Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Απάντηση του Πρωθυπουργού σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ αυτών και της Μ. Μίχου) για την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή

 Η Ερώτηση
«Η Ελλάδα  ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών, με βασικό άξονα το σεβασμό  του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών» επισημαίνεται  στην απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού κ. Γεώργιου Παπανδρέου, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής  Πιερίας κα Μαρία Μίχου.  
Η ερώτηση κατατέθηκε από τον  βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών με τη συνυπογραφή των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.κ. Θεοδωρίδη Ηλία, Μίχου Μαρίας, Στασινού Παύλου, Τιμοσίδη Μιχαήλ και Χάιδου Χρήστου.

Θέμα της ερώτησης ήταν οι βάρβαρες ενέργειες του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα.
Στην κατατεθείσα ερώτηση, αναφέρεται πως «έκπληκτη και οργισμένη η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις έκνομες και πειρατικές ενέργειες του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα. Οι ως άνω ενέργειες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα διεθνώς κρατούντα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνονται να ποδοπατούνται από το στρατοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ, κάτω από την ανοχή εκείνων που βομβάρδισαν τη Σερβία, κατέλαβαν το Ιράκ και το Αφγανιστάν, στο βωμό της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ΝΑΤΟ, αυτός ο περίφημος διεθνής οργανισμός που περηφανεύεται ότι ο ρόλος ύπαρξής του έχει να κάνει με το σεβασμό στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, σιωπά προκλητικά ακυρώνοντας στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας του».
Εν συνεχεία ερωτάται ο κος Υπουργός: Σε τι συγκεκριμένα μέτρα θα προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να αντιληφθεί η Κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ακόμα και στη βία και στη βαρβαρότητα υπάρχουν όρια.

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην απάντηση η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές από τον Υπουργό Εξωτερικών, και πρωθυπουργό  κ.Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνονται τα εξής:
«Η Ελλάδα  ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών, με βασικό άξονα το σεβασμό  του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Αναλόγως ξεκάθαρες είναι και οι θέσεις μας στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως της Μέσης Ανατολής και του Παλαιστινιακού.  Την πολιτική αυτή ακολουθούμε με απόλυτη συνέπεια. Κατά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής για τη Γάζα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, η χώρα μας καταδίκασε άμεσα και αυστηρά την επιχείρηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ακύρωσε την εν εξελίξει  ευρισκόμενη κοινή στρατιωτική άσκηση των δυο πολεμικών αεροποριών και ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη  στην Ελλάδα του Αρχηγού της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Με την ανωτέρω αντίδραση, η χώρα μας κατέστησε σαφή την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης της διεθνούς έννομης τάξης και την ύπαρξη επιπτώσεων  τόσο σε πολυμερές, όσο και σε διμερές επίπεδο, σε κάθε αντίθετη περίπτωση. Παράλληλα αναπτύσσουμε και προωθούμε σε συνεργασία με εταίρους μας στην ΕΕ, πρωτοβουλίες για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΕΕ, βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους εταίρους μας, καλώντας το Ισραήλ να εγκαταλείψει πρακτικές αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Με τη σταθερότητα και αποφασιστικότητα μας, καταδεικνύουμε τη συνέπεια λόγων και ενεργειών μας στην ως άνω οριζόμενη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου