Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: «Επιτακτική ανάγκη για γρήγορη ανάκαμψη και ξεπέρασμα της ύφεσης»

Τρία ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου στην διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011:

1.  Το πρόβλημα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τα ελλείμματα. Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου:  «Η γενεσιουργός αιτία αυτής της κρίσης βρίσκεται στα δίδυμα ελλείμματα, όπως τα λένε στην οικονομία, στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Βρίσκεται, επίσης, σε ένα τρίτο έλλειμμα που φαντάζει ορφανό, δηλαδή του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, στο ισοζύγιο πληρωμών, όπου σ’ αυτό το έλλειμμα αντανακλάται η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας, με βάση το οποίο εμπεδώθηκε ένα μοντέλο όπου δανειζόμαστε από το εξωτερικό για να καταναλώσουμε, όπου καταρρέουν οι εξαγωγές και όλα είναι εισαγόμενα. Αυτή είναι η παθολογία. Εκεί βρίσκονται, κατά τη γνώμη μου, τα προβλήματα της χώρας»



2. Πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή με την οργάνωση σύγχρονων μηχανισμών για την συλλογή των φόρων από αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν για χρόνια τώρα. Ο κ. Παπαγεωργίου είπε χαρακτηριστικά:
«Κύριε Υπουργέ,  ξέρετε τι λένε οι μισθωτοί; Και έχουν δίκιο, κατά τη γνώμη μου. Λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε σ’ αυτήν τη χώρα. Ένα 10% μεσαίας και ανώτερης τάξης για χρόνια τώρα ζει σε συνθήκες ασυλίας, φτιάχνει βίλες, πισίνες, κότερα και δεν πληρώνει ποτέ. Και αν ο ελληνικός λαός και η μισθωτή εργασία, που είναι η  μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν πεισθεί από την Κυβέρνηση και τα μέτρα της Κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν θα στηρίξει το πρόγραμμά μας παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Άρα, είναι ζήτημα και κοινωνικής δικαιοσύνης να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή».

3. Η λύση για την κρίση μετά τα μέτρα που πάρθηκαν είναι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου:
«είμαστε η μόνη χώρα εξ αιτίας του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος που έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν όλη η Ευρώπη έχει έστω και οριακά θετικούς. Είναι επείγον ζήτημα να πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.
Αυτό είναι η αγωνία όλων μας και την εκφράζουμε. Και πρέπει να την εκφράζουμε και πρέπει να ανοίξει κατά τη γνώμη μας τεράστιος διάλογος γι’ αυτά τα ζητήματα, διότι η κρίση από δημοσιονομική έχει πάει στην πραγματική οικονομία και έχει αγγίξει τα πάντα.
Λέω, λοιπόν, ότι είναι η ώρα τώρα να βάλουμε τέρμα στη φθίνουσα πορεία της παραγωγής του πλούτου και του ΑΕΠ. Πρέπει να κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, του ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ -όπως λένε και οι συνάδελφοι- του αναπτυξιακού νόμου και φυσικά τα μέτρα να είναι εμπροσθοβαρή.
Τώρα θα λειτουργήσουν γρήγορα αυτά γιατί και μισή μονάδα να γλιτώσουμε πτώση του ΑΕΠ το 2011, κύριοι Υπουργοί, θα είναι μεγάλη ωφέλεια για την οικονομία και την κοινωνία.
Φυσικά, μην έχετε αυταπάτες, ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα λειτουργήσουν. Πού θα επενδύσουν όταν είναι κλειστές οι πόρτες από την τράπεζα; Ποιος θα ρισκάρει σε τέτοιες συνθήκες;
Μόνο ένα δρόμο έχουμε για γρήγορη ανάκαμψη και ξεπέρασμα της ύφεσης. Λέμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα έχουμε τα πρώτα σημάδια και το 2012 θα πάμε σε θετικό πρόσημο 1,8.
Ποιος το εγγυάται αυτό; Το εγγυάται κανένας; Για πείτε μου, λοιπόν, το εξής: Αν και το 2012 έχουμε αρνητικό ρυθμό, τι θα γίνει σ’ αυτή τη χώρα; Η χώρα τέλειωσε! Τέλειωσε η χώρα!
Άρα, λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πιο εμπροσθοβαρής η πολιτική και ιδιαίτερα με τη χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Θα ήθελα να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ. Αν πάμε να διαπραγματευτούμε το χρέος, να κάνουμε δηλαδή το λεγόμενο «refinance», θα πρέπει να πούμε σ’ αυτούς τους κυρίους τα εξής: Πόσοι είναι οι τόκοι που θα πληρώσουμε; Είναι 17 δισεκατομμύρια ευρώ; Θα σας πληρώσουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα πάμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο για την ανάπτυξη, γιατί κατά τη γνώμη μου οι κίνδυνοι σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία στην οποία μπήκε η χώρα, είναι τέσσερις. Υπάρχει ο κίνδυνος της απόκλισης των στόχων. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της μη αποδοχής από την κοινωνία, κάτι που θα είναι τραγικό και για την κοινωνία την ίδια. Δεν λέμε ότι θα πρέπει να συναινεί η κοινωνία σε όλα τα μέτρα, αλλά θα πρέπει να στέκεται δίπλα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, στα μέτρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Επίσης, αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι οι αστάθειες στις αγορές. Είδατε πόσο ασταθής έγινε η πιο ήσυχη αγορά των ομολόγων και έφθασε το δανεισμό του γερμανικού δημοσίου από 2,4% που ήταν για πολλά χρόνια, στο 3%!
Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της μη ανάκαμψης. Πρέπει η οικονομία να γυρίσει!»

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε:
«Επειδή πιστεύω στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, στηρίζουμε την Κυβέρνηση. Όμως, δεν στηρίζουμε άκριτα πολιτικές και έχει χρέος η Κυβέρνηση να ανοίξει ένα μεγάλο διάλογο γι’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου