Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ “ΛΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ” ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Τι άραγε να σημαίνει ένα ακόμα φυλλάδιο «προς το Λαό» της  Ιεραρχίας;  Εάν κρίνουμε από την κρισιμότητα της κατάστασης, σε εκκλησιαστικό,πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στη χώρα μας και στην Ευρώπη ίσως να υπονοεί πολλά.
«Λυδία λίθο» αποτελεί πάντα η πράξη για την οποία ο Λαός του Θεού και οι καλής θελήσεως εκτός εκκλησίας εύκολα θα υποκλιθούν ταπεινά. Στη χούντα το έκαναν κάποιοι πρωτοπόροι, όπως π. χ. ο παπα-Γιώργης ο Πηρουνάκης, τον οποίο δεν μπορούσε όχι να ακολουθήσει, ούτε να κατανοήσει η τότε πλειοψηφία της Ιεραρχίας.



«Στην Σύνοδο της Ιεραρχίας εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες, κάναμε την αυτοκριτική μας, θελήσαμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να αναζητήσουμε με τόλμη το μερίδιο της ενδεχόμενης δική μας υπαιτιότητας στην παρούσα κρίση. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν»

Εάν οι παραπάνω εκφράσεις πάρουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και  γίνουν ζωντανό  παράδειγμα που θα το  δείξουν ως σώμα πρώτοι οι Ιεράρχες, ε τότε θα πρόκειται για ένα βασικό αποκούμπι για όλους και ειδικά τη νεολαία, το μέλλον μας.

Εάν οι εκφράσεις αυτές γράφτηκαν για να κουκουλωθούν απλά αδυναμίες, καθυστερήσεις, πλάγιες οικονομικές ή πολιτικές σχέσεις με τον κρατισμό, τις τράπεζες, τα φακελάκια (τα ''τυχερά'')και την ευδαιμονία κάποιων,  καλύτερα να μη γραφόταν αυτό το κείμενο. Να είχαμε πρώτα την πράξη και μετά αυτό…

Πιστέψαμε πολλοί, με αρκετή ελπίδα ότι με τον νέο Αρχιεπίσκοπο κάτι θα άλλαζε σημαντικά στην διοίκηση της Εκκλησίας.Έτσι θα υπήρχε και μια στάση λεβεντιάς απέναντι στις κυβερνήσεις, όχι βεβαίως με λαοσυνάξεις και με κραυγές Θεσσαλονικώτικες, αλλά με δέουσα σοβαρότητα, που δεν μπορεί να είναι η σιωπή.

Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεπέρασε και τον μακαριστό Χριστόδουλο.Απο την ΄΄δεξιά του Κυρίου΄΄ προχωρήσαμε στην ΄΄σοσιαλδημοκρατία΄΄ του Κυρίου.

 Τραγική κατάληξη  μιας φιλοεξουσιαστικής λογικής να δεχτεί να νομιμοποιήσει την νεοκατοχική κυβέρνηση του ΓΑΠ, συμμετέχοντας ως «μαϊντανός» σε υπουργικό Συμβούλιο παλιότερα ,αλλά ΚΑΙ με υπουργούς της «νέας κατοχής» εντός του Ιερού Ναού του Αγ. Παντελεήμονα πριν λίγες μέρες;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

1) Ο Αρχιεπίσκοπος συμφωνεί με το φυλλάδιο «προς το Λαό», όπου ανάμεσα σε πολλά καταγγέλλεται ότι:

- «…Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένετε από την ποιμαίνουσα Εκκλησία να μιλήσει και τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα που παρακολουθούμε».

- «Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων – δανειστών μας..».

2) Εάν ο Αρχιεπίσκοπος συμφωνεί τότε γιατί συνεχίζει τον διάλογο με τους εξουσιαστές, που μας έσυραν στη «νέα κατοχή»;

3) Οι υπόλοιποι Ιεράρχες συμφωνούν με το εν λόγω φυλλάδιο ή μήπως πρόκειται για ένα κείμενο που βγήκε λόγω «συσχετισμού δύναμης» στην τελευταία Διαρκή Ιερά Σύνοδο και θα ατονήσει στη συνέχεια;

Όσο τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα και όσο δεν εκφράζονται με συλλογική πράξη, δηλαδή δεν πάρουν σάρκα και οστά,  τότε ή  δικαίως θα αποδυναμωθεί η Ι. Σύνοδος στις ψυχές του λαού.

Δυστυχώς χρονικά βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Έχουν ήδη ανοίξει οι «ασκοί του Αιόλου». Μετά από τους υπουργούς και βουλευτές δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, ούτε οι μεγαλοδημοσιογράφοι, αλλά ούτε οι Ιεράρχες…

Μπορεί το εν λόγω φυλλάδιο “Προς το Λαό” να καταλήγει με την σημείωση ότι: «…Οι έμποροι της κατεδάφισης της σχέσης του λαού με την ποιμαίνουσα Εκκλησία του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πραγματικά η κατασκευασμένα σκάνδαλα και προσπάθησαν να διαρρήξουν την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία…», αλλά  η σημείωσή σας «… το ερώτημα – δίλημμα του Ντοστογιέφκσι «ελευθερία ή ευτυχία;» το ζούμε πλέον σε όλη την τραγικότητα. Διαλέξαμε μια πλαστή ευμάρεια και χάσαμε την ελευθερία του προσώπου μας, χάσαμε την ελευθερία της χώρας μας…», δεν απευθύνετε κυρίως προς τους άλλους, αλλά πρωτίστως σε όσους το εκφωνούν δημόσια, γιατί εκτίθενται.

Άλήθεια Μακαριώτατε μήπως πρέπει να ανοίξουν τα ''πουγκιά'' σας προς τον δοκιμαζόμενο λαό,εκποιώντας πολυτελή αυτοκίνητα ιεραρχών,πανάκριβα άμφια και μητροπολιτικές μίτρες,(ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ) αλλά και μεγάλες εκτάσεις γής που ανήκουν στην Εκκλησία,ακίνητα-φιλέτα (ΑΥΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ) και οτιδήποτε μπορεί να δώσει ανάσα στην φτώχεια και την ανέχεια του λαού;

Καταργήστε κάθε πολυτέλεια στην εκκλησία, περιορίστε στο ελάχιστο τα έξοδα διατροφής του κλήρου, εκποιήστε διάφορα πολύτιμα σκεύη και τιμαλφή που δεν είναι απαραίτητα και δώστε τα χρήματα σε έργα αγάπης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΤΕ ΟΠΩΣ Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΧΟΡΤΑΣΕΙ,ΕΡΓΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ.

ΔΗΜ.ΓΑΤΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου