Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Επιστολή του Νομάρχη στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πρόσφατες καταστροφές στις καλλιέργειες

Επιστολή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και τον Υφυπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη, σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στο Νομό Πιερίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα απέστειλε την Τρίτη 18 Μαΐου 2010 ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.
Στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου αναφέρεται στις καταστροφές στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών καθώς και στις καλλιέργειες αμπελώνων και ακτινιδίων και ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και να γίνει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες.
Η επιστολή του κ. Παπαστεργίου έχει ως εξής:

Θέμα:  Ζημιές καλλιεργειών στο Ν. Πιερίας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Κα Υπουργέ,
Την 15, 16 και 17 του μηνός Μαΐου παρατεταμένη σφοδρή ανεμοθύελλα, εντάσεως 8 μποφόρ και διάρκειας 60 ωρών έπληξε το Νομό μας και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι κύριες καλλιέργειες του Νομού μας, οι οποίες αυτή την εποχή βρίσκονται τόσο στο στάδιο της ανθοφορίας: ακτινίδια, επιτραπέζια σταφύλια  όσο και στο αρχικό στάδιο συλλογής για τις πρώιμες ποικιλίες κερασιάς. Οι ζημίες αφορούν 3.500 στρέμματα περίπου πρότυπων κερασώνων στα χωριά Ράχη, Λόφος και στην Κωμόπολη του Κολινδρού, (το ύψος των ζημιών στα κεράσια αποτιμάται σε 2.000.000€) και στο δήμο Δίου σε 750 στρέμματα αμπελώνων  κυρίως επιτραπέζιου σταφυλιού και 10.000 στρέμματα ακτινιδίων.
Η εκτίμηση μας για τις πρώιμες ποικιλίες κερασιάς είναι ότι το προϊόν έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή (ποσοστό 100%) για δε τις υπόλοιπες καλλιέργειες ακτινίδια, δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, η ζημιά ανέρχεται σε ποσοστό που κυμαίνεται από 60% έως 100%.
Σας είναι γνωστό ότι με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στο Νομό μας (λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας του καπνού), οι παραπάνω δενδρώδεις καλλιέργειες αποτελούν την κύρια πηγή αγροτικού εισοδήματος για τους αγρότες μας.
Κυρία Υπουργέ,
Οι παραγωγοί μας πλέον βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την στήριξη και τη συμπαράστασή της πολιτείας. Επιβάλλεται η γρήγορη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Με τιμή
Ο Νομάρχης Πιερίας
Γιώργος Παπαστεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου