Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2010

Επειδή κάθε χρόνο με την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων δημιουργούνται αρκετά προβλήματα είτε από άγνοια είτε μερικές φορές και από σκοπιμότητα το Εργατικό μας Κέντρο κάνει γνωστό στους εργαζόμενους αλλά και  στους εργοδότες του Νομού μας τα εξής:

1.    Δεν έχει αλλάξει το παραμικρό σχετικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Όπως δινόνταν κάθε χρόνο έτσι θα δοθεί και εφέτος. Το Δώρο Χριστουγέννων δεν αποτελεί κάποιο είδος πολυτέλειας και η καταβολή του είναι υποχρεωτική και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη.
2.    Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται για εργασία που πραγματοποείται από την 1η  Μαίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.
3.    Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη που εργάσθηκαν έστω και για λίγες ημέρες στο χρονικό διάστημα από 1η  Μαΐου μέχρι 31η  Δεκεμβρίου.
4.    Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ίσο με 25 ημερομίσθια για τους εργαζόμενους εργατοτεχνίτες που αμείβονται με ημερομίσθιο και ίσο με ένα μισθό για τους εργαζόμενους υπαλλήλους που αμείβονται με μισθό, εφόσον εργάζονται όλο το διάστημα από 1η  Μάη μέχρι και 31η  Δεκέμβρη.
5.    Στη περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν εργάσθηκανι όλο το διάστημα από 1η  Μάη μέχρι 31η Δεκέμβρη αλλά για μικρότερο διάστημα δικαιούνται αναλογία Δώρου Χριστουγέννων που είναι 2 ημερομίσθια αν είναι ημερομίσθιοι ή 2/25 του μισθού αν είναι μισθωτοί  για κάθε 19 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ εργασίας (συμπεριλαμβάνονται Σάββατα, Κυριακές, Αργίες). 
6.    Εργαζόμενοι σε εποχιακές εργασίες ή με σχέση εργασίας ορισμένου έργου ή ορισμένου χρόνου (εδώ υπάγονται και οι καθηγητές φροντιστηρίων) για κάθε οκτώ (8)  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ στο διάστημα από 1η Μάη μέχρι 31η  Δεκέμβρη δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ένα (1) ημερομίσθιο.
7.    Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του συνολικού ημερομισθίου ή του μισθού που έπαιρνε ο εργαζόμενος στις 10 Δεκεμβρίου με προσαύξηση 4,167%. Αν δηλ ο καθαρός μηνιαίος μισθός  υπαλλήλου είναι 800 ευρώ το Δ.Χ είναι  800+(800x4.167%=33.34)=833,34 Ευρώ.
8.    Θεωρούνται κανονικές ημέρες απασχόλησης για το Δώρο Χριστουγέννων οι ημέρες ασθενείας για τις οποίες δεν υπήρξε επιδότηση από τον ασφαλιστικό οργανισμό, τα ΤΡΙΗΜΕΡΑ του Ι.Κ.Α., οι 17 εβδομάδες που δίνονται για τον τοκετό και το επιπλέον διάστημα όταν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε αργότερα από την πιθανή ημέρα τοκετού. Επίσης υπολογίζονται οι υπερωρίες, το 75% των Κυριακών, των αργιών, το γάλα, το επίδομα άδειας κλπ.  Υπόψη ότι για τις ημέρες ασθενείας που υπήρξε επιδότηση από το ΙΚΑ, το Δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί, αν δεν έχει δοθεί ήδη, από το ΙΚΑ.
9.    Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι  την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010. Οι Επιθεωρητές Εργασίας θα κινούν τη διαδικασία του αυτοφώρου για τον εργοδότη που δεν θα  καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων. 
10.    Οι απαιτήσεις για πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων όπως και του Δώρου Πάσχα, των αδειών του επιδόματος άδειας και των δεδουλευμένων αποδοχών δεν παραγράφονται για μια πενταετία.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με το Δώρο Χριστουγέννων ή και για οποιοδήποτε άλλο εργασιακό πρόβλημα παρακαλούνται οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας στο τηλέφωνο 2351023238 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στο Εργατικό μας Κέντρο στο τηλέφωνο 2351023888.
 Πολλές ευχές για καλά Χριστούγεννα  και για έναν ειρηνικό, ευτυχισμένο, δημιουργικό  και με λιγότερη ανεργία και λιγότερα βάρη και προβλήματα καινούργιο χρόνο.

                                              Για το  Δ. Σ.
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   ΝΙΚ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                               Γ. ΚΟΥΤΣΙΒΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου