ΕΘΝΙΚΗ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Μέγας Ευεργέτης της Ελλάδος, έχει αναδειχθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος στα 133 χρόνια της ύπαρξής του στην Ελλάδα, κατάφερε μέχρι τις μέρες μας, να εκπαιδεύσει στις πρώτες βοήθειες, 1.000.000 έλληνες πολίτες.
Πρόκειται για μια ακόμη σπουδαία και τρανή προσφορά του πιο ιστορικού φιλανθρωπικού σωματείου και του μεγαλύτερου εθελοντικού οργανισμού της χώρας μας, όπου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που κατά περιόδους πέρασε, επιτέλεσε στο ακέραιο το έργο του, προσφέροντας ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια της χώρας μας κάθε στιγμή.
Έχοντας πλέον εκπαιδεύσει σχεδόν το 10% του ελληνικού πληθυσμού κυρίως στην παροχή των πρώτων βοηθειών, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας του ελληνικού λαού, τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών.
Αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της αποστολής του στην χώρα μας, η διείσδυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, εκπαιδεύοντας τον κάθε έλληνα πολίτη, στην προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, αλλά και σε τεχνικές αυτοπροστασίας και αυτοδιάσωσης.
Σύμφωνα με τον κύριο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟ, Διασώστη, Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Αναπληρωτή Διευθυντή της πιο αρμόδιας υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, των ατυχημάτων και των καταστροφών στον Ε.Ε.Σ., είναι πολλά τα περιστατικά που τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν, εκπαιδευμένων πολιτών, οι οποίοι εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα γίνονται μάρτυρες, αιφνίδιου επεισοδίου ή ατυχήματος και επεμβαίνουν και σώζουν ανθρώπινες ζωές, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς κάποιος να τους επιβραβεύσει, πέρα από την ηθική ικανοποίηση που νοιώθουν.
Αυτό είναι και το ύψιστο ανθρωπιστικό καθήκον κάθε ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο.
Πληθαίνουν επίσης τα περιστατικά όπου οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίζουν ένα έκτακτο περιστατικό στους χώρους εργασίας, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει κοντά ιατρική βοήθεια ή ασθενοφόρο. Κατά δεκάδες τα αιτήματα που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υλοποιεί για εκπαίδευση, σε εργοστάσια, βιομηχανίες, κατασκευαστικές εταιρείες, πρεσβείες, τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς, στρατιωτικές μονάδες, νοσοκομεία, κ.α.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα τελευταία χρόνια έχει εντατικοποιήσει τις εκπαιδεύσεις του προς τους πολίτες με σκοπό να αναβαθμίσει το επίπεδο ανταπόκρισης στα ατυχήματα.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επιφορτισμένο με την εκπαίδευση στους τομείς πρώτων βοηθειών, έρευνας και διάσωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών, ναυαγοσωστικής, κ.α. έχει εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό του σύστημα και το έχει καταστήσει προσβάσιμο σε κάθε έλληνα πολίτη, αλλά και σε κάθε υπηρεσία και οργανισμό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Χρησιμοποιώντας παράλληλα με τον στελεχιακό του δυναμικό και την σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία αλλά και το διαδίκτυο, οι πολίτες που θέλουν να μάθουν πρώτες βοήθειες, μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν, να πιστοποιηθούν και να είναι αυτάρκεις σε γνώσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για την σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής, στο σπίτι, στην εργασία, στο δρόμο, παντού.
Μέχρι σήμερα λοιπόν, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, εκπαίδευσε 1.000.000 έλληνες πολίτες και συνεχίζει την αποστολή του, η οποία πηγάζει από τους σκοπούς της υπάρξεώς του. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αν αναλογιστεί κανείς ότι, στην Νορβηγία, ο εθνικός σύλλογος της χώρας αυτής έχει εκπαιδεύσει το 95% του πληθυσμού της χώρας του και αποτελεί τον κορυφαίο παγκοσμίως σε αυτή την δράση με τόσο υψηλό ποσοστό.
Πίσω από όλο αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, βρίσκεται ο φορέας που οργανώνει, συντονίζει και εποπτεύει το σύστημα της εκπαίδευσης του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, που δεν είναι άλλος εδώ και 30 χρόνια, από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό.
Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος
Διασώστης – Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών
Αναπληρωτής Διευθυντής
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου