Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΠΩΣ Η Ε.Β.Ζ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Για μια ακόμη φορά η ΝΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυτονόητα: την στήριξη και ενίσχυση των ελάχιστων παραγωγικών μονάδων που διαθέτει αυτή χώρα και οι οποίες μένουν  στο έλεος λόγω της έλλειψης συγκεκριμένου σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης η οποία οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό και πιθανό οριστικό κλείσιμο παρόλο που η ελληνική παραγωγή ζάχαρης θεωρείται από τις ποιοτικότερες στην Ευρώπη.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Γ. Κασαπίδης σε δηλώσεις του επισημαίνει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Ε.Β.Ζ γεγονός που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στους αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια των τεύτλων.
“Οι τευτλοπαραγωγοί, μία ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα της Ελληνικής υπαίθρου, κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς το μέλλον τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον και την πορεία της Ε.Β.Ζ.
Από το 1960 η Ε.Β.Ζ. είναι η μόνη εταιρεία η οποία εφαρμόζει την συμβολαιακή γεωργία και την ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής τεύτλων, καθώς η καλλιέργεια των τεύτλων είναι η μόνη η οποία αναπτύσσεται σε όλα τα στάδιά της υπό την αυστηρή γεωτεχνική εποπτεία της ΕΒΖ, σε επίπεδο φυτοπροστασίας, λίπανσης, άρδευσης και σποροπαραγωγής ακολουθώντας τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Η δυναμική της βιομηχανίας γενικότερα ως εργαλείο ανάπτυξης διαφόρων κλάδων της αγροτικής μας οικονομίας είναι σημαντική και απαιτεί σχέδιο και όραμα, κάτι που δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση”, επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Κασαπίδης.
Η ΝΔ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωτηρία της Ε.Β.Ζ οι οποίες μάλιστα έχουν κατατεθεί και με σχετική ερώτηση στη Βουλή. 
Μεταξύ άλλων η ΝΔ προτείνει την ένταξη της καλλιέργειας των τεύτλων στο καθεστώς της ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως περιγράφεται στη δράση 2.3 του μέτρου 2.1.4 του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Επίσης,στο πλαίσιο του μέτρου της προστασίας των περιοχών από τα νιτρικά, προτείνει τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης των πραγματικών τευτλοπαραγωγικών περιοχών της χώρας στην προαναφερθείσα δράση 2.1 του μέτρου 214 του Άξονα 2 του ΠΑΑ 2007-2013.
Αυτό θα προκαλέσει μία πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για να διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας των τεύτλων, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική βιωσιμότητα της Ε.Β.Ζ. προς υποστήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της παραγωγικότητας και ζωντάνιας της ελληνικής υπαίθρου.

ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου