Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

- «ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ» - «ΠΛΗΡΩΝΕ…!»

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων εάν επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα γραπτά τους θα υποχρεούνται στο εξής να καταβάλουν αντίτιμο των 50€ μέχρι και 80€ !

Το μέτρο της πρόσβασης στα γραπτά είναι επιβεβλημένο με βάση τη στοιχειώδη παιδαγωγική δεοντολογία. Με τον έλεγχο του γραπτού ο υποψήφιος μπορεί να το ελέγξει, να επανεκτιμήσει τη βαθμολογία του καθώς και να εντοπίσει τα λάθη του έτσι ώστε να τα βελτιώσει στο μέλλον. Η δυνατότητα ελέγχου των γραπτών είναι ένα θετικό, δίκαιο και αυτονόητο μέτρο το οποίο όμως με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας γίνεται ουσιαστικά προνόμιο μόνον των πλουσιότερων. Το σημαντικότατο δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά χάνεται στην πράξη για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία ήδη πλήττονται βάναυσα και ανελέητα από τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει το εγκληματικό μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ και καλούνται τώρα να επωμιστούν πρόσθετα οικονομικά βάρη…
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε σε τι αποβλέπει αυτό το νέο μέτρο: στην αποταμίευση ελάχιστων πόρων ή στην παρεμπόδιση των υποψηφίων να δουν τα γραπτά τους; Διότι με την απλή λογική και με λιγοστές γνώσεις οικονομίας μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως το «κέρδος» που θα αποφέρει το συγκεκριμένο μέτρο είναι μηδαμινό. Εκτός και αν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φοβάται κάτι άλλο : τον έλεγχο και την αξιολόγηση των γραπτών από τους ίδιους τους μαθητές-υποψηφίους και τον πιθανό εντοπισμό τραγικών λαθών στη βαθμολόγησή τους. 
Με αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση που λειτουργεί εις βάρος των ασθενέστερων, εφόσον τους αποκλείει στην πράξη από την άσκηση ενός σημαντικού και αναφαίρετου δικαιώματός τους. Αντί το Υπουργείο να προσπαθεί να επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των μαθητών της χώρας και των οικογενειών τους θα μπορούσε να σκύψει από πάνω τους, να αφουγκραστεί τον πόνο και τα προβλήματά τους και να βρει μία λύση.
Ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτού του μέτρου διότι εκτός του ότι στερεί ένα αυτονόητο δικαίωμα από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Αρκετά πλήρωσε πια ο λαός…



ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Π.Κ. Κατερίνης- Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου