Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την πρόσληψη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σήμερα, που θα γίνει το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στις 17.45, στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης με ομιλήτρια την κ.Θάλεια Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, με θέμα:
«Η Οδύσσεια του τραγικού: μια ανάγνωση της πρόσληψης του Αισχύλου»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι μαθητές του Νομού μας που διακρίθηκαν στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αρχαίων.
Με τιμή
ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΛΜΕ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ
ΤΖΙΩΚΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της ομιλήτριας, Θάλειας Παπαδοπούλου
Η Θάλεια Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Κατερίνη, όπου ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σπουδές της (3ο Γενικό Λύκειο), και σπούδασε φιλολογία, με ειδίκευση στην κλασική φιλολογία, στο Τμήμα Φιλολογίας του
ΑΠΘ. Είναι αριστούχος απόφοιτη του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Cambridge (MPhil – Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και PhD –Διδακτορικό Δίπλωμα). Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών καθώς επίσης και υπότροφος του Πανεπιστημίου του Cambridge και του A.G. Leventis Foundation για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Ήδη πριν την ολοκλήρωση του διδακτορικού της εξελέγη σε δύο θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως λέκτορας Κλασικής Φιλολογίας (Lecturer in Classics) και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Κλασική Φιλολογία (Postdoctoral Junior Research Fellow in Classics). Έχει διδάξει κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Cambridge (έμμισθη μεταπτυχιακή βοηθός), της Οξφόρδης (λέκτορας), της Κρήτης (ειδική επιστήμων κατά το ΠΔ 407/1980) και των Ιωαννίνων (λέκτορας). Έχει επίσης εκλεγεί επίκουρη καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2009 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Έχει διδάξει σε φοιτητές στην Αγγλία και στην Ελλάδα αρχαία ελληνική γλώσσα, ηρωικό και διδακτικό έπος, τραγωδία, κωμωδία, λυρική ποίηση, ιστοριογραφία, αττική ρητορεία, λατινική γλώσσα και λογοτεχνία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν η αρχαία ελληνική τραγωδία, η ρωμαϊκή τραγωδία, το έπος, η ιστοριογραφία, η λογοτεχνική κριτική στην αρχαιότητα και η πρόσληψη της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας σε μεταγενέστερες περιόδους. Είναι συγγραφέας τριών επιστημονικών βιβλίων - (1) Heracles and Euripidean Tragedy (Cambridge: Cambridge University Press 2005) (2) Euripides: Phoenician Women (London: Duckworth 2008) (3) Aeschylus: Suppliants (London: Duckworth 2010) - καθώς και πολλών μικρότερων μελετημάτων σε έγκυρα περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου