Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Απάντηση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ .Μπατζελή για προβλήματα στα καπνά της Πιερίας


Στην ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Πιερίας ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Μίχου, αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν υποστεί καπνοκαλλιέργειες στο Νομό Πιερίας, απάντησε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή. Στην ερώτηση που είχε καταθέσει  η κα Μίχου  γίνεται αναφορά στις ζημιές που υπέστησαν οι καπνοκαλλιέργειες από περονόσπορο, φυτόφθορα και από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας.
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  οι ζημιές από μυκητολογικές,  εντομολογικές και ιολογικές προσβολές δεν καλύπτονται  ασφαλιστικά από τον ΕΛ.ΓΑ., σύμφωνα με τον κανονισμό  Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.
Ειδικότερα, όσον αφορά  την προσβολή του καπνού από περονόσπορο και φυτόφθορα, είναι γνωστό ότι οι προσβολές αυτές μπορούν να περιοριστούν με την εφαρμογή κατάλληλων μυκητοκτόνων – εντομοκτόνων. Στις περιπτώσεις, όμως, που οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές  για ανάπτυξη επιδημίας και η καταπολέμηση της δύσκολη, η ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις  που καθορίζονται  στον ισχύοντα Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων, δηλαδή θα πρέπει: 
α.  να τεκμηριώνεται  επιστημoνικά,  ότι η προσβoλή  oφείλεται  σε
μια συγκεκριμένη  ακραία-δυσμενή  συνθήκη,
β.  τα μετεωρολoγικά   στοιχεία  να επιβεβαιώνουν το  χαρακτηρισμό, τωv καιρικών   συνθηκών ως  δυσμενών ( σε σχέση με μια ιστορική περίοδο αναφοράς),
γ.  τo επίπεδο  των ζημιών  (απώλεια  παραγωγής για το έτος ζημιάς) να φτάνει  ένα κατώτατο όριο, ίσο με το 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού (σύγκριση με τη μέση παραγωγής  της τριετίας, πριν από το τέλος της ζημιάς), 
δ.  να απoδεικνύεται η εγκυρότητα του ποσοστού ζημιά από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα και
ε.  να έχει  ακoλoυθηθεί  η σωστή  καλλιεργητική  τεχνική και  να έxουv  ληφθεί  τα κατάλληλα  μέτρα  πρoκειμένoυ  vα αποφευχθεί η ζημιά και  η εξάπλωση της ζημιάς.

Όσον  αφoρά  την ασθένεια του ιού του κηλιδωτού μαρασμού της  ντομάτας, δεν εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία. Υπάρχει, όμως,  η δυνατότητα ένταξης των ζημιών αυτών σε προγράμματα ενισχύσεων  για αποζημίωση των απωλειών με παράλληλη πρόληψη των μελλοντικών απωλειών, (άρθρο  11.4 των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών Κ.Κ.Γ). Σύμφωνα  με το εν λόγω άρθρο, η Ε.Ε θεωρεί ότι οι ενισχύσεις αυτές μπορούν  να γίνουν  δεκτές μόνο στο πλαίσιο του κατάλληλου προγράμματος  για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της σχετικής ασθένειας.
Οι ενισχύσεις οι οποίες απλώς αποζημιώνουν τους γεωργούς για τις απώλειες που υπέστησαν, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για τη θεραπεία του προβλήματος στην πηγή του, πρέπει να θεωρούνται καθαρές ενισχύσεις λειτουργίας οι οποίες δεν συμβιβάζονται με την κοινή  αγορά (11.4.2).
Συμπληρωματικά επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενες ασθένειες είναι συνηθισμένες και μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη σωστή  φυτοπροστασία και καλλιεργητική τεχνική.
Επί  του παρόντος,  δεν έχει  σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) από την αρμόδια Δ/νση Γεωργίας/Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α Πιερίας έγγραφο που να πιστοποιεί την έξαρση του εν λόγω ασθενειών στην περιοχή της.
Απαραίτητη  προϋπόθεση  για την επιτυχία κάθε προγράμματος φυτοπροστασίας , είναι η ενεργός  συμμετοχή και εγρήγορση των παραγωγών που θα πρέπει να παρακολουθούν  τις καλλιέργειες τους και  να λαμβάνουν τα κατάλληλα ύστερα  από τις υποδείξεις των αρμόδιων γεωπόνων.
 
 Η ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Η ερώτηση που είχε καταθέσει η κα Μίχου στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 15 Ιουνίου είχε  ως εξής:
Με αφορμή το υπ. Αριθ. 2557/14-06-/2010 έγγραφο του Δήμου Κολινδρού Ν. Πιερίας: «προβλήματα στον καπνό από τον Ιό του Κηλιδωτού Μαρασμού της Ντομάτας, από Περονόσπορο και Φυτόφθορα»
 Με το παραπάνω έγγραφο ενημερώθηκα, πως υπάρχουν ζημιές από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, στα καπνά της περιοχής του Δήμου Κολινδρού.
Ο ιός αυτός είχε προκαλέσει σε παλαιότερες καλλιεργητικές περιόδους, πολύ σοβαρές απώλειες στην παραγωγή των καπνών όλης της Πιερίας και οι καπνοπαραγωγοί μάλιστα, είχαν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.
Επειδή η ασθένεια έχει τρόπο μετάδοσης το έντομο θρίπα, αντιμετωπίζεται δύσκολα και μόνο με τη λήψη έγκαιρων καλλιεργητικών μέτρων και συγκεκριμένων ψεκασμών, τότε είχε πάρει σχεδόν επιδημική μορφή στο Νομό μας. Όμως με την κινητοποίηση που είχε γίνει και με τη σωστή καθοδήγηση των παραγωγών, τα τελευταία δύο χρόνια φάνηκε να υποχωρεί.
Κυρία υπουργέ,
Εφόσον βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και οι παραγωγοί έχουν εντοπίσει ζημιές, για να μην έχουμε και πάλι την εξάπλωση του ιού και για την έγκαιρη αντιμετώπισή του, παρακαλώ να ενημερώσετε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να επισημάνουν τόσο τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα στο νομό Πιερίας, όσο και την έκταση των υπαρχουσών προσβολών.
Οι καπνοπαραγωγοί μας έχουν χάσει ήδη μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους από τη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων και δεν έχουν τα περιθώρια  για επιπλέον απώλειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου