Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Το ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή ανέδειξε τον πολιτικό χαρακτήρα των τοπικών και περιφερειακών εκλογών που διεξάχθηκαν στις 7 και 14 Νοέμβρη. Η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της νέας διοικητικής δομής που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης» θα διευκολύνει την κεντρική διοίκηση του αστικού κράτους πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά στη προώθηση και εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής. Το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της Ε.Ε που θέλει μια τοπική αυτοδιοίκηση βορά προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματικά συγκροτήματα και πολυεθνικούς ομίλους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται νέος ζωτικός χώρος για το κεφάλαιο, διευρύνεται το πεδίο δράσης για μεγαλοεπιχειρηματίες, που με στόχο το μέγιστο κέρδος θα παραδοθούν σε αυτούς τομείς όπως η υγεία, παιδεία, πρόνοια αλλά και υπηρεσίες όπως η διαχείριση απορριμμάτων, υδάτινων πόρων και άλλα. Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση που θα επιχειρηθεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναγκάσει το λαό να βάλει το χέρι ακόμη πιο βαθιά στη τσέπη στο ήδη λεηλατημένο εισόδημά του.



Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που από τη πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε συνολικά στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον «Καλλικράτη» , χαρακτηρίζοντας το  αντιδραστικό και αντιλαϊκό. Ο «Καλλικράτης» ήρθε σε μια περίοδο που βαθαίνει η ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας και θα διευκολύνει να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών που είναι βασική αιτία της κρίσης.

Το ΚΚΕ μέσα από τους συνδυασμούς της « ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στήριξε ενιαία σε όλη την Ελλάδα έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης όλα τα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την εργατική λαϊκή οικογένεια, όπως τα ζητήματα της ανεργίας, της φτώχιας, της υπονόμευσης των εργασιακών, μισθολογικών, κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, του ελεύθερου χρόνου, του πολιτισμού και άλλα. Εξήγησε ότι τα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια της κυρίαρχης γενικής πολιτικής κόντρα στις Κασσάνδρες που στο όνομα των αυτοδιοικητικών εκλογών προσπάθησαν εσκεμμένα  να αποφύγουν όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές περικλείει σημαντική δυναμική, σηματοδοτεί μια νέα πορεία συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων εναντίων της πολιτικής, που εδώ και πάνω από 20 χρόνια οδήγησε στην επιδείνωση της ζωής του λαού, συνέβαλλε στην όξυνση της κρίσης και οδήγησε στη σύναψη του βάρβαρου μνημονίου, που θα έχει διάρκεια και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης, όταν αυτή έλθει που έτσι και αλλιώς θα είναι αναιμική και θα τη διαδεχτεί νέο κύμα κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη σημαντική μείωση των δυνάμεών του, ενώ η Ν.Δ δεν μπόρεσε να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι αποτελεί δύναμη φιλολαϊκής αντιπολίτευσης στη κυβέρνηση, παρά τον ελιγμό της να προβάλλει τον κάλπικο αντιμνημονιακό της χαρακτήρα.

Τα μεγάλα ποσοστά της αποχής εκφράζουν λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ, έχει βέβαια σχετικά μεγαλύτερο πολιτικό βάθος σε σύγκριση με τα ποσοστά αποχής των ευρωεκλογών. Εκφράζει θετικές διεργασίες, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και μετουσιωθεί σε απεγκλωβισμό από τα αστικά κόμματα και τη λογική της διαχείρισης της κρίσης του συστήματος. Η αποχή επίσης αντανακλά σε σημαντικό βαθμό καταδίκη και απέχθεια απέναντι στα φοβικά και εκβιαστικά διλλήματα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα. Μεγάλο κομμάτι της αποχής αποτελείται από νέους ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία από συμμετοχή σε λαϊκούς αγώνες, έχουν περιορισμένη πολιτική γνώση και ως ένα βαθμό είναι επηρεασμένοι από τη συστηματική προπαγάνδα κατασυκοφάντησης των οργανωμένων λαϊκών αγώνων, της ταξικής πάλης σαν εργαλεία μη αποτελεσματικά για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων προβάλλοντας και αποθεώνοντας (κυρίως από τα αστικά ΜΜΕ) τον ατομισμό σαν λύση τους. Οι κομμουνιστές θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να πείσουν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις ότι η αποχή δεν αποτελεί όπλο πίεσης απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που είναι αιτίες για τη διαβίωση του λαού μας και θα τους καλέσουν να μπουν δραστήρια και ενεργά στον εργατικό, λαϊκό, ταξικό αγώνα, να συναντηθούν με το ΚΚΕ, να συσπειρωθούν σε γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τη συστηματική δράση και παρέμβασή του μέσα στο κίνημα, για να ανέβει ο βαθμός της λαϊκής οργάνωσης, θα βοηθήσει στην είσοδο του ταξικού αγώνα με νέες δυνάμεις που θα έχουν αφετηρία τους χώρους δουλειάς, τις υπηρεσίες, τα γραφεία, τις συνοικίες και τις γειτονιές. Να δυναμώσουν οι αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις, της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των νέων και των γυναικών ώστε με όρους κοινωνικής συμμαχίας να αμφισβητήσουν πολιτικά το σάπιο και ιστορικά ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα και να βάλουν τις βάσεις της αντεπίθεσης με στόχο τη λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, εκεί που ο λαός μας θα γίνει πραγματικά νοικοκύρης στο τόπο του και πρωταγωνιστής της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου