Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μαρία Μίχου: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα..» είναι το πρώτο άρθρο της Παγκόσμιας Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της ομώνυμης Διακήρυξης από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1948. Η σημασία της είναι μεγάλη για την ανθρωπότητα καθώς για πρώτη φορά μέσω αυτής διασφαλίστηκε ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πολίτες του κόσμου.

Τα κράτη – μέλη που την υπέγραψαν, κατέληξαν ότι πρέπει να καθορίζονται ρητώς τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη γη χωρίς απολύτως καμία διάκριση ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Έκτοτε η ουσιαστική τήρηση της Διακήρυξης είναι ζητούμενο αφού σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται με τον πιο σκληρό τρόπο, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Σήμερα στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, εξασφαλίζοντας τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η υγειονομική περίθαλψη, η μάθηση και εν τέλει η αξιοπρεπής διαβίωση είναι δικαιώματα θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτα όλων των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου