Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αποζημίωση "γιοκ" από τον ΕΛΓΑ στους κερασοπαραγωγούς της Πιερίας

Σε απάντηση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κας Κατερίνας Μπατζελή στην ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρία Μίχου  για την ενίσχυση κερασοπαραγωγών Νομού Πιερίας λόγω ακαρπίας, καθίσταται σαφές οτι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τέτοιου είδους ζημιές!
 Η απάντηση της υπουργού έχει ως εξής:
Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κα Μαρία Μίχου στις 7 Μαΐου 2010  αναφορικά με την ενίσχυση των κερασοπαραγωγών του Νομού Πιερίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει τα εξής.
Οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη καρπόδεση- ανθοφορία κ.λ.π.) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.ΓΑ. και  δεν  αποζημιώνονται , σύμφωνα με  τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, διότι οφείλονται  σε μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά ζημιογόνο αίτιο.
Επισημαίνεται ότι τα θέματα ακαρπίας και γενικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για οποιοδήποτε λόγο, θα αντιμετωπιστούν με διαφάνεια και υπευθυνότητα μέσω των Κρατικών Ενισχύσεων που είναι συμβατές με το Κοινοτικό δίκαιο (ΠΣΕΑ), μετά από έγκριση  της Ε.Ε. Με τη διαδικασία αυτή η οποία αναβαθμίζεται, είναι εφικτό στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου