Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μ. Μίχου: «Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης»

Ομιλία της βουλευτού Πιερίας για τον εξορθολογισμό της διοικητικής δίκης 

«Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα της διοικητικής δικαιοσύνης εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλλο από την απίστευτη χρονοτριβή που συνεπάγεται η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, κατά τη συζήτηση  του νομοσχεδίου με θέμα τον Εξορθολογισμό της Διοικητικής Δίκης και άλλες διατάξεις.



ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ
Σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης κρατά πάνω από μία δεκαετία. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την παρούσα πραγματικότητα είναι πολλές. Πέρα από τη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των πολιτών, οι χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες έχουν εξαιρετικά σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Κυριότερη όλων είναι ο περιορισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς της δικαιοσύνης, γιατί η έννοια της ασφάλειας δικαίου πλήττεται καίρια.
Για την κατάσταση αυτή η πολιτεία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης όχι μόνο επειδή δεν έχει λύσει το πρόβλημα αλλά επειδή η ελληνική νομοθεσία σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται προβληματική στην εφαρμογή της.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα τρανταχτό παράδειγμα, κατά την άποψή μου, που αποδίδει απόλυτα την ελληνική νοσηρή πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου 2545/1997, που αφορούν στη δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι δεν είναι νόμιμη η δημιουργία δραστηριοτήτων, όπως μεγάλες τουριστικές μονάδες με αθλητικές και εμπορικές δραστηριότητες, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής που να επιτρέπει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Με την απόφαση αυτή, ακυρώνεται μέρος της δραστηριότητας της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης που έχει γίνει στην Ελλάδα, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ευτυχώς να επηρεάζεται συνολικά η βιωσιμότητά της. Αναφέρομαι στην περίπτωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino στη Μεσσηνία.
Ας δούμε, λοιπόν, το ελληνικό παράδοξο. Έχουμε έναν επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος αποφασίζει να κάνει μία τεράστια επένδυση στην χώρα μας, βάσει του νόμου και της δυνατότητας που του δίνει η ελληνική πολιτεία, μια επένδυση η οποία θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Ενώ, λοιπόν, η επένδυση έχει ολοκληρωθεί, έρχεται μια απόφαση δικαστηρίου να εμποδίσει την επιχείρηση, γιατί ουσιαστικά η πολιτεία δεν έκανε σωστά την δουλειά της, επειδή δεν έχει φροντίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, μία υποχρέωση που απορρέει ευθέως και από το Σύνταγμά μας.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, λοιπόν, τι εικόνα δημιουργείται εντός και εκτός συνόρων του ελληνικού κράτους, ειδικά σε μια περίοδο που η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Φυσικά, μπορούμε όλοι να αναλογιστούμε τις συνέπειες εάν ακυρωνόταν όλη η επένδυση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην προσπάθεια για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Και το λέω αυτό, γιατί αν και δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα – και όλοι το γνωρίζουμε – περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα επιφέρουν αποτελέσματα άμεσης απόδοσης.
Ωφελημένοι από την νέα πραγματικότητα θα είναι και οι πολίτες αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς πολλές από τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι φορολογικά ζητήματα, διαφορές που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση κ.α. θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 
Ας δούμε όμως τι αλλάζει επί της ουσίας. Τέσσερις είναι οι γενικές κατευθύνσεις στις οποίες μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις μεταρρυθμιστικές τομές.
Πρώτον, εισάγονται νέες διαδικασίες με σκοπό να περιοριστούν οι πολλές δίκες για το ίδιο θέμα.
Δεύτερον, απλοποιούνται υφιστάμενες διαδικασίες, όπως η πρόβλεψη μονομελούς εφετείου, για την εκδίκαση εφέσεων κατ’ αποφάσεων μονομελούς πρωτοδικείου.
Τρίτον, σύμφωνα με το άρθρο 57, ενισχύεται η διαδικασία της πρότυπης δίκης, που συμβάλλει αποτελεσματικά στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων.
Και τέταρτον, βάσει του άρθρου 29, λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου της μη αποστολής φακέλου από τη διοίκηση, μία πρακτική η οποία αποτελεί τη βασικότερη αιτία αναβολής εκδίκασης των υποθέσεων.

ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Κυβέρνηση με σκληρή δουλειά  επιχειρεί να καταπολεμήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, έτσι ώστε κάθε έλληνας πολίτης να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος από το κράτος. Αρωγός σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια, είναι η ίδια η ελληνική δικαιοσύνη η οποία μέσα από τις προτάσεις των λειτουργών της συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση του παρόντος σχεδίου νόμου. Είμαι σίγουρη ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το άρθρο 7 της πρώτης υπουργικής τροπολογίας. Με τις ρυθμίσεις που εισάγει προβλέπεται η σύσταση ειδικών τμημάτων στα μεγαλύτερα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Διοικητικά Εφετεία της χώρας για την εκδίκαση φορολογικών και τελωνειακών διαφορών. Με τον τρόπο αυτό, θεωρώ ότι θα βελτιωθεί σημαντικά ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου