Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες. Το 1966 τελείωσε το Ιδιωτικό Γυμνάσιο του Ι. Καγκελίδη στο γειτονικό χωριό Αγγελοχώρι. Το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967 πέρασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο Πανεπιστήμιο του Tübingen σπούδασε επί δέκα συνολικά εξάμηνα Ιστορία (Αρχαία Ελληνική, Νεότερη Ευρωπαϊκή και Βαλκανική), επί οκτώ εξάμηνα Empirische Kulturwissenschaft, Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία, δίπλα στο διακεκριμένο καθηγητή και ιδρυτή του τμήματος Η. Bausinger και για ένα εξάμηνο Πολιτικές Επιστήμες.
Tο Δεκέμβριο του 1989 εκλέχτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του A.Π.Θ. λέκτορας της Ιστορίας του Eλληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής. Tο 1993 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής της Iστορίας του Nέου Eλληνισμού στο Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και το 1997 εκλέχθηκε καθηγητής της Iστορίας του Nέου Eλληνισμού στο ίδιο Τμήμα.
Το Προσφυγικό Ζήτημα 1920-1930
Ο 20ός αιώνας χαρακτηρίζεται ως ο αιώνας των "προσφυγικών προβλημάτων" σ' όλο τον πλανήτη μας. Το ντοκιμαντέρ "Δυο φορές ξένος" αποδίδει πιστά το ζήτημα της προσφυγιάς. Ένα απόσπασμα θα είναι η αφετηρία για δημιουργικό σχολιασμό και συζήτηση. Η εισήγησή μου περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο και για τη χρονική περίοδο 1920-1930, γιατί είναι η σημαντικότερη περίοδος της εξόδου, της εγκατάστασης και της αποκατάστασης των προσφύγων. Μέσα από αρχειακές πηγές και από τον ελλαδικό Τύπο αποτυπώνεται το προσφυγικό δράμα, η πολιτική του ελλαδικού κράτους και η στάση των γηγενών κατοίκων απέναντί τους. Αποκαλυπτικές είναι και οι αγορεύσεις των Ελλήνων βουλευτών για το προσφυγικό ζήτημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου