Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Επιστολή της Μαρίας Μίχου στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για προβλήματα στα καπνά της περιοχής Κολινδρού


Με αφορμή το υπ. Αριθ. 2557/14-06-/2010 έγγραφο του Δήμου Κολινδρού Ν. Πιερίας: «προβλήματα στον καπνό από τον Ιό του Κηλιδωτού Μαρασμού της Ντομάτας, από Περονόσπορο και Φυτόφθορα», η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Μίχου, με επιστολή της στην Κατερίνα Μπατζελή, ζητά να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με το παραπάνω έγγραφο ενημερώθηκα, πως υπάρχουν ζημιές από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, στα καπνά της περιοχής του Δήμου Κολινδρού.
Ο ιός αυτός είχε προκαλέσει σε παλαιότερες καλλιεργητικές περιόδους, πολύ σοβαρές απώλειες στην παραγωγή των καπνών όλης της Πιερίας και οι καπνοπαραγωγοί μάλιστα, είχαν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.
Επειδή η ασθένεια έχει τρόπο μετάδοσης το έντομο θρίπα, αντιμετωπίζεται δύσκολα και μόνο με τη λήψη έγκαιρων καλλιεργητικών μέτρων και συγκεκριμένων ψεκασμών, τότε είχε πάρει σχεδόν επιδημική μορφή στο Νομό μας. Όμως με την κινητοποίηση που είχε γίνει και με τη σωστή καθοδήγηση των παραγωγών, τα τελευταία δύο χρόνια φάνηκε να υποχωρεί.
Κυρία υπουργέ,
Εφόσον βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και οι παραγωγοί έχουν εντοπίσει ζημιές, για να μην έχουμε και πάλι την εξάπλωση του ιού και για την έγκαιρη αντιμετώπισή του, παρακαλώ να ενημερώσετε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να επισημάνουν τόσο τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα στο νομό Πιερίας, όσο και την έκταση των υπαρχουσών προσβολών.
Οι καπνοπαραγωγοί μας έχουν χάσει ήδη μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους από τη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων και δεν έχουν τα περιθώρια  για επιπλέον απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου