Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Έκθεσης γνωριμίας με την εκκλησιαστική τέχνη


ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Μια έκθεση που εμπλουτίζει τη γνώση μας για τον ορθόδοξο πολιτισμό και μεταδίδει ανταύγειες της πνευματικής ζωής της Εκκλησίας μας, όπως αυτές μορφοποιούνται στα έργα της υψηλής τέχνης, αλλά παράλληλα και της καθημερινής εκκλησιαστικής ζωής φιλοξενείται έως τις 12 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολη στο πλαίσιο των «Αικατερινείων».
Πρόκειται για την έκθεση χειροποίητων εκκλησιαστικών σταυρών Αιθιοπίας από την συλλογή του Χρ. Γιαννουλάκη. Σταυροί που φορούν στον λαιμό ως μενταγιόν ή που κρατούν στο χέρι οι κληρικοί και εξαγνίζουν τους πιστούς. Επίσης σταυροί που τηρούνται στο ιερό των εκκλησιών και μεταφέρονται σε πομπές, σε τελετουργίες, σε λιτανείες. Τα εγκαίνια της έκθεσης - την επιμέλεια της οποίας έχει η Μαρία Σκλιοπίδου(GALLERY XΡΥΣΑ) – έγιναν παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και πλήθος κόσμου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.Το ενδιαφέρον του συλλέκτη για την απόκτηση των εκκλησιαστικών χειροποίητων σταυρών Αιθιοπίας άρχισε πριν από χρόνια όταν ταξίδεψε στην Αιθιοπία. Τα αντικείμενα θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια, πλουσιότερα από αυτά του Μουσείου της Αντίς Αμπέμπα. Όλοι οι σταυροί είναι αποτέλεσμα λεπτοδουλειάς, με σφυρί, αμόνι και φωτιά, δύσκολης και πολύχρονης προσπάθειας.
«Η δυνατότητα να γνωρίσει το ευρύ κοινό ¬τόσο σπάνια είδη εκκλησιαστικής τέχνης, όπως οι Αιθιοπικοί Σταυροί που ευλαβικά φιλοξενούμε στο χώρο αυτό - στο πλαίσιο των Αικατερινείων - είναι για μας και πιστεύω και για τους επισκέπτες, ένα μοναδικό συναίσθημα» επισήμανε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου.
«Οι σταυροί είναι όλοι χειροποίητοι. 240 μοναδικοί, αυθεντικοί και σπάνιας ομορφιάς, διαφορετικών χρονολογιών (από το 1780 μέχρι το 1950) και μεγεθών. Ο πρώτος σταυρός ήταν ένας χειρός (ιάσεως) με τον οποίο οι ιερείς της Αιθιοπίας ευλογούν τους πιστούς και τους ασθενείς ακουμπώντας τον σταυρό στο σώμα του ασθενούς», τόνισε  από την πλευρά του ο κος Γιαννουλάκης, ενώ στην σπουδαιότητα της έκθεσης αναφέρθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι «ανοίγει πλέον ο χώρος του Μουσείου της Μητρόπολης στο κοινό και αυτό αποτελεί σκοπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται : Δευτέρα έως Παρασκευή  από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου