Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε η βουλευτής Μαρία Μίχου για θέματα αγροτών του νομού μας

Με την Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή συναντήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου. Η κα Μίχου είχε μια διεξοδική συζήτηση με την Υπουργό για ζητήματα που αφορούν τους αγρότες του νομού, την οποία ενημέρωσε και για τις μεγάλες ζημιές που υπέστηκαν οι κερασοπαραγωγοί της Πιερίας από την ανεμοθύελλα στις 14, 15 και 16 Μαΐου,  για το πρόβλημα της ακαρπίας λόγω καιρικών συνθηκών, στα όψιμα Κεράσια του νομού, καθώς και για προβλήματα που τέθηκαν από τον  Αγροτικό  Σύλλογο  Κατερίνης.
Η Βουλευτής παρέδωσε στην Υπουργό πολυσέλιδο  υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Ν. Πιερίας.


 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε  από την Βουλευτή στις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι κερασοπαραγωγοί του νομού από την ανεμοθύελλα, στη Ράχη και το Λόφο του Δήμου Πέτρας , στο Δήμο Κολινδρού, σε  καλλιέργειες   στο Δήμο Δίου, και γενικότερα σε όλο το νομό.  Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, η κα Μίχου  συμμετείχε σε συνάντηση του συνεταιρισμού Ράχης με την υπεύθυνη επόπτη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης για την Πιερία.
Η επόπτης είχε ήδη πλήρη εικόνα του ζημιογόνου αίτιου, το οποίο προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε όλα τα κτήματα των συγκεκριμένων περιοχών. Η παραγωγή των πρώιμων κερασιών είναι στο στάδιο της συγκομιδής,  οπότε όλο το προϊόν βρίσκεται στα κτήματα. Επειδή πρόκειται για ευπαθέστατο προϊόν, η επόπτης δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τους πραγματογνώμονες γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής είναι αναγκαία η άμεση εκτίμηση για δύο κυρίως λόγους:
1ον τα κεράσια πρέπει οι παραγωγοί να τα ρίξουν από το δέντρα ώστε να αποφύγουν ασθένειες ,  ενώ θα ακολουθήσουν και οι απαραίτητοι ψεκασμοί. Οπότε για να έχουν εικόνα της παραγωγής οι γεωπόνοι (η ζημιά είναι δεδομένο ότι είναι 100%) πρέπει να δουν τα κτήματα άμεσα. Η καταστροφή αφορά 2.800 στρέμματα στον Δήμο Πέτρας.
2ον και κυριότερο, οι άμεσες εκτιμήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση πληρωμή των παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και είναι σοκαρισμένοι από την πρωτόγνωρη καταστροφή.
Πολύ μεγάλες ζημιές σημειώνονται επίσης και στα κεράσια του Κολινδρού. Κι εδώ η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και αφορά 1250 στρέμματα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ
Εκτεταμένες και πολύ μεγάλες ζημιές διαπιστώθηκαν στις αμπελοκαλλιέργειες και τα ακτινίδια σε περιοχές του Δήμου Δίου στα πλαίσια της επίσκεψης που έκανε η Βουλευτής  μαζί με την Επόπτη του ΕΛΓΑ. Τα ακτινίδια συγκεκριμένα, βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας. Ο ισχυρότατος άνεμος εκτός του ότι έχει «στεγνώσει» τα άνθη, έχει σπάσει ή λυγίσει τους βλαστούς που τα φέρουν, με αποτέλεσμα να σταματήσει η τροφοδοσία τους.
Ο ΕΛΓΑ θα παρακολουθήσει τη ζημιά η οποία είναι πολύ μεγάλη σε όλη την Πιερία και θα έχει εξέλιξη. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η Πιερία είναι ο κυριότερος Νομός καλλιέργειας ακτινιδίου πανελλαδικά.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΑ ΟΨΙΜΑ ΚΕΡΑΣΙΑ
Εδώ και πέντε  χρόνια, οι παραγωγοί του Δήμου Πέτρας Πιερίας, σε μια προσπάθεια αλλαγής της καπνοκαλλιέργειας η οποία όλο και φθίνει, εγκατέστησαν δενδρώνες κερασιάς, έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων.
Το 2009, όταν οι καλλιέργειες έφτασαν στον πρώτο χρόνο παραγωγής τους, παρουσιάστηκε όψιμος παγετός στο τέλος του Απριλίου πάνω στην ανθοφορία, ο οποίος οδήγησε σε ακαρπία.    Οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τη ζημιά αυτή.
Φέτος, (χρονιά που τα δέντρα θα έμπαιναν σε ένα στάδιο ικανοποιητικής παραγωγής) κατά το τέλος του Απριλίου και ενώ και πάλι τα δέντρα ήταν στην πλήρη ανθοφορία, λόγω των συνθηκών άπνοιας και ταυτόχρονης υψηλής σχετικής υγρασίας, δεν έγινε γονιμοποίηση στα άνθη, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μηδαμινή, κυρίως στις όψιμες ποικιλίες.
Ο ΕΛΓΑ δεν ξεκαθάρισε εάν θα γίνουν εκτιμήσεις και εάν θα καλυφθεί το ζημιογόνο αίτιο.
Οι παραγωγοί με την πώληση της φετινής παραγωγής θα προχωρούσαν σε απόσβεση μέρους της επένδυσης έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την αξιέπαινη προσπάθειά τους.
Εάν το ζημιογόνο αίτιο που προκάλεσε τη φετινή ακαρπία δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, είναι κρίσιμο να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, έστω και κατ’ εξαίρεση. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες επιβαρυνόμενοι με νέα έξοδα. Σε  εποχές που οικονομικά είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας, οι παραγωγοί πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν το εν λόγω κόστος, αν δεν τύχουν της ενίσχυσης αυτής. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ της 10/05/2010, γίνονται ανάμεσα σε άλλα, επισημάνσεις, για την αύξηση του κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α, στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από 7% σε 11%. Το μέτρο αυτό ενώ έχει ικανοποιήσει τους παραγωγούς, πρέπει να ενεργοποιηθεί, με άμεση πληρωμή των αγροτών που περιμένουν τα ποσά αυτά, συμπληρωματικά του εισοδήματός τους. 

ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 2010
Στους δικαιούχους με κύρια απασχόληση την γεωργία και με δικαιώματα μέχρι 10.000€, το ποσό για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του 2010, ανέρχεται σε 70€ περιλαμβανομένου ΦΠΑ. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί αν θα τους θα επιστραφεί. 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»
Το Καλοκαίρι του 2009, εκδόθηκε διάταξη για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προσαυξημένη κατά 40% αλλά μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αποκλείστηκαν έτσι από την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, όσοι στο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης έχουν εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το γεωργικό και όσοι το 50,01% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτικές εργασίες, αλλά δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Όσοι ασκούν λοιπόν παράλληλα και άλλο επάγγελμα, υποχρεούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο προσαυξημένο το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στο ΟΣΔΕ και να μη λαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως άλλοι  συνάδελφοί τους αγρότες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους αγρότες που ζουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες και τα έσοδα από τις αγροτικές καλλιέργειες εξαιρετικά  περιορισμένα, εξαιτίας και των μικρών εκτάσεων που εκμεταλλεύονται.

Ο  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΦΚ
Οι περισσότεροι αγρότες διατηρούν μικτές καλλιέργειες για παράδειγμα δενδρώδεις καλλιέργειες και βαμβάκι. Στην περίπτωση που πάθει ζημιά ο παραγωγός την περίοδο της συλλογής και δεν θα μπορεί να κόψει τιμολόγιο θα πληρωθεί ανά στρέμμα ή βάσει τιμολογίων; 

ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
Σύμφωνα με φετινή απόφαση, εκτός από τις ενισχύσεις σε ορισμένες καλλιέργειες όπως π.χ. στο σκληρό σιτάρι, αποσυνδέονται και οι ενισχύσεις στους σπόρους σποράς. Σε πολλές καλλιέργειες είναι απαραίτητη  η παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου, για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. Με τη συνδεδεμένη ενίσχυση διασφαλιζόταν η παραγωγή σπόρων σποράς σε ανεκτές τιμές για τους παραγωγούς. Άρα είναι σκόπιμο  να  εξαιρεθούν από την αποσύνδεση οι σπόροι σποράς, εφόσον στόχος μας είναι η ποιότητα.
Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δει με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ευαισθησία τα παραπάνω ζητήματα.
Όπως ανέφερε, η κα Μίχου τα προβλήματα των αγροτών της Πιερίας  μας απασχολούν όλους ιδιαίτερα καθώς η οικονομία του Νομού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου