Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 19:00 ο π.Σάββας Αγιορείτης καλεσμένος της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Βιογραφικό π.Σάββα Αγιορείτη

Ο πατήρ Σάββας ασκείται στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κερασιά του Αγίου Όρους το οποίο ανήκει στην Ι.Μ.Μεγίστης Λαύρας.Είναι πτυχιούχος οδοντίατρος και πτυχιούχος Θεολογίας. Την 23-3-2009 μίλησε για πρώτη φορά στην Σχολή Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ με θέμα «Ασθένειες ψυχής και του σώματος’» ενώ την προσεχή Δευτέρα 13 Δεκ 2010 θα αναπτύξει το θέμα «Το σαράκι της ψυχής»



ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ομιλίας.
Το σαράκι της ψυχής.

Υπάρχει κάποιο νόσημα της ψυχής (πάθος) το οποίο μοιάζει με το σαράκι. Το σαράκι κάνει σκόνη το εσωτερικό του ξύλου και τελικά το κατατρώγει ολόκληρο...

Το σαράκι της ψυχής είναι ο φθόνος. Αν δεν χαλιναγωγηθεί κατατρώγει και τελικά προξενεί τον θάνατο όχι μόνο στους άλλους αλλά και στον ίδιο τον φθονερό. Λέγει ο ιερός Χρυσόστομος ότι: «Όχι τόσο πολύ το ξύλο και το μαλλί  τρώγονται από το σκουλήκι και τον  σκώρο που κάθονται μέσα τους, όσο ο πυρετός της βασκανίας κατατρώγει τα οστά αυτών πού βασκαίνουν και καταστρέφει την σωφροσύνη της ψυχής» [1].

Τι είναι ὁ φθόνος; Είναι το να χαίρεσαι με την λύπη και να λυπάσαι με την χαρά του άλλου.

Ο φθόνος είναι πολύ σοβαρό νόσημα, η χειρότερη κακία σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες. Ο φθόνος δημιουργεί πλήθος προβλήματα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά.

Ποια η σοβαρότης του νοσήματος, πως ορίζεται, πως εξελίσσεται, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο ( ομάδες υψηλού κινδύνου); Τι είναι η βασκανία; Επιτρέπεται το «ξεμάτιασμα;». Ποιες είναι οι αιτίες του φθόνου και ποιες οι εκδηλώσεις του; Υπάρχει καλή ζήλεια; Πως θεραπεύεται αυτό το φοβερό πνευματικό νόσημα; Με τη Χάρη του Θεού και οδηγό την Αγία Γραφή και τους Αγίους Πατέρες θα γίνει μία πτωχή προσπάθεια για απάντηση των ανωτέρω και άλλων συναφών ερωτημάτων.

Η ανθρωπότητα από την πρώτη ακόμη αρχή της βασανίζεται από το φθόνο. Ο διάβολος από φθόνο παρέσυρε τους πρωτόπλαστους στην παρακοή. Ο Κάϊν από φθόνο φόνευσε τον Άβελ. Οι Φαρισαίοι από φθόνο παρέδωσαν τον Χριστό Μας στον θάνατο. Όλοι μας όσο είμαστε μακριά από τα μυστήρια και την θεραπευτική αγωγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας κινδυνεύουμε είτε να φθονήσουμε (οπότε και να βασκάνουμε ή να «ματιάσουμε») είτε πολύ περισσότερα να «βασκαθούμε» ή να «ματιαστούμε».

Ιδιαιτέρα όσοι έχουν ανεξομολόγητες αμαρτίες κινδυνεύουν είτε να «ματιάσουν» είτε πολύ περισσότερο να «ματιαστούν». Η μόνη αποτελεσματική προφύλαξη είναι η τακτική ειλικρινής μετάνοια και εξομολόγηση και όχι τα «ξεματιάσματα» από λαϊκούς, τα οποία απαγορεύονται από την Εκκλησιά. Η ειδική ευχή κατά της βασκανίας διαβάζεται μόνο από τούς ιερείς.

[1] Ἁγ. Ἰωάννου Χρυσοστόμου, Περί φθόνου, Work #338 63.677.10t  to Work #338 63.682.6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου