Για 22η δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου η έναρξη των ομιλιών-διαλέξεων της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης στην αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό που τελέστηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αγαθόνικο, το λόγο στην εναρκτήρια ομιλία έλαβε η γνωστή αναπλ. Καθηγήτρια και δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα «Η Διαχείριση Εθνικών Θεμάτων από τα Μ.Μ.Ε».
Η κ. Παναγιωταρέα με την εμπειρία της και την άνεση της απέναντι στο ακροατήριο ανέπτυξε το θέμα με πληρότητα και σαφήνεια και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
Γενικά υπάρχουν δύο-τρεις τύποι δημοσιογραφίας. Αυτοί είναι η λεγόμενη μαχόμενη δημοσιογραφία και η διαμεσολαβητική δημοσιογραφία. Η μαχόμενη δημοσιογραφία εδώ και κανα δυό χρόνια επανήλθε στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η διαμεσολαβητική δημοσιογραφία είναι η έγκυρη ενημέρωση, που παρέχεται με τη μορφή σχολίων. Υπάρχει κι ένας τρίτος τύπος , που είναι ο ιδανικότερος αλλά δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν είναι εμπορικός.
Με τους τρεις αυτούς τύπους δημοσιογραφίας καλύπτονται τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Όμως το θέμα μας είναι δημοσιογραφία και εθνικά θέματα. Ποιά θέματα όμως χαρακτηρίζονται εθνικά; Μέχρι το 2008 τέτοια ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό, η εθνικιστική πολιτική των Σκοπίων κυρίως στο θέμα της ονομασίας τους κ.λ.π. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των θεμάτων; Είναι οι νεοφανείς απαιτήσεις ενός όμορου κράτους απέναντί μας. Βέβαια ο όρος εθνικά θέματα δεν είναι δόκιμος στο εξωτερικό και κυρίως στην Ε.Ε. Αποτελούν όμως για τους πολίτες της χώρας μας σημαντικά προβλήματα, αφού άπτονται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σήμερα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το λεγόμενο «Σκοπιανό» έχουν επισκιαστεί από τις οικονομικές μας σχέσεις με την Ε.Ε. Τα Μ.Μ.Ε. δεν ασχολούνται με αυτά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Γιατί η πολιτική π.χ. της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σχεδόν σε τίποτε τα τελευταία χρόνια παρά τις εκατέρωθεν επισκέψεις. Και συμβαίνει αυτό επίσης γιατί οι δημοσιογράφοι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην Ιστορία μας. Δεν τη μελετούν και δεν κάνουν σύγκριση των γεγονότων.
Εδώ και 20 περίπου χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια δεν δίνουν σημασία στα εθνικά θέματα. Τα δελτία ειδήσεων τα βάζουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Βέβαια το ίδιο συνέβαινε μέχρι πριν 3-4 χρόνια και με την οικονομία. Ασχοληθήκαμε διεξοδικά με τη διεθνή κρίση και όχι με τη δική μας, που στο μεταξύ σοβούσε.
Ποιος είναι όμως πράγματι ο σωστός δρόμος της ειδησεογραφίας; Είναι η πληροφόρηση και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στην οικονομία, στην παιδεία την ασφάλεια των πολιτών κ.λ.π.καθώς επίσης και οι αντιπροτάσεις πάνω σ’ αυτά της αντιπολίτευσης γενικά.
Πάντως για να διαχειριστεί κανείς με επάρκεια την ειδησεογραφία χρειάζεται σοβαρότητα, επαγγελματισμός, έρευνα και διασταύρωση πηγών. Δεν αρκεί ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα. Ο δημοσιογράφος πρέπει να γνωρίζει καλά τη γλώσσα, την ιστορία, τη διπλωματική ιστορία, τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων χωρών, τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη και ότι όλα τα λεγόμενά του διαμορφώνουν την εικόνα μας στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε μακρά , διεξοδική και ενδιαφέρουσα συζήτηση της κ. Παναγιωταρέα με το ακροατήριο.
Η επόμενη ομιλία της Σχολής Γονέων-Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010 με ομιλητή τον Πατέρα Ακάκιο-Αγιορείτη μοναχό και θέμα «Ο γέροντάς μου ο π. ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου