Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Παραδοσιακοί ήχοι και πατροπαράδοτα έθιμα από το ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ


Το σκωπτικό παραμύθι "Γάμοι σα ‘δω, γάμοι σα 'κει, γάμοι σα παραπέρα, τρεις γάμοι σι μια μέρα", παρουσίασε η ομάδα Μουσικό Πολύτροπο, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης,, ταξιδεύοντας το κοινό στο παρελθόν και στην παράδοση της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Η ομάδα Μουσικό Πολύτροπο, εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια καταγράφοντας τη μουσική παράδοση που είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Το σχήμα έχει στο ενεργητικό του παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.

Μέσα από την παράστασή τους, παρουσίασαν  έθιμα του γάμου, τα τραγούδια, τις ευχές και τα κεράσματα που συνόδευαν τις χαρές των οικογενειών και γίνονταν αφορμή για να γιορτάσει ολόκληρο το χωριό.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού
Κατερίνης Κική Κίτσιου- Παπαργυρίου, «Με μεγάλη χαρά εντάξαμε την  παράσταση στο πρόγραμμα των «Αικατερινείων», γιατί πιστεύουμε πως η  διατήρηση και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης είναι επένδυση για τον άνθρωπο και για τη ζωή». 


Η κα Κίτσιου συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Μουσικού Πολύτροπου και πρωτίστως τον πολυπράγμονα μουσικό, καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καϊμάκη, τονίζοντας πως  «η διατήρηση της μουσικής μας παράδοσης είναι μια σημαντική συμβολή στη γενικότερη προσπάθεια για ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί ένα μοναδικό θησαυρό και μια αστείρευτη πηγή πολιτιστικής έμπνευσης και δημιουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου