Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Έγκλημα με τοξικά λύματα στην Κατερίνη

Ηλιοπούλου Ελένη

Οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» αποδεικνύουν το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στην Κατερίνη σε βάρος του περιβάλλοντος και σε βάρος της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Στην περιοχή Χράνη της Πιερίας υπάρχουν τρεις δεξαμενές, πλησίον του Χ.Υ.Τ.Α., μέσα στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων. Τα μαύρα τοξικά λύματα, τα λεγόμενα «στραγγίδια» ξεχείλισαν και ρέουν ανεξέλεγκτα πλέον προς το ρέμα του Μπουφόλακα και από εκεί στη θάλασσα και στις ακτές του νομού.

Σήμερα τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» θα παραδώσουν στον εισαγγελέα Κατερίνης επιστολή (με στοιχεία που αποδεικνύουν τι συμβαίνει εκεί) την οποία ανάρτησαν και στην ιστοσελίδα τους www.otoposmou.gr και θα ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που φέρουν ευθύνες για το οικολογικό έγκλημα, το οποίο συντελείται με τα τοξικά απόβλητα - που ο απορρέουν από τον Χ.Υ.Τ.Α., δεν επεξεργάζονται από τον βιολογικό καθαρισμό - και τελικά καταλήγουν στο ρέμα του Μπουφόλακα.

«Μην παίζετε με τον Χ.Υ.Τ.Α.» δήλωνε πρόσφατα ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης Νίκος Παπαζιώγας, αποδίδοντας τις καταγγελίες ενεργών πολιτών σε «παιχνίδια» εν όψει εκλογών. «Είμαι από τους πρώτους που θα καταγγείλω περιβαλλοντικές παραβάσεις. Δεν φεύγουν στραγγίδια έξω από τον Χ.Υ.Τ.Α.!» έλεγε, ενώ διαβεβαίωνε - δια του τύπου - ότι θα υπάρξει επισήμως απάντηση.

Το φωτογραφικό υλικό - που δημοσιεύεται και στη zougla.gr - αποδεικνύει το μέγεθος της ανευθυνότητας της διεύθυνσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και γενικότερα της κατά τα άλλα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητης διοίκησης του δημάρχου, Σάββα Χιονίδη.

«Μας είπαν ψέματα! Μας εξαπάτησαν και συνεχίζουν να μας εμπαίζουν με το δικό τους γνωστό τρόπο. Γι' αυτό ζητάμε την παραίτηση όλων των πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με το οικολογικό έγκλημα του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση του χάους το οποίο επικρατεί σήμερα στο χώρο.

Να σταματήσει αμέσως ο προεκλογικός οργασμός κατασκευής έργων βιτρίνας και να διατεθούν τα χρήματα για την αγορά νέων, σύγχρονων μηχανημάτων που θα μπορούν να εξασφαλίσουν τον καθαρισμό των τοξικών αποβλήτων του Χ.Υ.Τ.Α.» καταγγέλλουν και στη zougla.gr τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Η οικολογική καταστροφή, που συγκλονίζει την Ουγγαρία, δεν ανήκει στο τόσο μακρινό παρελθόν. Ίσως θα έπρεπε να διδαχτούμε από τα λάθη των άλλων για να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας μια έρημη και μολυσμένη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου