Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Αίτημα προς ΥΠΑΑΤ για καθολική εκτίμηση ζημιάς στα κεράσια της Ράχης, από την βουλευτή Ηρώ Διώτη Επείγουσα έκκληση

Με νέα επιστολή αυτή τη φορά, προς την υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αικ. Μπατζελή, επανήλθε για το θέμα των πληγέντων κερασοπαραγωγών, και συγκεκριμένα της Πιερίας, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Η βουλευτής είχε καταθέσει αναφορά προς την υπουργό την περασμένη Δευτέρα, σχετικά με το θέμα των εκτιμήσεων και της έγκαιρης αποζημίωσης των κερασοπαραγωγών του δήμου Μελιβοίας, η παραγωγή των οποίων επλήγη σημαντικά από την έντονη βροχόπτωση και την ανεμοθύελλα του περασμένου Σαββατοκύριακου, αμέσως μόλις ενημερώθηκε από το υπόμνημα του δημάρχου κ. Αντ. Γκουντάρα.
Μετά από επίσκεψη και τους πληγέντες παραγωγούς των Ραχών Πιερίας, η βουλευτής απέστειλε επιστολή προς την υπουργό, συμμεριζόμενη το αίτημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών για καθολική εκτίμηση ζημιών ως προς το ποσοστό και ως προς τα κιλά ανά δέντρο, αλλά και για μερική προκαταβολή της αποζημίωσης, με αξίωση επιστροφής με την παραλαβή του συνολικού ποσού.

Η επιστολή της βουλευτή προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Μετά από επίσκεψή μου στην περιοχή των Ραχών Πιερίας, όπου η πρόσφατη κακοκαιρία (Σαββατοκύριακο 15-16/05/2010) έπληξε τις καλλιέργειες κερασιάς και κατέστρεψε ολοσχερώς την φετινή παραγωγή (περί τα 2χιλ. στρέμματα πρώιμων από 2,5χιλ. στρέμματα πρώιμων και όψιμων κερασιών), θα ήθελα να σας μεταφέρω τα εξής καθώς και το αίτημα των τοπικών Αγροτικών Συνεταιρισμών για επείγουσα συνολική εκτίμηση των ζημιών:
Στην περιοχή, οι τοπικοί συνεταιρισμοί, έχουν κάνει μια μεγάλη επένδυση ενός διαλογητηρίου κερασιών, με δική τους δαπάνη, με τα δανειακά χρέη να «τρέχουν» ακόμη στην Αγροτική Τράπεζα. Εκτός αυτού όλοι οι παραγωγοί συμμετέχουν σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων καθιστά το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό.
Μετά την προ ημερών ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους, ο ΕΛΓΑ προχώρησε στις πρώτες εκτιμήσεις και οι παραγωγοί έχουν ήδη κάνεις τις δηλώσεις ζημίας. Όμως προκύπτει το εξής πρόβλημα: οι κερασιές, όπως ενδεχομένως να έχετε ήδη ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς καλλιέργειες. Σε μια ολοκληρωτική καταστροφή όπως αυτή, θα πρέπει οι παραγωγοί άμεσα να συλλέξουν και από τα δέντρα όλα τα κεράσια που έχουν καταστραφεί, διότι ένα παραμείνουν σαπισμένα, θα καταστραφεί όλο το δέντρο, άρα μιλάμε για ένα τεράστιο μέγεθος ζημίας. Αυτό ανεβάζει κι άλλο το κόστος για τους παραγωγούς, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εργάτες και μεροκάματα, για να κατεβάσουν τους χτυπημένους/σάπιους καρπούς.
Το αίτημα των τοπικών Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι ο ΕΛΓΑ να μην κάνει εκτιμήσεις ζημίας ανά δένδρο -διότι αυτό και πιο χρονοβόρο θα είναι αλλά και θα δημιουργήσει επιπρόσθετο πρόβλημα στους κερασοπαραγωγούς, που για να αποδείξουν τη ζημία, θα πρέπει, όπως σας προανέφερα, να αφήσουν επί της ουσίας, τα δέντρα τους να σαπίσουν μαζί με τους χτυπημένους καρπούς- αλλά συνολικά, όπως προβλέπεται και από το σχετικό κανονισμό. Είναι γνωστό από τα παρελθόντα έτη, ότι η παραγωγή ανά δέντρο ανέρχεται στα 50 κιλά κεράσια.
Επίσης, επειδή οι δανειακές υποχρεώσεις τους για το διαλογητήριο ακόμη τρέχουν, οι τοπικοί ΑΣ ζητούν να δοθεί από τις τελικές αποζημιώσεις ως προκαταβολή κάποιο ποσό ανά δέντρο, το οποίο να αφαιρεθεί από τις αποζημιώσεις, όταν αυτές καταβληθούν στους πληγέντες.
Αναλυτικότερα, οι προτάσεις που συνυπογράφουν οι ΑΣΠΟ Ράχης, ΑΣ «Ο Άγιος Λουκάς» Ράχης, ΑΣ «Η Ράχη» και ΑΣ Λόφου, είναι οι ακόλουθες:
Να γίνει καθολική εκτίμηση ως προς το ποσοστό και ως προς τα κιλά ανά δέντρο. Ως προς τα κιλά να γίνει διαβάθμιση ανάλογα με την ηλικία του δέντρου, ήτοι: α) Δέντρα 5-7 ετών πέντε (8) κιλά. β) Δέντρα  8-12 ετών είκοσι (20) κιλά και γ) Δέντρα 13 ετών και άνω σαράντα πέντε (45) κιλά και γραμμική παλμέτα 2-5 ετών οκτώ (8) κιλά. Επισημαίνουμε ότι το 90% των δέντρων είναι 13 ετών και άνω.
Με την παραπάνω πρόταση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί αφού προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα γίνει απευθείας αποτίμηση της ζημιάς χωρίς κόστος για τον ΕΛΓΑ,  θα υπάρχει δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς για όλους τους παραγωγούς, ενώ δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να κάνουν καθαρισμό των καρπών από τα δέντρα χωρίς να περιμένουν το έλεγχο που θα είναι χρονοβόρος.
Η καταμέτρηση των δέντρων να γίνει με βάση τις περσινές δηλώσεις του κάθε παραγωγού και η ηλικία με ευθύνη του κάθε Συνεταιρισμού.
Είναι κομβικής και μείζονος σημασίας, κυρία υπουργέ, να συντομευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία και να αποζημιωθούν έγκαιρα οι αγρότες.
Σε αναμονή για τις άμεσες ενέργειές σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ηρώ Διώτη
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου