Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Εγκαινιάζεται η έκθεση χαρακτικών του Μουσείου του Λούβρου και η έκθεση γαλλικού βιβλίου Σάββατο, στο Δίον

Το Λούβρο στο Δίον



Το Σάββατο 17 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με την παρουσίαση των χαρακτικών από τις συλλογές του Μουσείου του Λούβρου στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου.
Πρόκειται για ένα κορυφαίο εικαστικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που βγαίνουν εκθέματα από το Μουσείο του Λούβρου για να φιλοξενηθούν σε κάποιον άλλον χώρο. Το γεγονός αυτό έχει ήδη, προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στην αίθουσα Κλειώ θα φιλοξενηθούν χαρακτικά με θέμα τις Εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχουν φιλοτεχνηθεί από τους Gerard Audran (1640-1703) και Sebastien Leclerc (1637-1714). Στην αίθουσα Θάλεια θα φιλοξενηθούν γκραβούρες με θέμα τις γιορτές του «Βασιλιά Ήλιου» στις Βερσαλλίες  από τους Israel Silvestre (1621-1691) και Jean Lepautre (1637-1714). Παράλληλα, στην αίθουσα Ερατώ θα διοργανωθεί έκθεση γαλλικού βιβλίου με τη συνεργασία Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, του Γάλλου Πρόξενου Christian Thimonier και των βιβλιοπωλείων «Μάτι» και «Νέστωρ».
Το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δήμου Δίου αποτελεί πλέον πυρήνα ανάδειξης της τέχνης καθώς από το 2005 έως σήμερα ζωντανεύει την πανάρχαια ελληνική τέχνη του ψηφιδωτού αλλά παράγει και πολιτισμό καθώς υποδέχεται εκθέσεις μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών. Φέτος για πρώτη φορά τολμά να παρουσιάσει στις αίθουσες του έργα τέχνης κορυφαίων ευρωπαίων καλλιτεχνών, στην φιλόξενη γη του Ολυμπίου Διός και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος σε σχετική δήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Δίου στο πλαίσιο συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών για το 2010 ανοίγει τις πύλες του για συνεργασία με την Γαλλία και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Κοινός Παρονομαστής, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι δεσμοί του Δίου αλλά και της Μακεδονίας με την Αλεξάνδρεια κρατούν από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι δεσμοί με βαθιές ρίζες και λαμπρό μέλλον. Δεσμοί κοινής ιστορίας, κοινού πολιτισμού, κοινών στόχων. Παράλληλα, ο λαμπρός πολιτισμός της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να μην έχει αναφορά στον λαμπρό αρχαίο Μακεδονικό πολιτισμό και τον Μ. Αλέξανδρο.
Στο πλαίσιο αυτό ανοίξαμε μία γέφυρα συνεργασίας θεμελιωμένη επάνω στους κίονες του αρχαίου Μακεδονικού πολιτισμού. Σε συνεργασία με το Γαλλικό προξενείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης καθώς και τον Οργανισμό  Φεστιβάλ Ολύμπου φιλοξενούμε αυτή την τόσο σημαντική έκθεση με εξαίρετους καλλιτέχνες όπως οι Gerard Audran και Sebastien Leclerc, Israel Silvestre και Jean Lepautre, όπου δίνεται η ευκαιρία μέσα από την τέχνη τους, να αναδειχθούν τα κατορθώματα της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου ενώ ταυτόχρονα, προβάλλεται και ο εξαίρετος Γαλλικός πολιτισμός ισχυροποιώντας έτσι, τους δεσμούς του Ελληνικού και  Γαλλικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου