Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αναπαραγωγή θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης

Ανοιχτή Επιστολή-Απάντηση στις Αιτιάσεις του ΟΚΑΝΑ: προς όλους τους Υπεύθυνους  για την Πορεία των Κέντρων Πρόληψης και προς την Κοινωνία

Σε συνέχεια των επιστολών μας και σε απάντηση της υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 15816/23.12.2010 επιστολή της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στα Κέντρα Πρόληψης, τα εξής:

1). Παρά την περί του αντιθέτου έγγραφη διαβεβαίωση της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, τη στιγμή της αποστολής της σχετικής επιστολής της (23/12/2010) δεν εφαρμόζεται ενιαίο μισθολόγιο μεταξύ των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης – πολύ περισσότερο δε εξομοιωμένο με το μισθολόγιο των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ (για το οποίο η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ είχε δημοσίως δεσμευτεί στη επίσημη εκδήλωση/συνάντησή της με εργαζόμενους και μέλη Δ.Σ. Κέντρων Πρόληψης, στις 09/07/2010 στο Υπουργείο Υγείας). 
2). Η παρουσιαζόμενη από την Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ ως «πρόταση για την επίλυση του θεσμικού θέματος» και δεν συνιστά πρόταση επίλυσης και δεν είναι η πρόταση στην οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι Φορέων στην συνεδρίαση της ΟΔΕ στις 18/11/2010 ούτε η πρόταση των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης για ίδρυση 13 ευέλικτων Περιφερειακών ΝΠΔΔ, η οποία καταγράφηκε επισήμως ως εναλλακτική τελική πρόταση στην ίδια αυτή συνεδρίαση της ΟΔΕ.
3). Αυτήν τη στιγμή (23/12/2010) οφείλονται περί τα 17 εκατομμύρια ευρώ στα 71 Κέντρα Πρόληψης της χώρας και συγκεκριμένα: Περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ εκ μέρους ΟΚΑΝΑ και περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ εκ μέρους ΥΠΕΣ-ΚΕΔΚΕ.

*

Κατόπιν των παραπάνω (που εκτίθενται αναλυτικότερα στο συνημμένο Υπόμνημά μας) καλούμε όλους τους συναρμόδιους για την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Φορείς και συνολικά την Πολιτική Ηγεσία της Χώρας:
-    Να ασχοληθούν αρμοδίως, με σοβαρότητα και προσοχή, με την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, προκειμένου να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη και βιώσιμη λειτουργία των δομών και όλοι οι εργαζόμενοί τους. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, έχουμε καταθέσει επισήμως την άποψή μας περί του τι συνιστά επίλυση του θεσμικού προβλήματος και τι εκτιμούμε ως πρόσκαιρη ρύθμισή του – με πλέον χαρακτηριστική της τελευταίας κατηγορίας την πρόταση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.
-    Ειδικά οι εκπρόσωποι στην ΟΔΕ των συναρμόδιων Φορέων για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης να πάρουν θέση ως προς τα καταγεγραμμένα στην επιστολή της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ ως «πρόταση» των μελών της ΟΔΕ, στην συνεδρίαση της 18/11/2010. Η δε Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να εξηγήσει γιατί σε μια επίσημη επιστολή του Οργανισμού καταγράφεται «πρόταση» άλλη από τις δύο που καταγράφηκαν στην συνεδρίαση της ΟΔΕ στις 18/11/2010.
-    Να καταθέσει η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δια του εκπροσώπου της στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης αναλυτική εκκαθάριση των οφειλών της περιόδου 2006-2010 ανά Κέντρο Πρόληψης, ώστε να εξακριβωθεί με σαφήνεια και το ποσό του ταμειακού υπολοίπου. 
-    Να αναγνωρίσουν και καταθέσουν ΟΚΑΝΑ και ΥΠΕΣ-ΚΕΔΚΕ τα πλήρη ποσά των οφειλών τους προς τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, προκειμένου να ανακάμψουν οι δομές και οι υπηρεσίες τους, οι οποίες καλύπτουν οξυνόμενες κοινωνικές ανάγκες.

Επειδή δε τέλος:
1) μείζον πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης και των εργαζομένων τους ήταν και παραμένει το του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών. Εξ αυτού εκπορεύονται όλα τα λοιπά σοβαρότατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι δομές και οι εργαζόμενοι – της εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου μη εξαιρουμένης. Επίλυση δε του θεσμικού προβλήματος έχει αναγγελθεί πολλάκις,
2) θεωρούμε πως χρειάζονται διευκρινίσεις επί πολλών ζητημάτων που τίθενται τόσο από το Σωματείο μας όσο και από τρίτους,
Αιτούμαστε συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κο. Γ. Παπανδρέου και τους Υπουργούς Εσωτερικών, κο. Ι. Ραγκούση, και Υγείας, κο. Α. Λοβέρδο, προκειμένου να ακουστούν εγκαίρως τα επιχειρήματά μας, ως αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης, που υλοποιούμε αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων αυτών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και ευελπιστώντας να τύχει θετικής υποδοχής το αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας,

Με εκτίμηση,
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου