Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Εκπρόσωποι του ΨΝΠΟ σε ημερίδα για την ποιότητα

Ύστερα  από πρόσκληση  του Υπουργείου Υγείας, εκπροσωποι του  ΨΝΠΟ συμμετείχαν  στο 2ο  εκπαιδευτικό σεμινάριο [Workshop] για την ποιότητα με θέμα: ‘’ Ασφάλεια Ασθενών και Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας. Η διεθνής εμπειρία και η Ελληνική πραγματικότητα’’ που  διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου εκπροσώπησαν, ο Διοικητής κ. Εμμ. Κοσμαδάκης, ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Π. Μπερεδήμας, η Αναπληρώτρια Δ/ντρια Νοσηλ. Υπηρεσίας κ. Ι.Καραθάνα και η υπεύθυνη  διαχείρησης Ποιότητας κ. Π. Ευμορφίδου.

Η  ημερίδα αποτελούνταν  από τρεις [3] θεματικές ενότητες.
ΜΕΡΟΣ Α: ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ
Θέμα 1ο. Εισαγωγή στην Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα. Εισηγητής: Καθηγητής Ι.Υφαντόπουλος, Σχ. Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Ο κ. Υφαντόπουλος αναφέρθηκε στη ποιότητα που συσχετίζεται με την  ισότητα στην προσφορά υπηρεσιών υγείας και στην αποδοτικότητα των πόρων.
Θέμα  2ο.   ‘’Ασφάλεια ασθενών και ποιότητα περίθαλψης. Εισηγητής: Dr Agnes Leotsakos, Γενεύη. Η κ. Λεοτσάκου είπε ότι  α] Η ασφάλεια επηρεάζεται από την λανθασμένη Ιατρική-Νοσηλευτική φροντίδα π.χ. χορήγηση φαρμάκων, προβλήματα σε χειρουργεία-αναισθησία.  β]  από δομικά προβλήματα π.χ. πιεστικό περιβάλλον  εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού ή έλλειψης εκπαίδευσης προσωπικού.  γ ] από λάθος διαδικασίες παροχής υπηρεσιών. Τονίστηκε δε ότι η ασφάλεια του ασθενή είναι ένας δείκτης ποιότητας αλλά και μία ένδειξη κουλτούρας.
Θέμα  3ο.   ‘’ Η Ποιότητα στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη.  Εισηγητής : Prof. Aneez Esmail. Μ. Βρετανία. Στην  Αγγλία είπε ο κ. Esmail  ένας  στους χίλιους ασθενείς πηγαίνει  σε Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο και αυτό γίνεται λόγω της σωστής λειτουργίας προγραμμάτων της Α/θμιας περίθαλψης.

ΜΕΡΟΣ  Β: «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»
Θέμα  1ο. 
  ‘’Η Διεθνής Εμπειρία.  Εισηγήτρια: Dr Ana Cristina Costa. Πορτογαλία. Η κα Costa  αναφέρθηκε με έμφαση στην ασφάλεια των ασθενών και στην πρόληψη από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Θέμα 2ο. 
‘’Ο ρόλος προετοιμασίας των Νοσοκομείων για τη διαπίστευθση ποιότητας.’’ Εισηγητής: Dr Polls Georgiades. Κύπρος. Ο κ. Γεωργιάδης,   τόνισε ότι  σημείο αναφοράς θα πρέπει νάναι η αρχή  ‘’ ότι ποιότητα έχει αυτός που ξέρει να διαχειρίζεται τα προβλήματα του και όχι κατά βάση αυτός που δεν έχει προβλήματα.’’

ΜΕΡΟΣ  Γ: ‘’ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ‘’

Τα  θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: ‘’ Έναρξη εφαργογής δράσεων ποιότητας στις υπηρεσίες.  Εισηγητής: Π. Γιαννουλάτος. Προϊστάμενος Δ/νσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Υγείας & Κοιν.Αλληλ. [Υ.Υ.Κ.Α.] και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τις διαδικασίες Ποιότητας στο Υ.Υ.Κ.Α.
Περιπτώσεις εφαρμογής πρότυπων  διαδικασιών στα Νοσοκομεία.
Εισηγητές: Δ.Μπαρτσώκας, Δ/τής του Ογκολ.Νοσοκ.Κηφισιάς ‘’ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ’’, Μ.Θεοδώρου, Δ/τής στο Γ.Ν.Αθηνών ‘’Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’’ , Χαρ.Δουλγαράκη στο Γ.Ν.Χανίων ‘’Ο ΑΓΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’, Βασ. Αγγουράς, Διοικητής στο Γ.Ν.Λαμίας.
Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει νέο Workshop  όπου και θα παρουσιαστούν οι έως τότε ενέργειες των Νοσοκομείων στα θέματα ποιότητας.
Επισημαίνεται ότι το ΨΝΠΟ ήδη έχει δημιουργήσει την Επιτροπή Ποιότητας, έχει εργαστεί στο αντικείμενο και την ερχόμενη Παρασκευή 17-12-2010 θα γίνει επιτόπιος έλεγχος στις υπηρεσίες του ΨΝΠΟ από εξωτερικό φορέα για τη λήψη του πιστοποιητικού του Διεθνούς προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001/2008 μετά από εξάμηνη προετοιμασία του Νοσοκομείου και συντονισμό των υπηρεσιών και διαδικασιών από τον Διοικητή κ. Κοσμαδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου