Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ημερίδα διαβητικών Πιερίας

Επισημάνσεις στην ημερίδα της ένωσης διαβητικών Ν. Πιερίας
Για να έχουμε την υγειά μας, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση

* Το σάκχαρο δεν θεραπεύεται αλλά ρυθμίζεται με δίαιτα, άσκηση και φάρμακα, είπε η κ. Ε. Τίγκα – Ντράχα
* Στην ημερίδα που συντόνιζε η πρόεδρος κ. Αικ. Τσατσαρώνη, μίλησαν επίσης η διδάκτωρ κ. Μ.Σαμόλη & ο διδάκτωρ της ιατρικής σχολής Μούσλεχ Τζαντ

Θέματα που αφορούσαν το διαιτολόγιο και την άσκηση όχι μόνο των διαβητικών αλλά και γενικότερα άλλων ανθρώπων, ώστε να είναι υγιείς, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα για τις νεότερες εξελίξεις ως προς την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Α και τύπου Β, που πραγματοποιήθηκε στον 1ο όροφο της Εκάβης, στην Κατερίνη.

Η ημερίδα

Όπως εξήγησε η παθολόγος – διαβητολόγος του ΙΚΑ Κατερίνης, κ. Ευαγγελία Τίγκα – Ντράχα,
μιλώντας για το «τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης», είπε ότι η ασθένεια του διαβήτη δεν αντιμετωπίζεται μόνο με φάρμακα αλλά συγχρόνως και με δίαιτα που συνοδεύεται και από άσκηση.
Ξεκαθάρισε όμως ότι μιλώντας για δίαιτα αναφέρεται στην ισορροπημένη διατροφή, που είναι επιλεκτική ως προς το είδος, την ποιότητα καθώς και την ποσότητα, ώστε να ρυθμίζεται
καλύτερα το σάκχαρο. Και πρόσθεσε λέγοντας ότι το σάκχαρο δεν θεραπεύεται αλλά ρυθμίζεται με την ισορροπημένη διατροφή, την άσκηση και τα φάρμακα.
Είπε επίσης ότι μεγάλη σημασία στη ρύθμιση του σακχάρου έχει
και η ποσότητα κατανάλωσης των τροφών, κάθε φορά. Τόνισε δε ότι οι τροφές δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες για μια ή δυο φορές την ημέρα αλλά θα πρέπει να γίνεται επιλογή μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη συνέχεια μίλησε η διδάκτωρ ενδοκρινολογίας κ. Μαρία Σαμόλη, με θέμα: «Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, τύπου Α’ και τύπου Β’», ενώ ακολούθησε ομιλία από τον ενδοκρινολόγο
διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μούσλεχ Τζαντ, με θέμα: «Υπογλυκαιμίες, αναγκαίο κακό ή ανεπιθύμητη ενέργεια».
Μετά τις εισηγήσεις έγινε συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού που είχε τη δυνατότητα να υποβάλει ερωτήσεις προς τους εισηγητές.

Ανακοινώσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συντονισμός της ημερίδας έγινε από την πρόεδρο της ένωσης διαβητικών Ν. Πιερίας, κ. Κατερίνα Τσατσαρώνη, η οποία, πριν από τις εισηγήσεις προέβη και σε μια σειρά ανακοινώσεων, ως εξής:
Όπως είπε η κ. Τσατσαρώνη, ο ετήσιος χορός του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 στο κέντρο διασκέδασης «Ελιά» στην Κατερίνη, στις 8.00 το βράδυ. Οι
προσκλήσεις για το χορό θα δίνονται από το γραφείο του συλλόγου.
Επίσης, όσοι έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά, μπορούν να τα φέρνουν στο σύλλογο (οδός
εθνικής αντίστασης 8, 1ος όροφος, Κατερίνη, τηλέφωνο 23510-47.781 – e-mail: diapi@otenet.gr
Ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 θα γίνει η 1η πρόσκληση γενικής συνέλευσης.
Και αν δεν υπάρξει απαρτία, θα η συνέλευση θα επαναληφθεί το Σάββατο 22/1/2011 στις 5.00 μ.μ. και αν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, η τελική γενική συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 30/1/2011.
Και ανακοίνωσε ότι όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ., μπορούν να το δηλώσουν στο σύλλογο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2011. (Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23510-47.781 και της προέδρου κ. Κατερίνας Τσατσαρώνη 697 72 68 686).
Τέλος, παρακάλεσε όσα μέλη δεν έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή του 2010 να τακτοποιήσουν την οφειλή τους προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου