Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Θ. Παπαγεωργίου για τις καταστροφές από την ανεμοθύελλα στις δενδροκαλλιέργειες του Νομού: Ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να γίνει καθολική εκτίμηση της ζημίας

Επικοινωνία με την Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο και στελέχη του ΕΛΓΑ - Κατάθεση σχετικής αναφοράς στη Βουλή

Την πρόταση να εφαρμοστεί η διαδικασία της καθολικής εκτίμησης από τον ΕΛΓΑ στις δενδροκαλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την ανεμοθύελλα του περασμένου Σαββατοκύριακου, υποστήριξε ο βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου έτσι ώστε να συντομευθεί η διαδικασία και να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες.


Ο κ. Παπαγεωργίου επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές Ράχη, Λόφο του Δήμου Πέτρας και στον Δήμο Δίου, συζήτησε με τους παραγωγούς την πρόταση να εφαρμοστεί  από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία της καθολικής εκτίμησης συνολικά για την περιοχή.
Οι Συνεταιρισμοί Ράχης και Λόφου, θεώρησαν πως αυτή η διαδικασία επισπεύδει τον χρόνο εκτίμησης και είναι πιο δίκαιη. Έτσι μετά από συνεννόηση με τον κ. Παπαγεωργίου στην δεύτερη επιτόπια επίσκεψή του το πρωί της  Δευτέρας, απέστειλαν την πρότασή τους στην Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο και τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης.
Στην επιστολή τους που υπογράφουν από κοινού οι ΑΣΠΟ Ράχης, ΑΣ «Ο Άγιος Λουκάς» Ράχης, ΑΣ «Η Ράχη» και ΑΣ Λόφου προτείνουν:

Να γίνει καθολική εκτίμηση  ως προς το ποσοστό και ως προς τα κιλά ανά δέντρο. Ως προς τα κιλά να γίνει διαβάθμιση ανάλογα με την ηλικία του δέντρου, ήτοι: α) Δέντρα 5-7 ετών πέντε (8) κιλά. β) Δέντρα  8-12 ετών είκοσι (20) κιλά και γ) Δέντρα 13 ετών και άνω σαράντα πέντε (45) κιλά και γραμμική παλμέτα 2-5 ετών οκτώ (8) κιλά. Επισημαίνουμε ότι το 90% των δέντρων είναι 13 ετών και άνω.

Με την παραπάνω πρόταση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί αφού προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα γίνει απευθείας αποτίμηση της ζημιάς χωρίς κόστος για τον ΕΛΓΑ,  θα υπάρχει δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς για όλους τους παραγωγούς, ενώ δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να κάνουν καθαρισμό των καρπών από τα δέντρα χωρίς να περιμένουν το έλεγχο που θα είναι χρονοβόρος.

Η καταμέτρηση των δέντρων να γίνει με βάση τις περσινές δηλώσεις του κάθε παραγωγού και η ηλικία με ευθύνη του κάθε Συνεταιρισμού.

Την πρόταση των Αγροτικών Συνεταιρισμών υποστήριξε ο κ. Παπαγεωργίου σε επικοινωνία του με την Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο και τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης. Επίσης κατέθεσε σχετική αναφορά με το αίτημα των παραγωγών στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου