Προς τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Κατοίκους του Δήμου Κολινδρού
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συμπολίτες
1. Επιθυμώ να πιστεύω πως δικαιούμαι να κάνω χρήση της προσφώνησης αυτής για δύο κυρίως λόγους
- Ως αιρετός υπηρέτησα το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης (Πρόεδρος Δ.Σ., Δήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος) από το έτος 1964 μέχρι και το 2006, πλην της γνωστής επταετίας και της περιόδου 1991 – 1994. Δηλαδή συνολικά 32 ολόκληρα χρόνια.
- Συμπολίτες είμεθα και με την ευρεία έννοια του όρου, κυρίως δε γιατί θα είμαστε συγκάτοικοι στο νέο Δήμο.
2. Ειλικρινά, δεν είχα καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στα γεγονότα του τελευταίου καιρού, γι’ αυτό και επιμελώς απέφευγα κάθε συμμετοχή. Όμως δεν ήταν δυνατόν να παραμένω αδιάφορος στις αδικαιολόγητες αυτές επιλογές δημιουργίας οξύτητας και φανατισμού που όχι μόνο διαταράσσουν, αλλά πυροδοτούν ίσως, τις σημερινές πολύ καλές σχέσεις των μελών των τοπικών κοινωνιών μας και μας γυρίζουν πολύ πίσω, σε εποχές που πρέπει να μη επιτρέψουμε την αναβίωση τους, ούτε φυσικά να συνεργήσουμε στην επανάληψη τους. Διότι οι εποχές εκείνες ιστορικά και πολιτικά αποδοκιμάστηκαν και καταδικάστηκαν.
3. Από την προσωπική εμπειρία του, ο καθένας μας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι υπό την επήρεια του θυμού, της οργής, του εκνευρισμού, του φανατισμού, μόνο λάθη κάνουμε. Αυτό είναι όχι μόνο περισσότερο από βέβαιο, αλλά και ως συνέπεια, - στη συνέχεια, - πληρώνουμε και πρόσθετο κόστος από τα νέα προβλήματα που προέκυψαν ή από τα αδιέξοδα τα οποία, με τη συμπεριφορά μας αυτή προκαλέσαμε. Επομένως ως επιλογή, μια τέτοια τακτική, επιβάλλεται να αποφεύγεται ως πολύ ζημιογόνος, τουλάχιστον!
4. Τις προηγούμενες μέρες προκλήθηκε αναταραχή και αναστάτωση, στις τοπικές κοινωνίες μας, από λάθη, παραλείψεις, παρερμηνείες, εγωισμούς, ή από αυθόρμητες, παρορμητικές, ή από έπαρση, επιπόλαιες ενέργειες (πιθανόν ανεξέλεγκτες) που ανοίγουν πληγές οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια είχαν οριστικά εξαφανιστεί. Η διεκδίκηση, η ευγενής άμιλλα είναι εκτός από θεμιτές επιδιώξεις, κρίνονται και επιβεβλημένες τόσο μεταξύ των ανθρώπων όσο βέβαια και μεταξύ κρατών, οργανισμών, ομάδων, επιχειρήσεων κλπ. Ποτέ όμως δεν πρέπει να επιλέγονται ή να υιοθετούνται (στο έτος 2010), «εμφυλιοπολεμικές» επιλογές και κραυγές, με ύβρεις και χαρακτηρισμούς μάλιστα που δεν τιμούν κανέναν, μα πιο πολύ όσους τις εκφράζουν ή τις εγκρίνουν, όπως:
- «……να μην ξεφύγει η συζήτηση και εγκλωβιστεί σε ΑΝΟΗΤΟΥΣ συναισθηματικούς τοπικισμούς…..»
- «…..αν’αυτού ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ συμπεριφορές, ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ διλλήματα και καλλιέργεια ΜΙΣΟΥΣ που δεν ταιριάζει σε σύγχρονους πολιτικούς».
- «…….αυτό είναι το ΕΠΙΠΕΔΟ που επιθυμούμε για τη μελλοντική αυτοδιοίκηση…..»
- «……να ΕΞΕΓΕΙΡΟΥΝ πληθυσμούς….»
- «…….προκάλεσε αντιδράσεις σε ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ διλλήματα που επιθυμούν να ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΟΥΝ…..»
- «Η εκτόξευση ΙΑΧΩΝ….»
- «…..η ΑΗΘΗΣ καλλιέργεια ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑΣ, η ΚΑΚΟΗΘΗΣ, ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ υποβάθμιση….»
- «…..οι κομματικές ΑΛΧΗΜΙΕΣ»
- Η ΜΙΚΡΟΝΟΪΚΗ αλλαγή της έδρας…..»
- «………ΘΛΙΒΕΡΕΣ υποδείξεις του κομματικού ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ….»
- «…….με την ΜΑΝΙΑ με την οποία χτυπήθηκε……»
- «……..που ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑΝΟΙ……»
- «……..θλίβεται για την ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ……»
- «……Η επένδυση σε ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ και ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ..»
- «……με τις δικές σας παρεμβάσεις επένδυσε σε ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και ΑΠΕΙΛΕΣ……»
- «…….που προκάλεσαν ΥΠΟΠΤΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ…….»
- «ΟΙ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΕΙΣ παλινωδίες……..»
- «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΕΞΟΡΙΑ των πολιτικών παραγοντίσκων……»
- «Από σήμερα ξεκινάμε τη ΜΑΧΗ…..κλπ.».
5. Αυτές όλες οι εκφράσεις και οι χαρακτηρισμοί που ατυχέστατα εμφανίζονται, μπορούν εύκολα να αντιστραφούν και να πλήξουν αυτούς που τις εκτοξεύουν, με την ίδια «λογική» της δική τους. Αλλά, πρόσθετα, είναι άραγε δυνατόν με όλα αυτά να εξασφαλιστεί αυτό πού διεκδικείται; Διότι, παραμένει και ανεξήγητο και αδιανόητο πως είναι δυνατόν να στοχεύει κανείς σε «διόρθωση λάθους» ή σε στόχευση κατάκτησης με τους χαρακτηρισμούς: εκβιαστικά, μίσους, εξεγείρουν, αναχρονιστικά, εκτροχίασαν, ιαχές, αήθης, κακοήθεια, αλχημίες, μικρονοϊκη, θλιβερές, παρασκήνιο, νάνοι, κατρακύλα, απειλές, ύποπτες, μεταλλάξεις, παιδαριώδεις, εξορία, τοπικισμούς, απαιτούμε, μάχη κλπ.; Κι όλα αυτά έχουν αποδέκτες, είτε εκείνους που αποφασίζουν, είτε αυτούς με τους οποίους αύριο θα είναι συμπολίτες και συνεργάτες. Με παρόμοιες συμπεριφορές μόνο κλειστές πόρτες βρίσκονται μπροστά μας. Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συμπολίτες
6. Όλα όσα ειπώθηκαν (γραπτά και προφορικά) εκτός από ύβρεις και συκοφαντιές, είναι φανταστικά και υπερβολικά. Ειπώθηκαν όμως, προφανώς, από μια αδικαιολόγητη σπουδή ή από ανεξέλεγκτη φόρτιση. Και τούτο διότι δεν υπήρξαν εκβιασμοί, κακοήθειες, απειλές εξεγέρσεις κλπ. Το μόνο που υπήρξε ήταν μια συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Αιγινίου (κάποια ΠΕΜΠΤΗ απόγευμα). Αυτό ήταν όλο. Τις επόμενες μέρες μετέβησαν 2-3 δημοτικοί Σύμβουλοι στην Αθήνα. Μετά ταύτα λοιπόν, προσωπικά εκτιμώ πως υπήρξαν λάθη και ευθύνες σε πολλές κατευθύνσεις.
- Στην προχειρότητα με την οποία λειτούργησε η Επιτροπή ή μέλος της που είχε την ευθύνη της σύνταξης του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Διότι για τον καθένα μας είναι πραγματικά πρόχειρη, ανεύθυνη και παράξενη η πρόταση ως έδρας του νέου Δήμου Βεργίνας η Βέροια!
- Στην ηθελημένη ή αθέλητη (αυτό δεν έχει και τόση σημασία) παρερμηνεία της ΠΡΟΤΑΣΗΣ του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Διότι ενώ αποτελούσε ΠΡΟΤΑΣΗ προς ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, εμφανίστηκε από άγνοια ή επιτήδεια ως δήθεν ΝΟΜΟΣ! Και η διαβούλευση αφορά το σύνολο του σχεδίου πρότασης και όχι βέβαια μέρος του. Δηλαδή δεν τίθεται μόνο μέρος προς διαβούλευση. Επομένως προς διαβούλευση είναι: Το σύνολο του κειμένου που αφορά διατάξεις, χωροταξικό, έδρα. Κανένας φυσικά δεν έδωσε τίποτε για να το πάρει μετά πίσω! Γι’ αυτό και στην συνέχεια προέκυψαν τροποποιήσεις.
- Δεν έπρεπε άραγε κάποιοι να διερωτηθούν γιατί προέκυψε η διεκδίκηση της έδρας από το Δήμο Μεθώνης και γιατί ο Δήμος Πύδνας από την αρχή τάχθηκε αντίθετα με την πρόταση του σχεδίου;
- Είναι όμως άραγε ενδεδειγμένοι, λογικοί και πειστικοί οι ισχυρισμοί «επιχειρήματα» όπως:
α) « Ο Κολινδρός έχει ανάπτυξη πρωτόγνωρης δυναμικής και έχει δημιουργήσει ανάλογες υποδομές στους τομείς οδοποιίας, των υδάτινων και αρδευτικών δικτύων, εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού, της κατασκευής μεγάλων έργων…..» ή
β) «Η επιλογή της έδρας στον Κολινδρό όχι μόνον δε δημιουργεί δυσχέρειες στην αποτελεσματικότητα λειτουργία του Δήμου, απεναντίας η κληρονομημένη παράδοση ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού Δήμου, του ιστορικού Δήμου Κολινδρού, με υγιείς διαχειριστικές επιλογές και εύστοχες στρατηγικές, προοιωνίζεται μια καλύτερη συνέχεια με την ενίσχυση των υπηρεσιών και των δομών του».
- Άλλα, αγαπητοί συνάδελφοι και συμπολίτες, τα αποσπάσματα των δημοσίων θέσεων που γνωστοποιήθηκαν στις εφημερίδες, εκτός από αλαζονικά δεν είναι και ανεξήγητα; Δηλαδή, ο συντάκτης των κειμένων αυτών θεωρεί πως η σημερινή «πετυχημένη» δημοτική Αρχή του Δήμου Κολινδρού να συνεχίζει να διοικεί το νέο Δήμο Πύδνας! Μα δεν θα γίνουν εκλογές για να αναδειχτεί η νέα δημοτική αρχή καθώς και όλα τα όργανα που προβλέπονται; Δηλαδή: Δήμαρχο, δημοτικό συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή, Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Κοινότητα, Τοπική Κοινότητα, Συμπαράστασης του δημότη κλπ,; Ως τουλάχιστο ατυχής και αυθαίρετη κρίνεται αυτή η «επιχειρηματολογία», μέσα από την παρερμηνεία της πρότασης.
- Αναμφίβολα καταλογίζονται ευθύνες χειρισμών και παραλείψεων και στην Δημοτική Αρχή Αιγινίου. Αυτό όμως δεν πρέπει να σημαίνει πλεονέκτημα για άλλους, ούτε νομιμοποιείται κανείς να διατυπώνει όλα αυτά τα ακατάσχετα. Διότι τίθεται κυρίως θέμα εφαρμογής των δεδομένων κριτηρίων που προβλέπονται, κι αυτά είναι ιδιαίτερα σαφή.
7. Θα πρέπει όμως να είμαστε και ρεαλιστές. Διότι δεν πρέπει να αποφασίζουμε και να ενεργούμε με την καρδιά αλλά με το μυαλό, τη λογική και τη σωστή ερμηνεία αυτών που διαβάζουμε. Γιατί, είναι μεν πολύ χρήσιμο ν’ ακούμε τα μηνύματα που μας στέλνει η καρδιά, αλλά οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε με το μυαλό και με τα δεδομένα της πραγματικότητας. Διαφορετικά οδηγούμεθα σε επαναλαμβανόμενα λάθη. Έτσι εξασφαλίζουμε μόνον υπανάπτυξη, στασιμότητα, συσσώρευση, διόγκωση προβλημάτων, σύγχυση, οξύτητες κλπ.
8. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Κολινδρός, προ του έτους 1923, ήταν πολυπληθέστερος οικισμός έναντι του Αιγινίου. Πόσο όμως βοηθά το κείμενο επιστολογράφου (Ολύμπιο Βήμα 21.05.10), ο οποίος μεταξύ των άλλων υπογράφει:
(α) «Εμείς οι Κολινδρινοί είμαστε ΕΠΙΓΕΝΝΗΜΑ αυτό και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε. Η άγνοια, η λήθη, η περιφρόνηση, η αδιαφορία προς την ιστορία είναι πολλάκις πράξεως ανεπανόρθωτων δεινών».
(β) « Ο Κολινδρός είναι ο Κολινδρός, κι εμείς ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ σ’ αυτόν, νοιώθουμε περήφανοι, γιατί γνωρίζουμε την ΚΑΤΑΓΩΓΗ μας – γιατί ξέρουμε αλλά και έχουμε ταυτότητα. Ταυτότητα ριζίτικης καταβολής και καταγωγής. Καταγωγής γνησιότητας Μακεδονικής, οντότητας. Είμαστε απόγονοι εκ προγόνων, ΝΕΤΩΝ – ΒΕΡΩΝ, ΣΚΕΤΩΝ, σταράτων, κιμπάριδων, ακραιφνών, (Ελλήνων – Μακεδόνων).
(γ) «Ένας οικισμός, παραδοσιακός, οικισμός που έχει παρουσία αναλλοίωτη, στην περιοχή πολύ πιο πάνω από 20 αιώνες, κάτοικοι καθαρόαιμοι Έλληνες και μόνο».
(δ) «Έλληνες ατόφιοι Μακεδόνες, που παρέμειναν τέτοιοι, τόσο κατά την Τούρκικη σκλαβιά (για 500 χρόνια) αλλά και αλώβητοι από τις σλαβικές επιβουλές και τις πλείστες όσες άλλες καταπιέσεις»
(ε) «….και να τον υποτάσσουν, χωρίς αιδώ σ’ έναν άλλον οικισμό, που φέρει κάποιο όχι δικό του όνομα και ηλικία μόλις 65 μόνον ετών, ως δήμος και με το όνομα αυτό».
(στ) «Και υπερτερούμε γιατί είμαστε καμωμένοι από άλλα «υλικά» και βγαλμένοι από άλλο καλούπι, από ειδική «πατέντα» υπερτερούμε χωρίς να υποβοηθούμαστε, ότι κάνουμε το κάνουμε εκ των ενόντων – μόνοι μας και μόνο, παντού υπερτερούμε – καινοτομούμε, γιατί έχουμε ομοιογένεια, (δεν είμαστε όποιοι κι όποιοι, ούτε συρφετός)…..»
9. Νομίζω πως το πιο φρόνιμο θα ήταν όχι μόνο να μην ενθαρρύνονται παρόμοιοι «τραγικοί σαλπιστές» (που ζημιά μόνο κάνουν), αλλά να οδηγούνται αμέσως σε αυστηρή απομόνωση! Πως πρέπει να σχολιάσει κανείς όλα αυτά τα ανισόρροπα; Βλέπετε λοιπόν πόσο γρήγορα αποκαλύπτονται όσα χρεώνονται στους άλλους; Εξ ιδίων τώρα, τα βέλη. Άραγε τι ακριβώς θέλει να πει ο υπογράφων με τις φράσεις: «Είμαστε απόγονοι εκ προγόνων, ΝΕΤΟΙ, ΒΕΡΟΙ, ΣΚΕΤΟΙ, σταράτοι κιμπάριδες, ακραιφνείς, Έλληνες – Μακεδόνες, αναλλοίωτοι, καθαρόαιμοι Έλληνες και μόνο, Έλληνες ατόφιοι Μακεδόνες, αλώβητοι, χωρίς σλαβικές επιβουλές» κλπ. Και ποια είναι άραγε τα υλικά (είναι πολύ χρήσιμο να δώσει τη σύνθεσή τους) που ισχυρίζεται ο θλιβερός αυτός επιστολογράφος «υπερτερούμε γιατί είμαστε καμωμένοι από άλλα υλικά», βγαλμένοι από άλλο καλούπι, από ειδική «πατέντα», δεν είμαστε όποιοι κι όποιοι, ούτε συρφετός», (προφανώς υπερτροφικά νοσηρός εγκέφαλος). Το τόσο γελοίο αυτό κείμενο μόνο θλίψη και οίκτο δοκιμάζει κανείς για το κακόμοιρο αυτό ανθρωπάκι που εμφανίζεται ως συντάκτης του. Σεις να τον κρίνεται καλύτερα, εκτός εάν εκτελούσαν «διατεταγμένη υπηρεσία»!
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συμπολίτες.
10. Όλοι η Ελλάδα (ακόμη και πέραν των σημερινών συνόρων) είναι γεμάτη με αρχαιολογικά ευρήματα, η δε Βόρεια Πιερία διαθέτει πολύ αξιόλογους και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα. Σε ότι αφορά το Αιγίνιο.
- Στην ίδια σημερινή θέση του ή παραπλήσια, τοποθετείται το Αρχαίο Αιγίνιο. Μάλιστα τόσο πρόσφατα όσο και παλιότερα βρέθηκαν χρυσά κτερίσματα φύλλων βελανιδιάς που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όμοια με εκείνα της Βεργίνα.
- Υπάρχει αναγνωρισμένος αρχαιολογικός χώρος ο οποίος, με απαίτηση της αρμόδιας αρχής, έχει χωροθετηθεί στο Γενικός Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), βρίσκεται δε πολύ κοντά στον οικισμό.
- Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν 14 τάφοι δυτικά του οικισμού και σε απόσταση 500 μέτρων από τα όρια του.
- Υπάρχουν 2 Βυζαντινά Μνημεία (14ος – 16ος αιώνας) που λειτούργησαν για πολλές δεκαετίες ως Ενοριακοί Ναοί. Αναμφίβολα είναι «μάρτυρες» που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολυπληθούς οικισμού, που κατεστράφη προφανώς (αφού βρίσκεται πάνω σε πέρασμα) από Ρωμαίους επιδρομείς.
- Είχαν αποκαλυφθεί μεγάλης έκτασης Νεκροταφεία σε μέρος του οικοπέδου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, του Α’ Δημοτικού Σχολείου και των γύρω οικοπέδων, συνολικής έκτασης πλέον των 10 στρεμμάτων, εφόσον διαρκώς αποκαλύπτονταν οστά.
11. Όλα αυτά γνωστοποιούνται όχι προς αντιπερισπασμό ούτε φυσικά για να αντιπαραθέσω στοιχεία προς αντίκρουση των δικών σας ισχυρισμών περί ιστορικότητας. Αναφέρονται απλά προς ενημέρωση. Πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία, όχι μόνο τη δική μας αλλά και των άλλων. Εξ άλλου, εξίσου απαραίτητο είναι, να κοιτάζουμε μπροστά μας, τη ζωή που τρέχει, τα προβλήματα που μεγαλώνουν και περιπλέκονται, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αναμένουν την αξιοποίησή τους ή την αντιμετώπισή τους. Γι’ ατό οι προτεραιότητες είναι τελείως διάφορες από εκείνες που ανεπιτυχώς προβάλλονται.
12. Είναι γνωστό πως η πιο βασική φιλοσοφία του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι αναμφίβολα η ανάπτυξη της Περιφέρειας, επειδή δημιουργούνται μεγαλύτερες μονάδες στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, για να έχουν, κυρίως, τη δυνατότητα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να εξασφαλίζουν την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ όλων των οικισμών του νέου Δήμου. Γι’ αυτό, από την αρχή, πρέπει να είναι δεδομένη η πρόθεση, η διάθεση και η απόφαση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της νέας διοίκησης που θ’ αναδειχθεί από τις προσεχείς εκλογές. Όμως εξ ίσου σημαντική είναι η άμεση συνεργασία των σημερινών δημοτικών αρχών για την προετοιμασία και την υποδοχή του πλήθους των νέων αρμοδιοτήτων που επιχειρούνται στους νέους Δήμους.
13. Ωστόσο, είναι πολύ χρήσιμο, να δούμε σε ποια μοίρα βρίσκονται σημερινοί ημιορεινοί και ορεινοί οικισμοί εδώ γύρω μας, πολύ κοντά μας. Ποια εικόνα έχουν; Υπανάπτυξης ή ραγδαίας ανάπτυξης; Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ, το ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, το ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, το ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ, ο ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ, το ΦΙΛΛΥΡΟ φθείνουν ή αναπτύσσονται ραγδαία; Αλλά μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και στους ορεινούς οικισμούς στης περιοχές: Βέροιας, Νάουσας, Έδεσσας; Επομένως κανένας πανικός δεν δικαιολογείται, ούτε βέβαια χρειάζονται «χαρακώματα». Απαιτούνται μόνον: Σύνεση, ηρεμία, συνεργασία, μεθοδικότητα, δίκαιος σχεδιασμός, αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων και εξασφάλιση της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των οικισμών της Βόρειας Πιερίας. Θυμοί, εγωισμοί και πείσματα απορρίπτονται άμεσα.
14. Πριν κλείσω την παρέμβαση μου αυτή, πρέπει ακόμη να σας πληροφορήσω ότι στις εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964 είχα αναδειχθεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε ψήφους, μεταξύ των υποψηφίων τριών συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές εκείνες και εξελέγην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (ηλικία 27 ετών). Με πρωτοβουλία του συνδυασμού στον οποίο ανήκα (Υποψήφιος Δήμαρχος ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΖΗΣ ο μυλωνάς τότε) είχαμε εγκαινιάσει συναντήσεις με τη δημοτική Αρχή Κολινδρού (Δήμαρχος ο αείμνηστος Στέλιος Κοντονώτας, Αντιδήμαρχος ο Αντώνης Κάνουρας και Πρόεδρος δημοτικού Συμβουλίου ο αείμνηστος επίσης Κυριάκος Δούλιας) προκειμένου να συμφωνήσουμε με όσα μας ενώνουν και μας ενδιαφέρουν, για να σχεδιάσουμε την από κοινού διεκδίκηση, όλων εκείνων των υπηρεσιών και λοιπών δυνατοτήτων ανάπτυξης που μας στερούσαν οι πολιτικοί, με το πρόσχημα και τη δικαιολογία ότι υπάρχει μεταξύ μας, αντιπαλότητα και αντιδικία. Αυτό όμως βόλευε μόνο τους πολιτικούς και έβλαπτε τόσο τους οικισμούς μας όσο και το σύνολο της περιοχής μας. Αυτά είναι γνωστά στον επιζώντα Αντώνη Κάνουρα που είμαι σίγουρος ότι άμεσα θα τα επιβεβαιώσει, διότι υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις και στα δύο Δημαρχεία. Η προσπάθεια αυτή εκδηλώθηκε στα μισά του 1965. Το 1966 δεν ήμουν Πρόεδρος του Δ.Σ. Το 1967 επανήλθα αλλά ματαιώθηκε οριστικά η προσπάθεια αυτή λόγω της 21/4/67.
15. Κλείνοντας επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι η παρέμβαση μου αυτή γίνεται αποκλειστικά από δικαιολογημένη αγωνία για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται τόσο στις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων μας, όσο και στο ότι κάποιοι «προσπαθούν» να αναβιώσουν άγονες και καταστροφικές αντιπαλότητες που μας κατέστρεψαν – στην κυριολεξία – μετά το έτος 1950. Διότι την εποχή εκείνη ο Γιδάς είχε μόνον 3.083 κατοίκους και οι δύο οικισμοί μας συγκέντρωναν 7.432 κατοίκους (Αιγίνιο 4.074, Κολινδρός 3.358 – στοιχεία απογραφής 1951). Στην απογραφή του 2001 η Αλεξάνδρεια πλέον εμφανίζεται με 13.319 κατοίκους και σήμερα ξεπερνά τις 20.000 κατοίκους. Αυτά είναι «κατορθώματα» και αποτελέσματα ανόητων συμπεριφορών μας.
16. Έχω αρκετούς γνωστούς και φίλους στον Κολινδρό, που τους τιμώ και με τιμούν με την εκτίμηση και φιλία τους. Εκείνοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα όσα εκφράζω είναι ειλικρινή χωρίς προσχήματα και υποκρισίες. Εξ άλλου σε όλη τη διάρκεια της δωδεκαετούς θητείας μου ως Δημάρχου, κρίθηκα για την ειλικρινή και θετική στάση και συμπεριφορά μου έναντι του Κολινδρού και κατοίκων του. Και ακόμη είναι, επίσης πολύ γνωστή, η πολιτισμένη και κόσμια συμπεριφορά μου σε σοβαρότερα θέματα από το συγκεκριμένο, εφόσον με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια τεκμηρίωνα τις αντιρρήσεις και διαφωνίες μου, χωρίς υπερβολές και ακρότητες.
Αγαπητοί φίλοι
Το μέλλον της Βόρειας Πιερίας και οι πολίτες της δεν διαθέτουν άλλα περιθώρια αναμονής για την ανάπτυξή της, πολύ περισσότερο δεν έχουν άλλες ανοχές για ιδιόρρυθμες συμπεριφορές των δημοτικών αρχών τους, ούτε φυσικά κατανοούν τις τωρινές συμπεριφορές κάποιων.
Μετά ταύτα, επιθυμώ να είμαι αισιόδοξος και να ελπίζω ότι θα επικρατήσει, τελικά, σύνεση και λογική, στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν όλους όσους ασκούν διοίκηση και διαχειρίζονται τις τύχες και τη ζωή των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό καιρός να προτάξουμε το ενδιαφέρον μας για το μέλλον και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, μήπως και κερδίσουμε κάποιο χαμένο χρόνο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Αναστάσιος Π. Τερζής
Πρώην Δήμαρχος Αιγινίου
Αναστάσιος Π. Τερζής
Πρώην Δήμαρχος Αιγινίου
Kύριε Πρώην Δήμαρχε Αιγινίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας διάβασα με πολύ προσοχή.
Γνωρίζομαι με το γιο σας και είμαι σχεδόν συνομήλικός του.
Πολύ καλό παιδί.
Σέβομαι τα έργο και τις πράξεις σας, που για τόσα χρόνια δημιουργήσατε και κάνατε.
Συγχαρητήρια γι' αυτό.
Επειδή όμως γράφετε με πνεύμα τοπικισμού - και καλά για μένα κάνετε - θα σας απαντήσω στο ίδιο ύφος.
Μην ανακατεύεστε στα του "οίκου" μας.
Αν σας ενδιέφεραν πραγματικά οι κάτοικοι του Κολινδρού, ως μελλοντικοί συμπολίτες όπως λέτε, θα βρισκόσασταν στο πλευρό μας για το δίκαιο αγώνα μας κι όχι να μας συμβουλεύετε κατά το δοκούν, αφού πρώτα δέσατε το δικό σας γάιδαρο.
Ξέρετε όλοι ότι είναι δίκαιος ο αγώνας μας.
Όσοι διαβάσατε και καταλάβατε τι θέλει να πετύχει ο Καλλικράτης, τότε καταλαβαίνετε ότι ο Κολινδρός πρέπει να πάρει την έδρα του νέου Δήμου, διότι είναι ο μόνος Δήμος που πληροί τις βασικές προϋποθέσεις κι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα.
Το Αιγίνιο σαφώς κι έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από μας, δε το συζητάμε καν.
Αλλά ο Καλλικράτης θέλει να ισορροπήσει τις καταστάσεις, δίνοντας βάρος σε αναπτυσσόμενες κι όχι ανεπτυγμένες περιοχές σαν τη δική σας.
Αλλά δυστυχώς η νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, με μελανά γράμματα έγραψε ότι η έδρα μεταφέρθηκε από το Κολινδρό στο διπλανό Αιγίνιο για λόγους που σίγουρα δεν είναι αξιοκρατικοί.
Underground καταστάσεις.
Με το παρασκήνιο έστω κι αν αυτό προήλθε από 2-3 Συμβούλους του Δήμου σας.
Οπότε και να θέλουμε , ποτέ δε θα μπορέσουμε να σας ξαναδούμε όπως πριν ή θα περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει.
Τα τελευταία χρόνια σίγουρα, είχαμε πολύ καλές οικογενειακές, εργασιακές, φιλικές σχέσεις.
Τώρα όμως θα υπάρχει παντοτινά βαθειά μέσα μας, το αίσθημα της αδικίας, ακόμα κι αν ξαναπάρουμε την έδρα ή αν καταφέρουμε τελικά κι ανεξαρτητοποιηθούμε.
Τέτοιες συμβουλές να "ψαρώσουμε", δε χρειαζόμαστε.
Θα σας έβγαζα ειλικρινά το καπέλο, αν αυτά που γράψατε τώρα, τα γράφατε και στους κατοίκους του Δήμου Αιγινίου όταν είχε δοθεί πρωτίστως και δικαιότατα η έδρα στο χωριό μου.
Αλλά κάτι τέτοιο είμαι απολύτως σίγουρος πως δε θα κάνατε ποτέ.
Κι εγώ στη θέση σας το ίδιο θα έκανα.
Οπότε, κάθε κατεργάρης στο πάγκο του.
Ασχοληθείτε με το τόπο σας που τον ξέρετε απ' έξω κι ανακατωτά κι αφήστε μας ήσυχους κι ανεπηρέαστους, να πράξουμε το ίδιο για το καλό του τόπου μας με το δικό μας τρόπο.
Όλα είναι υποκειμενικά.
Αυτό είναι το αντικειμενικό.
Ευχαριστώ που είχατε την υπομονή να με διαβάσετε.
Ένας απλός κάτοικος του Δήμου Κολινδρού,που δεν έχει καμιά σχέση με δημοτικά συμβούλια και πολιτικά κόμματα.
kolindros dreamin
http://sakiskolindros.blogspot.com/