Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Τραγική καθυστέρηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑ στον Κορινό

Χάνονται  πιστώσεις 1.050.000 ευρώ

του Αντώνη Δ. Μάντζιου
μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών
για την αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης     

Πίσω ολοταχώς έκανε στο προχθεσινό συμβούλιο ο δήμαρχος Κορινού όσον αφορά την τροποποίηση του προγράμματος  ΘΗΣΕΑΣ, επανερχόμενος ουσιαστικά στις σχετικές αποφάσεις που είχαν ψηφιστεί επί  δημαρχίας Δημητρίου. Και όλα αυτά σε μια απέλπιδα προσπάθεια  να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις μιας και όπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι θα δοθεί με νόμο παράταση στο ΘΗΣΕΑ με τελευταία ημέρα υπογραφής των συμβάσεων την 30 / 9 /2010.


Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο του ΘΗΣΕΑ ο  κ. Αβραμίδης περάτωσε δύο έργα που ξεκίνησαν και έγιναν ουσιαστικά από τον κ. Δημητρίου ύψους 440.000 ευρώ ενώ ενώ ο ίδιος εκτέλεσε μόνο ένα έργο 95.000   ευρώ και απομένει ανεκτέλεστο πρόγραμμα ύψους 1.050.000 ευρώ ποσό που  όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί δεδομένου ότι ο ΘΗΣΕΑΣ έκλεισε ή κλείνει οσονούπω.

Πιστώσεις 300.000 ευρώ για την προσθήκη έξι σχολικών αιθουσών παραμένουν αχρησιμοποίητες και  άλλες 100.000 ευρώ από τη Γ.Γ.Α.,  για να μην πούμε για το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ 2009  και  2010.

Ο  κ.  Αβραμίδης αν και από την αρχή της θητείας του μίλησε για τροποποίηση του ΘΗΣΕΑ παρ όλα αυτά  η τροποποίηση έγινε στο παρά πέντε (27/10/2009) με σημαντικότερο έργο την επέκταση του δημαρχείου Κορινού με, κατά δήλωση του δημάρχου,  στόχο εν όψει Καλλικράτη ο Δήμος Κορινού να διεκδικήσει την έδρα του νέου Δήμου ( δήμος Κατερίνης με έδρα τον Κορινό ή Δήμος Β. Πιερίας με έδρα τον Κορινό).

Για την επέκταση αυτή ακύρωσε το έργο για αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Κορινού ( που είναι από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες )  με το πρόσχημα ότι δεν φθάνουν τα χρήματα  να γίνει ολόκληρο το έργο ενώ τεχνικά ήταν  αδύνατο δήθεν να γίνει το έργο σε δύο δόσεις.

Αφού λοιπόν ο κ. Αβραμίδης έκανε την τροποποίηση του ΘΗΣΕΑ στο παρά πέντε, αφού η επιλογή των έργων ( επέκταση του δημαρχείου ) έγινε στο πόδι εξυπηρετώντας μικροπολιτικές και ανεδαφικές προσωπικές πολιτικές, αφού έτσι ή αλλιώς δεν κατάφερε να ωριμάσει κανένα έργο, έρχεται σήμερα στο και πέντε  και  επανατροποποιεί το ΘΗΣΕΑ επανερχόμενος στις προτάσεις Δημητρίου ( τώρα η αλλαγή του δικτύου ω του θαύματος μπορεί να γίνει  σε δύο δόσεις) έχοντας ελάχιστες πιθανότητες να εκτελεστούν τα προβλεπόμενα έργα και έχοντας πετύχει να εκτελέσει έργο του ΘΗΣΕΑ σε ποσοστό 8% (οκτώ).

Είναι εγκληματική αμέλεια να χάνεται ουσιαστικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ, να μην γίνονται τα σχετικά έργα, να μην μπαίνουν αυτά τα χρήματα στην τοπική κοινωνία, να μην λύνονται σοβαρά προβλήματα των δημοτών, και μάλιστα σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας και μείωσης των πιστώσεων από την κυβέρνηση.

Δυστυχώς το εκλογικό σύστημα, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κομματισμός, και η αδιαφάνεια, η εξυπηρέτηση προσωπικών πολιτικών, ακόμα και  ανοχή της κοινωνίας και  η μη ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά.  επιτρέπουν σε τοπικούς άρχοντες  να  παρασέρνουν σε αδιέξοδες πολιτικές ολόκληρες κοινωνίες, φθάνοντας να χάνονται πιστώσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, την ίδια στιγμή που η Ο.Τ.Α. διεκδικούν ακόμα  τους θεσμοθετημένους πόρους από την κυβέρνηση.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου