Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από ισχυρή χαλαζόπτωση στη Βόρεια Πιερία

Επιστολή της Βουλευτού Πιερίας Μ. Μίχου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Στην περιοχή των Δήμων Κολινδρού και Αιγινίου, σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιουλίου. Κατόπιν επικοινωνίας με το δήμαρχο Αιγινίου κ. Κόντο, ενημερώθηκα για την πρωτοφανούς έντασης χαλαζόπτωση, για την έκταση της ζημιάς και για τις καλλιέργειες που έπληξε.

Η πληγείσα έκταση αφορά την αγροτική περιοχή του Κολινδρού, του Δ. Δ Καταχά, (περίπου 2.500 στρέμματα) και μεγάλη έκταση του Αιγινίου (περίπου 8.000 στρέμματα). Οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές σε όλες τις καλλιέργειες, όπως καπνά, υπαίθρια κηπευτικά, ακτινίδια, βαμβακοκαλλιέργειες και ροδάκινα. Η ένταση δε του φαινομένου ήταν τέτοια, που αποκάλυψε θερμοκήπια στα οποία ακολούθως, χτύπησε τις υπό κάλυψη καλλιέργειες.
Η αντίδραση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση και η αρμόδια επόπτης του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης κ Φουρκιώτου Χριστίνα,  επισκέφθηκε από το πρωί της επόμενης μέρας τις εκτάσεις, διαπιστώνοντας την ολοκληρωτική καταστροφή. Μάλιστα ενημέρωσε τους αρμόδιους και τους παραγωγούς, ότι θα ξεκινήσουν από την επόμενη μέρα οι εκτιμήσεις, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που είναι στη συγκομιδή ή είναι ιδιαίτερα ευπαθείς, όπως είναι τα κηπευτικά.
Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι είναι η δεύτερη φορά που το φετινό καλοκαίρι πλήττεται η ίδια περιοχή από χαλάζι και οι παραγωγοί βλέπουν τη σοδειά τους να μηδενίζεται. 

 
Κυρία Υπουργέ,

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τους παραγωγούς και ότι έχετε πλήρη επίγνωση της δεινής θέσης που βρίσκονται. λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής που επιβαρύνονται, είναι ανάγκη να προχωρήσει εκτός από την καταγραφή των ζημιών και η ολοκλήρωση των πορισμάτων από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ώστε να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου