Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ομότιμος καθηγητής κ. Χρίστος ΤΣΟΛΑΚΗΣ και ο εκπαιδευτικός κ.Δημήτρης ΝΑΤΣΙΟΣ στις στην Κατερίνη


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ομιλητή.
Είναι γνωστό, σ’ όσους καταγίνονται με το αντικείμενο, πως τα πιο δύσκολα, από άποψη συγγραφής, βιβλία είναι τα σχολικά βιβλία γλώσσας, τα «Αναγνωστικά» όπως τα ονομάζαμε παλαιότερα. Το σχολικό βιβλίο δεν απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο αναγνωστικό κοινό, μυημένο σ’ ένα γνωστικό πεδίο, εθισμένο, ακόμη, στην λησμονημένη, σήμερα, τέχνη της ανάγνωσης.
Όπως προσφυώς έχει γραφτεί το σχολικό βιβλίο γεφυρώνει την προσχολική με την σχολική φάση της παιδικής ηλικίας και σημαδεύει τον ψυχικό μας κόσμο εφ’ όρου ζωής. Το σχολικό βιβλίο είναι το πιο κρίσιμο, είναι ο φεγγίτης μέσω του οποίου το παιδί ρίχνει μια ματιά στην κοινωνία στην οποία το σχολείο το οδηγεί.  Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία του Γυμνασίου.
Τα νέα σχολικά βιβλία γλώσσας ανταποκρίνονται ελάχιστα στην αποστολή τους. Είναι κακογραμμένα και προχειρογραμμένα, λείπουν από αυτά κείμενα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών, περιφρονούν την παράδοσή μας, συνιστούν προπαιδεία καταναλωτισμού. Είναι ακατάλληλα για παιδιά και παιδαγωγικώς απαράδεκτα.
Ο Ομότιμος καθηγητής κ. Χρίστος ΤΣΟΛΑΚΗΣ και ο εκπαιδευτικός κ.Δημήτρης ΝΑΤΣΙΟΣ στην τελευταία εκδήλωση της Σχολής Γονέων –ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ για το 2010.
Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη θα παρακολουθήσουν οι ακροατές και οι φίλοι της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ την ερχόμενη Δευτέρα 20/12 στις 19:00 στην ΕΚΑΒΗ Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων Κατερίνης. Συγκεκριμένα θα γίνει κριτική παρουσίαση των νέων εκπαιδευτικών βιβλίων του
Δημοτικού και του Γυμνασίου όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την τελευταία «ανανέωση» τους από τον κ. Δημ.Νατσιό και θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Ομότιμο
Καθηγητή του Α.Π.Θ.κ. Τσολάκη. Έχουν άραγε βελτιωθεί με την πρόσφατη ανανέωση τα βιβλία που δίνουμε στα παιδιά μας? Μήπως κρύβουν επικίνδυνες παγίδες?
Μήπως είναι αντεθνικά και ανθελληνικά?
Αυτά και άλλα πολλά θα αναπτύξουν οι 2 ομιλήτές το βράδυ της Δευτέρας 20/12 στην ΕΚΑΒΗ στα πλαίσια των Εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων Κατερίνης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Χρίστου ΤΣΟΛΑΚΗ

Ο Χρίστος Λ. Τσολάκης είναι Oμότιμος καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, όπου και δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Υπηρέτησε στη γενική εκπαίδευση ως καθηγητής, σχολικός σύμβουλος και διευθυντής της ΣΕΛΜΕ και του ΠΕΚ Θεσσαλονίκης. Μετείχε στις επιτροπές που εργάστηκαν για την εισαγωγή και την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο βίο. Ήταν επικεφαλής των συγγραφικών ομάδων οι οποίες με τη συνεργασία του ΚΕΜΕ/Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έγραψαν τα βιβλία "Νεοελληνική γλώσσα" για το γυμνάσιο και "Έκφραση - Έκθεση" για το λύκειο. Ασχολήθηκε, και ασχολείται, με θέματα γλώσσας, διδασκαλίας της γλώσσας και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έχοντας αναγνωριστεί το έργο του έχει τιμηθεί πολλάκις από Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Δημ.ΝΑΤΣΙΟΥ

Ο Δημήτρης Ιω. Νατσιός γεννήθηκε το 1965 στο Μοσχοχώρι Πιερίας. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπηρετεί ως μάχιμος δάσκαλος σε σχολεία του Κιλκίς. Αρθρογραφεί ανελλιπώς εδώ και 15 χρόνια σε εφημερίδες του Κιλκίς, της Κατερίνης και σε διάφορα περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.  Ταυτόχρονα επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «γράμματα σπουδάματα» του τηλεοπτικού καναλιού 4 Ε. Έχει εκδώσει τρία βιβλία, που πραγματεύονται θέματα Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου