Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Παραίτηση Λ. Μωυσιάδη από τη ΝΟΔΕ Πιερίας

Η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατία αποδομεί τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση παραίτησής του, ο μέχρι πρότινος (πλέον) υπεύθυνος τύπου της ΝΟΔΕ Πιερίας, Λευτέρης Μωυσιάδης

Αναλυτικά το κείμενο της παραίτησης: Με την πολιτική, σε πρώτο χρόνο, έρχεται κανείς αντιμέτωπος όταν αντιλαμβάνεται τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της καθημερινότητας μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Διάλογοι, γκρίνιες, κόντρες, κρίσεις και αποφάσεις. Όλες οι εκφάνσεις ωστόσο έχουν τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή  που λέγεται “συμβίωση”.
Κομματικά συμβιώνεις με τη Νέα Δημοκρατία είτε από συνειδητή επιλογή, είτε από οικογενειακή παράδοση, είτε από αντίδραση. Για μένα ισχύουν και οι τρεις περιπτώσεις. Σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον που ξεκινούσε από την άκρα δεξιά και κατέληγε στα άκρα της αριστεράς αντιλήφθηκα πολύ νωρίς πως τα άκρα μπορούν να σε οδηγήσουν με σιγουριά σ’ έναν μόνο δρόμο. Στο αδιέξοδο. 
Με την απόκτηση δικαιώματος ψήφου, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου του ΄96, μ’ έπεισε ο πολιτικός λόγος του Βουλευτή Πιερίας που άφησε το πολιτικό του στίγμα όσο κανείς άλλος. Η Νέα Δημοκρατία με εξέφραζε πλέον ως γνήσιος χώρος των φιλελεύθερων ευρωπαϊκών ιδεών, τόσο για τη μείωση του κρατισμού, τον περιορισμό των παρεμβάσεων του κράτους στην οικονομία, αλλά κυρίως επειδή επαλήθευσε διαχρονικά την ανάγκη για την ύπαρξη μιας μεγάλης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς παράταξης.
Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας πως ο τόπος είχε την ανάγκη ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού κόμματος, θεώρησε καθήκον του να δημιουργήσει μια ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη τονίζοντας μεταξύ άλλων στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου έτους:
Τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
Η παραπάνω φράση και η λέξη κλειδί “ευρεία”  που στο ίδιο κείμενο χρησιμοποιούσε  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διασφάλισαν τη συμβίωση όλων των υγιών δυνάμεων σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Στην πορεία του χρόνου αποδείχθηκε πως μόνο όσοι μεταλαμπάδευσαν με συνέπεια την έννοια της μεγάλης φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας έτυχαν ευρείας αποδοχής, όπως στις εκλογές του 1990 και του 2004. Κάθε φορά δηλαδή που η Νέα Δημοκρατία  προέβαλε την πολυσυλλεκτικότητά, τον Ευρωπαϊσμό και τη ιδεολογική της συνέπεια.
Η Νέα Δημοκρατία όπως την οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εδραίωσε την ιδεολογική της κυριαρχία στις αρχές του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Με σταθερά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, το όνομά της έγινε συνώνυμο της αξιοπιστίας και ταυτίστηκε πολιτικά με τις μεγάλες εθνικές επιλογές: τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας, τη σταθεροποίηση του πολιτικού μας συστήματος και την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χωρίς φοβικά σύνδρομα και προκαταλήψεις όποτε πίστεψε πραγματικά στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύει, έδωσε νικηφόρες μάχες και έγινε πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία και το εκλογικό σώμα.
Δυστυχώς σήμερα η νέα ηγεσία του κόμματος περιχαρακώνει και συρρικνώνει το κόμμα, λαϊκίζει επικίνδυνα και αποδομεί την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Σήμερα η νέα ηγεσία αλλοιώνει δυστυχώς τον πυρήνα της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, με την πρόσφατη άστοχη στάση της στη Βουλή που ουσιαστικά ήταν ένα αίτημα εκχώρησης συνείδησης στο όνομα της κομματικής γραμμής. Η νέα ηγεσία προέταξε μόνο στείρα άρνηση και τον λαϊκισμό, ενώ η ίδια η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής είχε ζητήσει  απ’ το Σεπτέμβριο πρόσθετα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας.  Η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών σήμερα είναι  δυστυχώς ασυνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία,  την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της. Και αυτή της η ασυνέπεια βαραίνει αποκλειστικά τις πλάτες του νέου προέδρου της.
Είναι πραγματικά λυπηρό  ότι το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα, δεν ακολουθεί πλέον φιλοευρωπαϊκή πολιτική και έχει εκτεθεί  ανεπανόρθωτα στους εταίρους του.
Τιμώ, σέβομαι και υπολήπτομαι τους φίλους, τους ανθρώπους και τους συναγωνιστές με τους οποίους μοχθήσαμε, χαρήκαμε, λυπηθήκαμε, γελάσαμε και κλάψαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια για τη Νέα Δημοκρατία. Στα μάτια των οποίων οφείλω να είμαι ξεκάθαρος.
Δεν μπορώ να κρυφτώ πίσω απ’ το δάκτυλό μου στο όνομα μιας συνθηματολογικής ενότητας. Είναι αυτονόητο πως δε μπορώ σήμερα να συνεχίσω να εκφράζω τη νέα αυτή πραγματικότητα.  Είναι σαφές πως οφείλω να εξαιρέσω τον εαυτό μου από το μηχανισμό του κόμματος, γιατί πλέον δε νιώθω κομμάτι του.
Σας παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του εκπροσώπου τύπου της ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου