Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Υπάρχουν οι μελέτες, εξασφαλίστε τα κονδύλια

Επιστολή προς τους βουλευτές του Νομού Πιερίας, τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου απέστειλε ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιπλέον φραγμάτων που αφορούν στο έργο της ύδρευσης της Βόρειας Πιερίας.

Τη συνδρομή των βουλευτών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των δύο μεγάλων ταμιευτηρίων–φραγμάτων και είκοσι τριών μικρότερων κατά μήκος του ρέματος Μορνιώτικου, ανάντη του υφιστάμενου φράγματος της Μόρνας, έργο προϋπολογισμού 8.116.000 ευρώ, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες, ζητά ο Νομάρχης Πιερίας.
Ο κ. Παπαστεργίου στην επιστολή του αναφέρεται στη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατασκευάζοντας τα διυλιστήρια και 107 χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς νερού, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στη δική της αρμοδιότητα η κατασκευή έργων ύδρευσης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πιερίας. Επιπλέον, επισυνάπτει την απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θεωρεί το έργο μη επιλέξιμο για χρηματοδότηση, καθώς το χαρακτηρίζει ως έργο ορεινής υδρονομίας και προσθέτει ότι σε αυτή την περίπτωση το έργο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.    

Η επιστολή του Νομάρχης Πιερίας έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι
Όπως γνωρίζετε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικού χαρακτήρα έργο στην Πιερία, είναι το έργο ύδρευσης τριάντα επτά χωριών, κυρίως της Βόρειας Πιερίας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας παρά το γεγονός ότι δεν είναι στη δική της αρμοδιότητα, η κατασκευή έργων ύδρευσης, κατασκεύασε τα διυλιστήρια και 107 χλμ. αγωγών μεταφοράς του νερού από το φράγμα της Μόρνας, έργο σημαντικό για το οποίο δημιουργήθηκαν, όπως γνωρίζετε, εντάσεις όσον αφορά τη διεκδίκηση του νερού.
Έγκαιρα η Ν.Α. Πιερίας το 2001 ανέθεσε (χωρίς να έχει την αρμοδιότητα η οποία είναι αποκλειστικά της Πολιτείας και ειδικότερα της Περιφέρειας), την εκπόνηση τεχνικών μελετών για την κατασκευή δύο (2) μεγάλων ταμιευτηρίων – φραγμάτων και είκοσι τριών (23) μικρότερων κατά μήκος του ρέματος Μορνιώτικου, ανάντη του υφιστάμενου φράγματος της Μόρνας. Η κατασκευή αυτών των φραγμάτων θα λύσει οριστικά το ζήτημα της ύδρευσης για τα επόμενα πενήντα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα δεν θα στερήσει το Δήμο Πέτρας από το νερό, που τόσα χρόνια είχαν στη δική τους χρήση και για άρδευση.
Από το 2003 οι μελέτες είναι ολοκληρωμένες αλλά επί επτά συναπτά έτη δώσαμε έναν αγώνα για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία και πάλι συνέταξε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας. Μετά από πολλές δυσκολίες, επί τέλους λάβαμε την προέγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και απευθυνθήκαμε (όπως ορίζει η Κ.Υ.Ε. 20554/ΕΥΣ3430/13-5-2010), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να έχουμε απάντηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι  8.116.000 €.
Δυστυχώς η απάντηση της Περιφέρειας (αντίγραφο της οποίας σας επισυνάπτουμε), είναι αρνητική, δηλαδή θεωρεί το έργο μη επιλέξιμο για χρηματοδότηση, διότι το χαρακτηρίζει ως έργο ορεινής υδρονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.    
Κατά τη δική μας άποψη το έργο έχει μεν τον τίτλο «Έργα Διευθέτησης Ορεινής Λεκάνης Απορροής Χειμάρρου Μορνιώτικου», όμως στη μελέτη του έργου και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκε αναφέρεται ξεκάθαρα ότι είναι έργο ύδρευσης και όχι έργο ορεινής υδρονομίας επειδή βρίσκεται μέσα σε δάση.      
Αξιότιμοι κύριοι
Πιστεύω ότι και εσείς πιστεύετε ότι η κατασκευή των ταμιευτήρων είναι έργο μεγάλης προτεραιότητας για την Πιερία, γι’ αυτό και ζητώ τη δική σας συνδρομή προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου