Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία του βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, για τον προϋπολογισμό του 2011

Στον κεντρικό στόχο του προϋπολογισμού, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας και την ελληνική κοινωνία, επικεντρώθηκε ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του 2011. Ο κεντρικός στόχος του προϋπολογισμού όπως ανέφερε, είναι η μείωση του ελλείμματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, αφού ήδη η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα τουλάχιστον κατά 5,5%.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για διγλωσσία, αφού από τη μια ζητά μικρότερο κράτος, ενώ από την άλλη τάσσεται με πάθος, υπέρ της διεύρυνσης του δημόσιου τομέα με την πρόσληψη 65 χιλιάδων εργαζομένων με stage.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, σημειώνοντας πως η απορροφητικότητα επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, δεν ξεπέρασε το 3,5%, ενώ ακόμα και τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν επί των ημερών της, δημοπρατήθηκαν χωρίς χρήματα. «Είναι υποχρεωμένοι οι χρήστες της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με τα υπέρογκα διόδια που προβλέπονται στην αποικιακή σύμβαση, να πληρώνουν για την κατασκευή της Παραϊόνίου Οδού, χωρίς να υπάρχουν μελέτες για δίκτυο παράπλευρων δρόμων», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τη χώρα μας στο Μνημόνιο.
«Ο στόχος είναι στο τέλος αυτής της τριετίας να δημιουργήσουμε πλεόνασμα» ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης, κάτι που είναι εφικτό μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα, όπως εκτίμησε, η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, διότι είναι η μοναδική ίσως χώρα της Ευρώπης που δεν έχει αξιοποιήσει την περιουσία και τον πλούτο της, κάτι που αν γίνει με μεθοδικότητα και συγκεκριμένη στόχευση, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του κράτους και των περιοχών που αξιοποιούνται.
«Οι πολιτικές μας πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να ανακάμψει», είπε, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό ο περιορισμός των δαπανών ακόμη και στην Άμυνα, καθώς και η αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της υγείας. Παράλληλα θα πρέπει να μπουν οι βάσεις, όπως είπε, για μικρότερο, φθηνότερο και ταχύτερο κράτος, το οποίο θα παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες. Στο σημείο αυτό, συμπλήρωσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι μετατάξεις λόγω του Καλλικράτη,  ώστε και το κράτος να δουλέψει και να μην υπάρξει σπατάλη σε μισθούς εργαζομένων οι οποίοι δεν απασχολούνται σε καμιά υπηρεσία, όπως συνέβη με χιλιάδες άτομα της Ολυμπιακής που δεν έχουν μεταταχθεί ακόμα.
Αναφερόμενος στα κονδύλια που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το ΕΣΠΑ (ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ), πρότεινε, σε συνεννόηση πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξαιρεθεί τουλάχιστον για το 2011 η συνδρομή του Ελληνικού Κράτους, ώστε τα 4,5 δισεκατομμύρια που αναλογούν της συμμετοχής του, να κατευθυνθούν για μικρά έργα στην Περιφέρεια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο.
Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ζήτησε από την αρμόδια υπουργό, να γίνει σαφές ότι αφορά κυρίως τις επενδύσεις στην περιφέρεια και δεν θα διευκολύνει μόνο εκείνες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπως ο προηγούμενος.
Ο κ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε και στην εξίσωση του φόρου πετρελαίου, λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στη Θεσσαλονίκη ότι θα υπάρξει ένας τέτοιος τύπος, που θα ανταποδίδει ακριβώς αυτά που αφαιρούνται, στην προσπάθειά που καταβάλει το κράτος να μειώσει τη φοροδιαφυγή. «Ένα νοικοκυριό εκατό τετραγωνικών στην Πιερία, πληρώνει κατά μέσο όρο για θέρμανση 2.400 ευρώ ετησίως. Πώς θα πάει η εξίσωση, προς τα πάνω ή προς τα κάτω με το πετρέλαιο κίνησης; Αν πάει 100%, θα θέλει 4.800 και αν ανεβεί η τιμή το βαρελιού στο πετρέλαιο στα 100 δολάρια, θα θέλει 6.000, όση είναι όλη η σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Πιερίας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαία η αλλαγή πολλών θεσμικών πλαισίων, όπως του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, του πόθεν έσχες το οποίο μπορεί να ελέγχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ όπως τόνισε, απαραίτητη είναι να και η αναθεώρηση του σχεδίου για τους συνεταιρισμούς και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Τέλος ο κ. Αμοιρίδης, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στα φυλλάδια που διανεμήθηκαν σε πολλές εκκλησίες, σχολιάζοντας πως καλό είναι όλοι να σκεφτόμαστε πριν κάνουμε δηλώσεις. «Ακόμη και η Εκκλησία, η οποία κάνει δηλώσεις και έχει σε πολλά δίκιο, θα πρέπει να θυμηθεί το ‘’ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω’’. Γιατί η Εκκλησία της Κρήτης μάζεψε 65.400 ευρώ από πολίτες και κληρικούς, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδας, δεν ξέρω πόση περιουσία έχει, αλλά το χέρι στην τσέπη δεν το έχει βάλει ακόμα», κατέληξε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου