Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

«Ελεύθεροι κατασκηνωτές στη χαράδρα του Ενιπέα»

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου και γύρω στις δύο το μεσημέρι  εντόπισα ελεύθερους κατασκηνωτές  στις όχθες του Ενιπέα κοντά στην παλιά μονή του Αγίου Διονυσίου.



Οι κατασκηνωτές είχαν στήσει τις σκηνές τους δίπλα στον καταρράχτη που βρίσκεται εκεί, ακριβώς πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί προς αυτόν, κλείνοντας έτσι το δρόμο στους πεζοπόρους. Το χειρότερο όμως ήταν ότι είχαν ανάψει και φωτιά και μάλιστα η εστία ήταν ανοιχτή. Στις συστάσεις μου απάντησαν  ότι έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί γιατί δεν ενοχλούν κανέναν. 
Στο μονοπάτι Ε4 κοντά στο μοναστήρι παρατήρησα και  άλλα σημεία όπου υπήρχαν σβησμένες εστίες και παρατημένες μεγάλες σακούλες  σκουπιδιών, προφανώς κι αυτά έργα ελεύθερων κατασκηνωτών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι σακούλες κρέμονταν από τα δέντρα ή είχαν πεταχτεί ακριβώς δίπλα στο μονοπάτι. Μάλιστα πάνω στο Ε4 και λίγο πριν να φτάσω στα Πριόνια, σε ένα κοίλωμα του βράχου, είδα και άλλον «κατασκηνωτή» να ετοιμάζεται να ανάψει φωτιά.
Κατά την άποψη μου η κατάσταση που επικρατεί στο μονοπάτι είναι επιεικώς απαράδεκτη και εκτός ελέγχου καθώς οι ελεύθεροι κατασκηνωτές στην κυριολεξία κάνουν ότι θέλουν . Στο φυλάκιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ανέφερα το περιστατικό και από τα λεγόμενα της υπαλλήλου αντιλήφθηκα ότι είναι γνωστό πως διάφοροι κατασκηνώνουν ελεύθερα  στη χαράδρα!  Περνώντας από το Λιτόχωρο ανέφερα το περιστατικό και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λιτοχώρου. 
Όταν τηλεφώνησα μετά από δύο μέρες για να μάθω τι έγινε τελικά ο υπεύθυνος αξιωματικός μου απάντησε ότι  οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής πήγαν εκεί,  βρήκαν πάλι κάποιους κατασκηνωτές (όχι τους ίδιους) και τους είπαν απλά ότι δεν πρέπει να ανάβουν φωτιές. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν ειδοποίησε την αρμόδια υπηρεσία ώστε να του απομακρύνει  μου είπε ότι δεν ήξερε πως απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση σε αυτό το σημείο! Από ότι κατάλαβα μάλιστα μάλλον δεν ήξερε καν ποια ήταν η αρμόδια υπηρεσία γιατί μου είπε ότι αν ήθελα να απομακρυνθούν από εκεί τότε έπρεπε να απευθυνθώ στο νομάρχη!
Στο παρόν έγγραφο επισυνάπτω και μια χαρακτηριστική φωτογραφία όπου φαίνεται η φωτιά που έχουν ανάψει οι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

2 σχόλια:

  1. Τη Δευτερα 6 Σεπτεμβρη και γύρω στις δύο το μεσημέρι εντόπισα εναν παραξενο τυπο που εν οψει οικονομικης κρισης κ γενικα του μπαχαλου που επικρατει το μονο που τον νοιαζει ειναι οι ευλευθεροι κατασκηνωτες!!!Ποσο κολημενος μπορει να ειναι καποιος!!!Επειδη υπαρχουν ανθρωπη που αγγαλιαζουν τη φυση κ θελουν να κοιμηθουν παρεα με αυτη..σε πληροφορω λοιπον κυριε οτι τα σκουπιδια εκει τα κανουν τα περαστικα χριστιανοπουλα που ερχοντε να δουν το μοναστηρη με τις καφροσηνηθιες της πολης κ οι κατασκηνωτες στο τελος μαζευουν κ τα δικα τους σκουπιδια!!!ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ ΒΡΩΜΗΖΕΙ ΤΟΝ ΕΝΙΠΕΑ!!!!Κ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ!!!Κ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή