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό αυτό δεν πρέπει να το αμφισβητεί κανείς. Για την 29η Μαΐου 1453 υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, γιατί είχε προηγηθεί η επαίσχυντη συμπεριφορά του Κατακουζηνού που είχε παραδώσει την ηπειρωτική Ελλάδα στους Τούρκους για να τον βοηθήσουν να καταστείλει την επανάσταση των Ζηλωτών της Θες/νίκης το 1349.
Η πρόταση του  φίλου και μεγάλου διανοητή και συγγραφέα Γιώργου Ράπτη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από αυτούς  στους οποίους απευθύνεται, και ας με συγχωρήσει για τις ΄΄βέβηλες΄΄ προσεγγίσεις μου.       
Νίκος  Κουκουτάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου