Για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και κατ’ επέκταση τις δυναμικές καλλιέργειες του νομού Πιερίας οι οποίες καταστράφηκαν από την ανεμοθύελλα της 16ης Μαΐου, καθώς και για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα τουλάχιστον το 50% της εκτιμώμενης ζημιάς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνόλου της ζημιάς, απάντησε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης.
Ο κ. Καρχιμάκης αρχικά αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τονίζοντας ότι από αυτήν έχει αναδειχθεί η στρατηγική φύση της γεωργίας για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, εκτιμώντας πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «θα πρέπει να θέσουμε όρους μέλλοντος και όχι όρους πρόσκαιρων διευθετήσεων», εκφράζοντας παράλληλα τη Βούληση της κυβέρνησης να ανατρέψει την λανθασμένη πολιτική του παρελθόντος.
Συνεχίζοντας ο υφυπουργός υποστήριξε ότι ήδη έχουν διενεργηθεί από τον ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν συνολικά 1521 δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων από κλιμάκιο δέκα πέντε γεωπόνων, ξεκίνησε μόλις δύο μέρες μετά την καταστροφή και πριν ακόμη λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από τους παραγωγούς, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και επιβαρυνθούν οι αγρότες, επεσήμανε ο υφυπουργός.
Συγκεκριμένα, το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων για τις πρώιμες ποικιλίες κερασιού έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ολοκληρώνεται στις αμέσως προσεχείς ημέρες και για τις όψιμες ποικιλίες κερασιού, τις αμπελοκαλλιέργειες και τις καλλιέργειες βερίκοκων. Όσον αφορά τις καλλιέργειες των ακτινιδίων, οι ζημιές είναι σε εξέλιξη και οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις πρόκειται να διενεργηθούν αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι ζημιές, «ώστε ο προσδιορισμός του ύψους να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια», κατέληξε ο Μιχάλης Καρχιμάκης.
Αμέσως μετά την απάντηση του υφυπουργού, το λόγο έλαβε ο επερωτών βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης. Ο βουλευτής Πιερίας, συμφώνησε με τον υφυπουργό σε ότι αφορά την πρακτική που ακολούθησε ο ΕΛΓΑ τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας πως έδινε δισεκατομμύρια χωρίς να ξέρει που πηγαίνουν, χωρίς προγραμματισμό και βεβαίως χωρίς να καταλήγουν εκεί που πραγματικά ήταν το πρόβλημα.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς της Πιερίας οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στις εξαγωγές δυναμικών καλλιεργειών, τονίζοντας ότι δημιούργησαν υποδειγματικές υποδομές και λειτούργησαν οργανωμένα, αφού έπρεπε να φροντίσουν το μέλλον τους μετά την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας. «Η προσπάθεια που καταβάλουν όλα αυτά τα χρόνια να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες αποδείχθηκε αυτή την χρονιά έωλη, γιατί πήραν μέτρα για κάθε μορφής καταστροφή, εκτός από τον αέρα. Δεν ήταν ότι το είχαν αφήσει. Το έχουν παλέψει χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα μπορέσουν να πάρουν κάτι αυτή τη στιγμή για να βγάλουν τα έξοδα, γιατί ένας συνεταιρισμός κινείται, έχει έξοδα, απασχολεί προσωπικό» και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Ένας επιπλέον λόγος στήριξης, συμπλήρωσε ο βουλευτής, είναι για να μη χάσουν τις αγορές του εξωτερικού με τις οποίες είχαν συνάψει συμφωνίες προώθησης των προϊόντων τους.
«Δεν είναι πολιτική για τους τρεις, τέσσερις ή πέντε παραγωγούς, αλλά είναι μια συνολικότερη πολιτική» είπε ο κ. Αμοιρίδης, μια πολιτική η οποία αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν αντιμετωπίζει το πρόβλημα για νέες καλλιέργειες και προσπάθειες ουσιαστικές πάνω στις οποίες νέοι άνθρωποι έχουν επενδύσει όνειρα και υποδομές. «Επειδή ο αγρότης δεν έχει σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, ας έχει τουλάχιστον συμμάχους εμάς και κυρίως εσάς που μπορείτε να τους βοηθήσετε», κατέληξε ο βουλευτής Πιερίας.
Στην δευτερολογία του, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε πως είναι υποχρέωση των βουλευτών η ανάδειξη όλων αυτών των ζητημάτων, αλλά και το να αποδείξουν ότι ο διάλογος μέσα στο Κοινοβούλιο μπορεί να λύνει προβλήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να πάρουν οι παραγωγοί ένα μέρος της αποζημίωσης πριν ολοκληρωθεί στο 100% η εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειές τους υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μέτρο απαιτεί ειδικό σχεδιασμό και μελέτες εφαρμογής. «Δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε αυθαίρετα και με μια πελατειακή νοοτροπία και λογική, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καρχιμάκης υποστήριξε πως από την εφαρμογή του, όπως αυτή γίνονταν στο παρελθόν, συχνά δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στους ίδιους τους αγρότες, αφού κάποιοι λάμβαναν υψηλότερες προκαταβολές από τις τελικές αποζημιώσεις με αποτέλεσμα, όταν εντοπιζόταν η διαφορά, αυτή να γίνεται απαιτητή από την Αγροτική Τράπεζα.
Από το Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου