Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η αρχή της υλοποίησης ενός οράματος που συνενώνει τις υγιείς δυνάμεις της Πιερίας, ανοίγει δρόμους στη γνώση, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νομού έγινε πράξη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης.

Οι εκπρόσωποι των έξι μετόχων της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας των ΟΤΑ του Ολύμπου, με διακριτικό τίτλο «Όλυμπος- Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ», υπέγραψαν το καταστατικό σύστασης σφραγίζοντας έτσι έναν κύκλο γόνιμων συζητήσεων, άοκνων προσπαθειών και εργασίας με προοπτική. 


Στην «Όλυμπος- Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ» συμμετέχουν η ΤΕΔΚ Ν. Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Δίου, ο Δήμος Παραλίας, ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου, και το Επιμελητήριο Πιερίας και το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 60.000 ευρώ.
Η συμβολαιογράφος, Παρασκευή Πάτσια, ανέγνωσε στους εκπροσώπους των μετόχων τους σκοπούς της Εταιρείας.
«Σκοπός της Εταιρίας είναι:
α) Η διάσωση και διάδοση στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού, η υποστήριξη δράσεων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, που  σχετίζονται με το πολιτισμικό απόθεμα και τις διαχρονικές αξίες του Ολύμπου.
β) Η υλοποίηση προγραμμάτων, σεμιναρίων και κύκλοι μαθημάτων με τα γνωστικά αντικείμενα, που θα έχουν σχέση με την αρχαιογνωσία, την φιλοσοφία, την αρχαιολογία, τη μυθολογία, την οικολογία  και γενικά  τις ιδέες και τις αξίες που επιχωριάζουν ή προέρχονται από την πολιτισμική παράδοση του Ολύμπου, επιστημονικής ή εκλαϊκευμένης μορφής, για ειδικές ομάδες και το ενδιαφερόμενο πλατύ κοινό από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου, όπου θα εισηγούνται πανεπιστημιακοί καθηγητές και  ειδικοί στο γνωστικό αυτό αντικείμενο επιστήμονες.   

 


γ) Η δημιουργία και η λειτουργία διαδικτυακής πύλης ελεύθερης πρόσβασης και συμμετοχής σε όλες τις πληροφορίες και τις δραστηριότητες της εταιρίας, σχετικά με το αντικείμενο αυτό.
δ) Η συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών αντίστοιχων με το σκοπό της εταιρίας γνωστικών αντικειμένων, ιδίως με την έδρα του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την διοργάνωση κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο γνωστικό αντικείμενο  της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης, που σχετίζονται με το αξιακό απόθεμα του Ολύμπου.
ε)Η ανάδειξη και η καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, η διάσωση και διάδοση του.
στ) Η λειτουργία χώρων εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων.

 



ζ)Η υποστήριξη δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, που  σχετίζονται με το πολιτισμικό απόθεμα και τις διαχρονικές αξίες του Ολύμπου.
η)Η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Ο.Τ.Α. της περιοχής του Ολύμπου.
θ)Η προώθηση της γενικότερης βιώσιμης ανάπτυξης τους, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος.
ια) Η συμμετοχή της σε προγράμματα που έχουν σχέση με τα αντικείμενα δραστηριότητάς της. Η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε διαδημοτικό επίπεδο και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της περιφέρειας του Ολύμπου .
ιβ) Η εκπόνηση μελετών κάθε είδους, αναπτυξιακές, οικονομικές, τεχνικές κλαδικές (πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενή τομέα) και μελέτες που έχουν σχέση με τη διαχείριση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. 

 


ιγ) Η τεχνική υποστήριξη του πρωτογενή τομέα με την ανάληψη δραστηριοτήτων σχετικών με την ανάπτυξη και προβολή των αγροτικών προϊόντων.
ιδ) Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, η προώθηση περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, η ενεργός συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναφούς σκοπού με το αντικείμενο της εταιρίας.
ιε) Η οργάνωση και επέκταση των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την πυρασφάλεια των δασών, την καθαριότητα και την αισθητική των πόλεων και των τουριστικών περιοχών, την συντήρηση του πρασίνου και την επέκταση του.
ιστ) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την κάθε μορφής ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, η δημιουργία της απαραίτητης  υποδομής και η διοργάνωση, παραγωγή και παρουσίαση επιμορφωτικών κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και η ανάληψη και υλοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών Προγραμμάτων, που αξιοποιούν, προάγουν και βελτιώνουν τη γνώση και την πληροφορία.
ιζ)Η συνεργασία με ιδιωτικούς, δημόσιους ή δημοτικούς και επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα για την υλοποίηση προγραμμάτων ερευνητικών και άλλων σχετικών με το αντικείμενο της εταιρίας και η δημιουργία δικτύων σε εθνικό, Βαλκανικό και διεθνές επίπεδο».

-------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΙ ΤΟ Α.Π.Θ. ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

 Στο μεταξύ, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την δημιουργία του Σχολείου του Ολύμπου, όπως προκύπτει και από την επιστολή του Πρύτανη του Α.Π.Θ., κ. Αναστάσιου Μάνθου, προς τον δήμαρχο Παραλίας, κ. Γιώργο Κεραμιδιώτη.
 


Στην επιστολή του ο κ. Μάνθος επισημαίνει ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Α.Π.Θ. μαζί με τους ΟΤΑ της περιοχής του Ολύμπου και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς στην «Όλυμπος- Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ.
Όπως σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποδέχεται και επικροτεί τους ιδρυτικούς σκοπούς της εταιρείας και το θεσμικό της πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου