Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου η  περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης σε συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια "Πλάτων" και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώσαμε μαθητική ποδηλατοπορεία στους δρόμους της Κατερίνης. Σκοπός ήταν η διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου στα νέα παιδιά  και αυτό  βιωματικά και όχι με "μάθημα" μέσα σε τέσσερεις τοίχους. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι  τα παιδιά μπήκαν πολύ εύκολα στο νόημα και από την αρχή σχεδόν της πορείας τα μεγαλύτερα παιδιά άρχισαν να λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στα μικρότερα, ενώ έδειξαν υπευθυνότητα σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης διασκεδάζοντας ταυτόχρονα με την καρδιά τους.  Τα παραπάνω μας κάνουν να προβληματιζόμαστε για το πόσο δημιουργικά και υπεύθυνα μπορούν να γίνουν τα παιδιά όταν τους δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Στο χέρι μας είναι να αναζητήσουμε αυτές τις συνθήκες και να αναλάβουμε το ρίσκο να ξεφύγουμε από την πεπατημένη οδό για να δούμε τα παιδιά να ανθίζουν.



Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που το σχολείο μας μέσα από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Ποδήλατο, Τρόπος Ζωής " οργανώνει ή συνδιοργανώνει ποδηλατοπορείες μέσα στην πόλη και έξω από αυτήν, με βασικό σκοπό τη μύηση σε αυτό το οικολογικό μέσο μεταφοράς, αλλά  ταυτόχρονα και την προβολή της ανάγκης για  δημιουργία ποδηλατόδρομου  στο δρόμο που οδηγεί στο σχολείο μας (Ν. Κεραμίδι). Το πρόγραμμα επεκτείνεται και στη διοργάνωση εκδρομών στη φύση, και σε παιχνίδια μέσα στην τάξη που οδηγούν τα παιδιά σε μια καλύτερη και βαθύτερη γνωριμία μεταξύ τους και με μας τους εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, που η βοήθειά τους υπήρξε ουσιαστική για την διεξαγωγή της πορείας, τον Μανώλη Μπάκα που ένωσε τα κομμάτια του παζλ για να γίνει η πορεία, συντονίζοντας τις ενέργειες,  τη Σοφία Αργυροπούλου, υπεύθυνη του Γραφείου Κινητικότητας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  που ανέλαβε την τροφοδοσία και υδροδοσία, και τους διευθυντές των δύο σχολείων Ανέστη Παπαδόπουλο και Κύριλλο Τσερμπάκ που υποστηρίζουν πάντοτε τέτοιες δραστηριότητες και είναι ανοιχτοί  απέναντι σε εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης.

Την Άνοιξη φιλοδοξούμε να οργανώσουμε μαζί  με άλλα σχολεία, μία μεγάλη ποδηλατοπορεία (Γύρος Κατερίνης) για να καταδείξουμε την ανάγκη για δημιουργία ποδηλατόδρομων, αφού χιλιάδες μαθητές χρησιμοποιούν καθημερινά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους προς και από το σχολείο. Περιμένουμε τις ιδέες σας.

Οι υπεύθυνες του προγράμματος "Ποδήλατο, Τρόπος Ζωής"
Ζωή  Γαλαξίδου
Όλγα Παπαδοπούλου
Τηλ. επικοινωνίας: 6978768767 και 6945511820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου